mąka - 10440 przepisów (strona:169/696)

CIASTKA PONCZOWE 219

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI : Na 14 sztuk CIASTO 250 g mąki 15 g drożdży 15 g cukru  4 łyżki mleka 5 g soli 3 jajka 80 g stopionego masła SYROP 360 g cukru 0,75 l wody aromat rumowy kieliszek alkoholu(...)minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotowanie: Pokruszone drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, letnim mlekiem oraz łyżką mąki Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem, solą dodać

RAROSSA
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 190

Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru(...)galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać  łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie

RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 210

delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt(...)Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec

RAROSSA
Bułeczki oliwkowe z pietruszką 204

sobie mają tyle dodatków, że jako kanapka to za dużo :) Porcja na 16 bułeczek. Składniki: 120 g osuszonych oliwek ( ja użyłam zielonych ale mogą być czarne) 750 g przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 50 g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek garść pietruszki Przygotowanie: W dużej(...)misce mieszamy drożdże, cukier i trochę ciepłej wody - zostawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, resztę wody i wyrabiamy ciasto.  Oliwki bez pestek kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy.   Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką  ciasto, dodajemy oliwki, pietruszkę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy

Niezły Młynek
Kotlety sojowo-ryżowe 149

czyli sposób na wykorzystanie papek po wyrobie mleka. Składniki: 1 szklanka okary (papki sojowej po mleku) 1 filiżanka papki ryżowej (także po mleku) 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) + trochę do obtoczenia kotletów kilka kropel sosu sojowego olej Przyprawy: cebula, imbir, kurkuma, sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, pietruszka Przygotowanie:      Obydwie papki mieszamy ze sobą. Dodajemy do nich(...)mąkę, sos sojowy oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Moczymy dłonie i formujemy z masy kulki, które obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy je na rozgrzany olej. Po ułożeniu kulek na patelni rozpłaszczamy je łyżką lub widelcem, aby kształtem przypominały kotlety. Kotleciki są bardzo delikatne w swojej konsystencji przed usmażeniem, dlatego też trzeba się z nimi delikatnie obchodzić (myślałam o dodaniu

Weganizm infantylny
Ciasto z jabłkami i malinami 159

Akbar" przed jakąś brutalną akcją. Prawdziwi terroryści naszego świata noszą garnitury za 5000 dolarów i pracują na najwyższych stanowiskach w finansach, rządzie i handlu. Peter Joseph Składniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i z orkiszu w równych proporcjach) + 1 łyżka do kruszonki Pół szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżeczek(...)musu duża garść świeżych malin Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej   szczypta soli   Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy do tego olej i wodę. 2 obrane i starte na tarce jabłka gotujemy w rondelku, podlane niewielką ilością

Weganizm infantylny
Kluseczki ze szpinakiem i tofu 141

Życie nie ma znaczenia. Ty mu nadajesz znaczenie. Znaczeniem życia jest to, czemu przypiszesz to znaczenie. Być żywym jest znaczeniem.   Joseph Campbell Składniki: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej oraz pszennej białej) Ok. 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego Szpinak (użyłam mrożonego w małych "bryłkach", wykorzystałam 12 takich bryłek) 30g tofu twardego Kilka orzechów brazylijskich(...)odmrażamy, można go podgrzać na patelni i przyprawić wedle uznania). Mieszamy go ze zmiażdżonym tofu, aby utworzyła nam się prawie jednolita papka.      W misce mieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku

Weganizm infantylny
Cynamonowe i piernikowe ciasteczka 148

powinnam dać na nie przepis przed świętami, ale myślę, że takie ciacha można piec o każdej porze roku, nieważne czy to święta czy nie :) Składniki: Wspólne:  2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej i żytniej w równych proporcjach) Pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (dużym łasuchom radzę troszkę więcej) Szczypta soli Szczypta sody oczyszczonej Szczypta proszku do pieczenia (można dodać więcej(...)oliwek w równych proporcjach) 6 łyżeczek siemienia lnianego 3/4 szklanki przegotowanej wody Cynamonowe: cynamon Piernikowe: 2 łyżki kakao przyprawa do piernika Przygotowanie:      W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię

