całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży, 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 2 jajka, 6 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, szczypta soli, 350g truskawek, 1/3 szklanki mleka do posmarowania(...)Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować. Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć
Z miłości do słodkościokazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki: 7 szklanek mąki tortowej, 2 szklanki mleka, 40g świeżych drożdży, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 2 jajka, 4 łyżki masła, ulubiona konfitura. Wykonanie Drożdże rozpuścić(...)szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto
Z miłości do słodkościjednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich obejść! Składniki: 600g mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, 6 łyżek cukru, niepełna szklanka mleka, szczypta soli, 3 żółtka, 100g masła, otarta skórka z 1/2 cytryny, 1 łyżka(...)octu, ulubione konfitury, skórka kandyzowana pomarańczowa (użyłam GoldPack). Wykonanie Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, połączyć z zaczynem, utartymi żółtkami, skórką z cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką
Z miłości do słodkościzamiast cukru użyłam cukier waniliowy domowej roboty, na który przepis już niebawem:) Rogaliki są kruche i wbrew pozorom słodkie. Mała rzecz, a cieszy:)) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 150g serka homogenizowanego o smaku bananowym, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki maku niebieskiego (ja użyłam Kresto(...)jajko do posmarowania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić
Z miłości do słodkościznowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem jednak upiekliśmy zdrowszą wersję;) Z mąki razowej, płatków owsianych, brązowego cukru, odrobiny gorzkiej czekolady i dużej ilości migdałów i suszonych owoców. Nietypowym dodatkiem jest również marmolada jabłkowa, która zalegała mi w lodówce. Wyszło zdrowo i naprawdę bardzo smacznie!! Składniki: 3/4 szklanki mąki razowej, 2 łyżki masła(...)Skworcu , 1/3 szklanki prażonych solonych migdałów (użyłam Kresto), 1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje
Z miłości do słodkościlubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, czubata łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 300g masła, 4 jajka, 3 łyżki(...)śmietany 18%, 1/3 szklanki suszonej żurawiny, 1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować
Z miłości do słodkościprzypomina popularnej, okrągłej włoskiej pizzy. Nadzienie składa się głównie z mięsa i pomidorów oraz dużej ilości ziół i przypraw. Szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi:) Ciasto: 200g mąki pszennej, 150ml wody, 4 łyżki oleju rzepakowego, 15g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić(...)minut, by się rozpuściły. Dodać do mąki. Dodać sól i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Farsz: 350g mielonej wołowiny, duża cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka krojonych pomidorów, 1/2 łyżeczki tymianku
Z miłości do słodkościjuż świąteczny. Babka jest obowiązkowa na naszym świątecznym stole, ale wcale nie musi być zawsze taka sama:) Ja proponuję pyszną piaskową babkę z dodatkiem kwaśnych porzeczek. Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 125g margaryny, szklanka cukru, 3 duże jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być(...)mrożone). Wykonanie Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej formy do babki. Wsypać połowę porzeczek, wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę porzeczek. Piec około 40 minut w dość mocno nagrzanym piekarniku. Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem
Z miłości do słodkościKakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko, 150g masła, 170g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 50g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić
Z miłości do słodkościnadziania wykorzystałam Serek Wieluń, który otrzymałam do przetestowania. W połączeniu z serkiem homogenizowanym wspaniale sprawdził się roli nadzienia;) Dodatkowo rogaliki posypałam cukrem perlistym i odrobiną cynamonu. Ciasto: 500g mąki, jajko, 30g świeżych drożdży, 190ml letniego mleka, 75g masła, 2 łyżki cukru, szczypta soli, pół laski wanilii. Do letniego mleka dodać drożdże(...)łyżki mąki. Odstawić, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i nasiona wanilii. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 100 g serka twarożkowo - kanapkowego Wieluń, 150g serka homogenizowanego waniliowego, czubata łyżka cukru, pół laski wanilii, jajko, cukier perlisty do posypania
Z miłości do słodkościpory często ją u niej zajadamy. Ja też czasem piekę ją dla moich chłopaków. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki: 6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej, czubata szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, cytryna, 250 g margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki octu, 2 łyżki(...)kakao. Wykonanie Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką
Z miłości do słodkościproces wyrastania ciasta;) Koszyk jest naprawdę piękną ozdobą świątecznego stołu, ale będzie również wspaniałym świątecznym prezentem. Ponadto może nam posłużyć jako jadalny koszyk do Święconki! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 12,5g świeżych drożdży, szczypta soli, 1/4 szklanki cukru, jajko, 2 łyżki oleju. Wykonanie Mąkę przesiać do miski, dodać(...)sól. Na środku zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wlać połowę letniego mleka. Delikatnie zasypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej i resztę mleka. Jajko rozkłócić, połowę dodać do ciasta resztę zostawić. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, by ciasto podwoiło swoją
Z miłości do słodkościdzieciństwa. Co prawda mama do sernika dodaje rodzynki, ale ja wole taką wersję:)) Ciasto: 125g masła lub margaryny, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą
Z miłości do słodkościrazem wypróbowaliśmy nowe stempelki do ciastek. Upiekliśmy kruche maślane ciasteczka, które im dłużej poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku! Składniki: 200g mąki pszennej, 110g cukru, 85g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Zrobić dołek, wbić jajko(...)wymieszać końcówką noża. Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Z miłości do słodkościgalaretką. Mimo, że ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę;)) Biszkopt: 5 jajek, czubata szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao. Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać(...)wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże wafle "Prince Polo", 100g gorzkiej
Z miłości do słodkości