mąka - 10440 przepisów (strona:109/696)

Drożdżowe ślimaczki z budyniem 406

wystarczy przepis na ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię smakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem. Drożdżowe ślimaczki z budyniem Składniki: 50 dag mąki 13 dag margaryny 15 dag cukru 5 dag drożdży 4 jajka 250 ml mleka 2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka Wykonanie: - z drożdży, łyżeczki(...)cukru i łyżeczki mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem - margarynę stopić i ostudzić - do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto - w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, pozostawić

Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 329

muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 12 łyżeczek startych jabłek cukier i cynamon do smaku do jabłek odrobina mąki ziemniaczanej do posypania ciasta Wykonanie(...)ciasto zagnieść z mąki, margaryny, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce - jabłka podprażyć w rondelku razem z cukrem i cynamonem - schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 0,5cm lub więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny) - foremki

Smakołyki Bereniki
Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem 642

tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem Składniki: gotowe ciasto francuskie 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka mąka do podsypania Wykonanie: - ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty o boku około 13 cm - serek mascarpone mieszamy z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie(...)miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce - formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką - kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień w formie lekko wypełniając je, brzegi zostawiamy na zewnątrz - do tak przygotowanych foremek przekładamy masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka - brzegi kwadratu zaklejamy u góry szczelnie tworząc coś

Smakołyki Bereniki
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 293

Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 80g cukru 20g drożdży świeżych 2 jajka 1/2 szklanki mleka 50g mlecznej czekolady około 15 orzeszków do dekoracji Wykonanie: - z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki(...)sporządzić rozczyn, odstawić go na pół godziny do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę - margarynę stopić i ostudzić - do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki - wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia

Smakołyki Bereniki
Sernik krówkowy 6824

wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia. Sernik krówkowy Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 50g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko masa serowa 600g twarogu sernikowego 75g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa 50g orzechów(...)włoskich 150g masy krówkowej 2 łyżeczki mleka Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce - spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut - podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia - składniki na masę serową

Smakołyki Bereniki
Ciasto krówka bez pieczenia 29803

ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników. Ciasto krówka bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 0,5l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 100g krówek 150g masła masa mascarpone 250g mascarpone 150g masy krówkowej 2 łyżeczki żelatyny 0,25 szklanki mleka polewa 100g masy krówkowej 2 łyżki masła(...)mleka 70g orzechów włoskich 150g herbatników (18sztuk) 120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikach odrobina mleka do namoczenia herbatników Wykonanie: - z 0,5l mleka odlać część, rozpuścić w niej mąki, resztę zagrzać, do gorącego mleka wrzucić pokruszone krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek - mleko z rozpuszczonymi krówkami zagotować, wlać mleko z mąkami, ugotować gładki budyń

Smakołyki Bereniki
Babka zebra z białek 1516

mazurki, przepisy na babki możecie znaleźć w świeżo utworzonej kategorii Babki . Babka zebra z białek Składniki: 6 białek 100g cukru pudru 100g masła lub margaryny 150g + 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - tłuszcz rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia - białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania błyszczącej, gęstej piany - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników -  zimny tłuszcz wlać do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, do drugiej - 2 łyżki kakao, również wymieszać do połączenia

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 552

wyjmowanym spodem lub z jednym wolnym brzegiem, co umożliwi zsunięcie ciasta po upieczeniu. Ja upiekłam je tym razem w formie o wymiarach 24x24cm. Mazurek czekoladowy Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli masa 100g białej czekolady 80g czekolady deserowej 20g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% 2 łyżeczki masła do dekoracji(...)dużych truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: - mąkę przesiać, zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i żółtka, szybko zagnieść ciasto - ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce (jeśli ciasto będzie w chłodzie przez kilka godzin, przed rozwałkowaniem należy na trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde) - 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować

