mąka - 10440 przepisów (strona:193/696)

Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 185

wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą jak znalazł.  Przepis podpatrzony u Dorotki.   Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem Składniki na dwie blaszki bułeczek: 800 g mąki pszennej chlebowej  30 g drobnego cukru  1 łyżeczka soli  8 g drożdży suchych  lub 16 g drożdży świeżych 520g mleka  60 g masła, roztopionego(...)nadzienie 100 g miękkiego masła  2 ząbki czosnku   4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe:   Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.  Następnie  na stolnicę wysypujemy resztę mąki i pozostałe składniki,  dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto .  Powinno być gładkie

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 203

duużo sosu, tak żeby dodatki w postaci klusek czy kaszy pływały w sosiku) Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Z domu wyniosłam chyba najprostrzy sposób zagęszczania sosu- mąką. Dwie łyżki mąki rozrabiamy w ½ szklanki  zimnej wody. Jeśli są grudki, zawiesinę przecieramy przez sitko. Do doskonale aksamitnej mąki z wodą, dolewamy 2-3 łyżki gorącego sosu, mieszamy

Mia Cucina Sofieta
Lekka babka biszkoptowa z owocami 212

popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty(...)krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm).  Dekorujemy truskawkami.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy  ok. 45 min do suchego patyczka

Mia Cucina Sofieta
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 223

idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam, że ze stołu zniknie jako pierwsze) Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego Składniki na ciasto (owalna forma do pizzy 35 cm): 150 g mąki manitoba 150 g semoliny( lub kaszy manny) 300 g mąki chlebowej 25 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 360 ml letniej wody Składniki(...)farsz: pomidorki koktajlowe czarne oliwki listki bazylii oregano, tymianek olej rzepakowy Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy drożdże. Mieszamy. Dodajemy sól, olej rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość

Mia Cucina Sofieta
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 581

konkursie  „Blog ze Znakami Smaku” Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków): 200 g semoliny( lub kaszy manny) 400 g mąki chlebowej 16 g drożdży 1 łyżka cukru 1¾ łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego 260 ml letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera(...)pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę

Mia Cucina Sofieta
12. Ciasto bez jajek na waniliowym serku, czyli... jabłecznik :) 213

zewnątrz kruche a w środku delikatne. I w dodatku bez jajek! Przepis znalazłam na blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie!   Składniki (forma 23cm x 23cm) 3 szklanki mąki 200 g miękkiego masła (kostka) 3/4 szklanki cukru pudru 200 g waniliowego serka (użyłam Danio) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 5 jabłek (u mnie(...)Rubin, zmieściło się 9 połówek) cynamon (do posypania jabłek)   Przygotowanie Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, szczyptę soli i serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część

Symfonia Smaków
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 286

kilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia 2 - 3 duże pomidory pokrojone w plastry sos beszamelowy (wg. przepisu Julii Child) : 2 łyżki masła - niesolonego 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka sól, świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: do zapiekanki :  pół natki pietruszki drobno posiekanej, suszony tymianek, oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu kajeńskiego, odrobina starej(...)całkowicie odparowujemy wodę z krewetek.  Przygotowujemy sos beszamelowy : W małym rondelku podgrzewamy mleko, aż do osiągnięcia gorąca. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub metalową trzepaczką. Mieszając smażymy ok. 3 minuty na średnim ogniu. Gdy masło i mąką się spienią i nabiorą żółtego koloru zdejmujemy z ognia. Następnie, stopniowo

Symfonia Smaków
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 249

150g mąki pszennej ( u mnie tortowa typ500) 50g cukru trzcinowego 10g cukru z prawdziwą wanilią 1,5 łyżki kakao 1 jajko 60g masła (w dość drobnych kawałkach) szczypta imbiru Sernikowa masa:  1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (wiaderko) 5 jajek ¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Ok.100ml ostudzonej, zaparzonej z 2 torebek herbaty Teekanne  ¾ szklanki cukru + odrobina(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przygotowanie:  Mąkę wraz z kakao przesiać przez sito do miski, wymieszać z cukrem i odrobiną imbiru, dodać kawałeczki masła rozcierając palcami lub siekając nożem na stolnicy. Po jak najdokładniejszym połączeniu powyższych składników