Weganizm infantylny
Sajgonki 153

Składniki: Papier ryżowy (ok. 12-14 arkuszy) 250 gram pieczarek 1/2 kostki naturalnego tofu (ok. 90 g) 2 plastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie:      Pieczarki(...)międzyczasie kroimy tofu w kosteczkę i dorzucamy je do grzybków. Dodajemy szczypty wszystkich wymienionych wyżej przypraw i całość mieszamy. W szklance z wodą z puszki po ananasie rozpuszczamy obydwie mąki. Zalewamy tym roztworem tofu wraz z pieczarkami, gdy te już będą całkiem podgotowane. Mieszamy, wciąż trzymając całość na ogniu, dopóki woda nie zgęstnieje i nie połączy wszystkich składników. Po odstawieniu

Weganizm infantylny
Pieczone ziemniaki z ogórkiem 205

chwili, w której kontaktujecie się ze sobą - zaczyna się rozwój i integracja. Fritz Perls Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duży, świeży ogórek 10 łyżek mleczka kokosowego 1 niepełna łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą bardziej suche z wierzchu) Przyprawy: koperek papryka słodka czosnek rozmaryn zioła prowansalskie(...)bardziej chrupiące, pozwalamy im się piec nieco dłużej.      Ogórka myjemy i obieramy. 6 łyżek mleka kokosowego podgrzewamy w rondelku. W pozostałych 4 łyżkach rozpuszczamy obydwie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy pozostałość i trzymamy całość na ogniu ok. 5 minut, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. W międzyczasie doprawiamy ją solą. Po pozostawieniu sosu do ostygnięcia

Weganizm infantylny
Lasagne ze szpinakiem 176

thin) lub 400 gram szpinaku (wersja thick) 1 szklanka mleka migdałowego (wypróbowałam także mleko sojowe i kokosowe, spośród tych trzech polecam migdałowe) 6 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek mąki pszennej przyprawy: sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie: bazylia   Przygotowanie:      Szpinak (mrożony lub świeży) podgrzewamy na patelni (wedle uznania z tłuszczem lub bez, przyprawiony(...)dodawałam ani tłuszczu, ani przypraw). Do rondelka/garnuszka wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek i umieszczamy ją na niewielkim ogniu. W trakcie podgrzewania dosypujemy mąkę i mieszamy całość. Po dokładnym wymieszaniu zalewamy oliwę z mąką 1/4 szklanki mleka migdałowego. Mieszamy. Gdy w trakcie mieszania konsystencja sosu stanie się bardzo gęsta, dolewamy kolejne 1/4 szklanki mleka. Stale mieszamy. Po raz kolejny

Weganizm infantylny
Zielone babeczki z pecorino 151

Składniki: na ciasto:  250 g mąki + do posypania blatu  125 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki + do wysmarowania foremek  1 żółtko  szczypta soli  1/2 szklanki wody  na farsz:  1/2 cukinii  150 g brokułów  2 ząbki czosnku  6 łyżeczek sosu pecorino Barilla  przyprawa suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią  2 szczypty suszonego oregano  2 łyżki oliwy  1/4 szklanki wody  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego dodajemy sól, żółtko oraz wodę, wyrabiamy ciasto razem z kawałkami masła, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto

Moja smaczna kuchnia
Babka piaskowo - cytrynowa 293

Składniki: 375 g margaryny 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 skórka starta z cytryny sok z 2 cytryn Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka

Niezły Młynek
Coxinha - brazylijskie udka kurczaka 741

topione  2 ząbki czosnku duża cebula papryczka chili 3 łyżki papryki słodkiej pół łyżeczki curry pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta Ciasto: 750 g mąki  2 żółtka 2 szklanki bulionu  Przygotowanie ciasto: Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia i wsypuję do niego(...)szklanki mąki bardzo energicznie mieszając, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Ciasto odstawiamy aż wystygnie - w tym czasie możemy przygotować farsz. Jak ciasto przestygnie wyrzucamy je na stolnicę, dodajemy żółtka i wyrabiamy (jak ciasto się klei podsypujemy je mąką) rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.  Przygotowanie farszu: Bulion przecedzam

Niezły Młynek
Bułeczki z sezamem 147

lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce.  Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne.  Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g drożdży  1 łyżka oliwy z oliwek  300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C 1 jako rozbełtane(...)smarowania ok 0,5 szklanki sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 W misce kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, dwoma łyżkami mąki i 100 ml wody,  odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałymi produktami. Jeżeli ciasto się klei trzeba dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką

Niezły Młynek