Smakołyki Bereniki
Rogale śniadaniowe 300

bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.   Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 200ml mleka 2-3 łyżki miodu 50g masła 1 białko mak do posypania olej do zwilżenia dłoni Wykonanie: - drożdże(...)rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na 20-30 minut - masło rozpuścić, ciepłe wymieszać z miodem, lekko ostudzić - do rozczynu przesiać 400g mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta - ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia

Smakołyki Bereniki
Sernik brzoskwiniowy 381

kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła lub margaryny 40g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 300g brzoskwiń z puszki 60g masła 3 jajka 100g(...)cukru pudru skórka otarta z niedużej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej mus brzoskwiniowy 2 łyżki masła 6 łyżek syropu brzoskwiniowego (z puszki) 2 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut

Smakołyki Bereniki
Tarta śmietanowa z rabarbarem 253

ilości wody, pilnując, by się nie rozgotował, gdyż zamiast kawałków, powstanie mus. Taki rabarbar należy przed wyłożeniem na ciasto odsączyć z wody. Tarta śmietanowa z rabarbarem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko nadzienie 120g kwaśnej śmietany 18% 50g białej czekolady 1 płaska łyżeczka mąki pszennej 1 jajko 160g rabarbaru Wykonanie: CIASTO - mąkę i cukier(...)formy) - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić NADZIENIE - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przesiać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy - rabarbar oczyścić (nie obierać), pokroić na dość cienkie plasterki - na podpieczonym spodzie ułożyć w lekkich odstępach plasterki rabarbaru - na rabarbar wylać masę śmietanową

Smakołyki Bereniki
Sernik kawowy z kokosową pianką 450

komentarze. Mam nadzieję, że przede mną wiele lat blogowania i moc inspirujących Was zdjęć i przepisów. Sernik kawowy z kokosową pianką Składniki: (tortownica o średnicy 18cm) ciasto kruche 85g mąki pszennej 15g kakao (około 2 łyżek) 50g masła 30g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 100g kwaśnej śmietany 12% 100g cukru pudru 2 jajka 1 żółtko(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 40ml wody kokosowa pianka 2 białka 40 g cukru pudru 40g wiórków kokosowych szczypta soli Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce

Smakołyki Bereniki
Mini serniczki z kremem truskawkowym 547

naszym stole. Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki z kremem truskawkowym Składniki: ciasto kruche 70g mąki pszennej 10g (około 1 łyżki) kakao 40g masła 30g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 150g trzykrotnie zmielonego twarogu 1 białko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej krem truskawkowy 180g(...)łyżka soku z cytryny 50 g masła Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone - mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde

Smakołyki Bereniki
Fast food? Nie, dziękuję. No, z drobnym wyjątkiem... 265

tego nie skłoni.   Ale jednocześnie nie przeczę, że... lubię. Jeden szkopuł - tylko w wersji domowej. DOMOWE MINI HOT-DOGI DROBIOWE. (źródło: blog  Pokochaj Gotowanie. ) cytuję: 30 dag mąki pszennej  2 dag drożdży 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 2/3 szklanki ciepłej wody 8-10 parówek (u  mnie drobiowe) 1. Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej(...)wodzie, następnie sól i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odkładamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia ciasta. 2. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką, zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki parówek. 3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną mąką. Pieczemy

W kuchni Karmel-itki
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 192

postną, z ogromną ilością szynki. Po chłopsku. Ja natomiast postanowiłam troszkę pobawić się smakami. I wymyśliłam swoją, rybną - z tuńczykiem.   CIASTO NA PIZZĘ (przepis podstawowy;) 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 6 łyżek oleju 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Mąkę z solą przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie. Drożdże roztarłam z cukrem, rozpuściłam(...)ciepłej wodzie. Wlałam w dołek, zasypałam mąką i odstawiłam na kwadrans. Następnie dolałam oliwy i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto (jeśli trzeba, można dodać letniej wody lub mąkę). Uformowałam kulę, odstawiłam ją przykrytą płócienną szmatką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym miejscu stop. Każdy może je wykorzystać wedle uznania - albo wylepić nim wyłożoną aluminiową folią blaszkę, albo

W kuchni Karmel-itki