Symfonia Smaków
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 261

podniebieniu! (;  Aby nie przedłużać i nie odrywać Was od coraz to większych i dalszych kęsów słodkości, zapraszamy Was do spróbowania naszego przepisu! (; Składniki (na ok.30sztuk): 1,5 szklanki mąki tortowej 3 jaja ćwiartka łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki przyprawy ze zmielonych kandyzowanych owoców(opcjonalnie) olej do głębokiego smażenia (ok.1,5l) pół szklanki płynnego miodu ulubione posypki(...)cukier puder   Przygotowanie: Mąkę z solą  i cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk posypujemy dłonie mąką i dalej wyrabiamy). Ciasto formujemy

Symfonia Smaków
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 240

Zapraszamy do upieczenia wszystkich tych, którzy poszukują inspiracji na wielkanocne wypieki! (:   Składniki:  7 jaj + szczypta soli do ubicia piany z białek 250g masła 100g cukru 160g mąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu(...)gładką masę, do której dodajemy ostudzone i roztopione wcześniej płynne masło.Płatki migdałów rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do masy z żółtek, analogicznie wsypujemy do niej również przesiane mąki oraz aromat orzechowy.  Piekarnik nagrzewamy do 180*C ( przy termoobiegu 160*C). Białka z odrobiną soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania zwartej i sztywnej piany (ok.7minut) - moment

Symfonia Smaków
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 211

konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 łyżki mleka + 4 łyżki śmietanki 30% 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka miodu(...)Przygotowanie: Masło, mleko, cukry i miód podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia wszystkich składników. Masę studzimy przelewając ją do miski. Gdy ostygnie na przemian wkładamy do niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę)  smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy

Symfonia Smaków
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 242

jest zbyt słodka, ale idealna na deser, przyjęcie w gronie rodzinnym czy po prostu poprawienie wisielczego nastroju! Lubicie takie połączenia? Sporządzcie koniecznie! (: Składniki: spód:  1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 140g  bardzo zimnego masła pokrojonego na cienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu(...)50minut. na wierzch: kilka wiśni z syropu kilka wiśni kandyzowanych przesiana kawa sypana, płatki chili, kuleczki czekoladowe z posypki Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty

Symfonia Smaków
Owsiane ciasteczka dziecinnie proste 201

jednym z odcinków programu "Ewa gotuje" pani ewa robiła bardzo fajne ciasteczka, przepis więc spisałam i ciasteczka zrobiłam:) Zawierają mnóstwo zdrowych składników, przede wszystkim mąkę pełnoziarnistą, orzechy włoskie, płatki owsiane, żurawinę i rozgrzewający cynamon:) Przy ich wykonaniu bardzo chętnie pomaga mi mój synek:) Właściwie do mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem(...)jest pieczenie ciasteczek w małych silikonowych foremkach. Składniki: 40g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g masła, 80g cukru pudru, 130g płatków owsianych, 60g orzechów włoskich, 40g żurawiny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko+ 1 żółtko.     Przygotowanie     Mąkę przesiać, zmieszać z sodą oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem. Dodać zmielone w blenderze orzechy, płatki owsiane, żurawinę

Z miłości do słodkości
Pizza z kurkami 165

zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek, musiałam więc zrobić z nimi coś ekstra! Powstała pizza z odrobiną kiełbasy, pomidora i chrupiących kurek... i obowiązkowo ciągnący się ser:) Ciasto: 200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju. Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesypać

Z miłości do słodkości
Bułeczki musztardówki 206

tego kawałki żółtego sera oraz natka pietruszki dla kontrastu. A na wierzchu odrobina gorczycy. Ze względu na dodatek musztardy bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla. Składniki: 300g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30g masła, pęczek natki pietruszki, 150g żółtego sera, 100ml mleka, 50ml śmietany 18%, 2 łyżeczki musztardy, gorczyca. Przygotowanie Mąkę przesiać(...)sól i masło. Posiekać nożem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony w  kostkę ser. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, zmieszać z mlekiem, śmietaną i musztardą. Dodać do mąki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać ziarnami gorczycy. Piec ok. 20minut w temp. 190-200st. Ostudzić

Z miłości do słodkości