mąka - 10440 przepisów (strona:101/696)

Niebieski tort urodzinowy. Projekt WIOSNA!!! 406

dzień. Opłatek na tort i masę cukierniczą kupiłam w Galerii Cukiernika w Krakowie. Zacznijmy więc od biszkoptu: Biszkopt rzucany Składniki na tortownicę 22 cm: 5 jaj; 3/4 szkl. mąki pszennej; 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej; 3/4 szkl. cukru. Ewentualnie barwniki spożywcze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy pojedynczo żółtka(...)miejscu możemy dodać również barwnik.) Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Na najwolniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę do pozostałej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka.  I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę

Miksturownik
Ciasto maślankowe z owocami/rabarbarem i kruszonką jak u Babci. 409

wersję z malinami - jest równie apetyczna!!! A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką. Składniki: Ciasto: 1 szkl. maślanki; 2,5 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 3 jaja; 1/2 szkl. oleju; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki cukru z wanilią; 4 - 5 łodyg rabarbaru lub 400 g owoców + 3 łyżeczki cukru(...)Kruszonka: 75 g masła; 75 g brązowego cukru; 100 g mąki; szczypta soli. Obieramy rabarbar, kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem (3 łyżeczki). Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy maślankę, olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto układamy odsączony rabarbar lub inne owoce. Następną warstwą jest kruszonka, a robimy

Miksturownik
Wzorzysta rolada z malinami. 176

serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka.  A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem malinowym. Ciasto cygaretkowe: 35 g masła; 1 białko; 35 g mąki tortowej; 35 g cukru pudru; (dla koloru możemy dodać kakao/barwniki spożywcze - ja pominęłam ten etap). Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy białko i mąkę ciągle miksując. Do wymieszanych(...)znaleziony w necie i podłożyłam go pod pergamin, ot tak dla ułatwienia :) Pergamin z ciastem wkładamy na 15 min do lodówki. Ciasto na roladę kakaową: 4 jaja; 100 g mąki tortowej; 100 g cukru; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek kakao; 3 łyżki cukru waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy

Miksturownik
Ryba w sosie koperkowym. 313

rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym. Składniki dla 3 osób: 3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....); pęczek koperku; 200 ml śmietany; 1 szkl. bulionu warzywnego; 3 łyżki mąki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; sok z cytryny; Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę mąki do sosu) i smażymy(...)rozgrzanej oliwie, ok. 10 min. W rondelku mieszamy dokładnie - tak aby nie było grudek - zimny bulion, śmietanę, 1 łyżkę mąki. A także posiekany drobno koperek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy rybę i gotujemy razem kilka minut. Proponuję podawać z ryżem i świeżymi warzywami. Smacznego!!! Polecam Wam moją stronę na facebooku

Miksturownik
Ciasteczka bakaliowo-czekoladowe 194

łyżeczka mielonych goździków - dałam kilka, ale mi się nie zmieliły 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - dałam odrobinę 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu - nie dałam 150 ml miodu* 200 g mąki - 100 g mąki pszennej graham typ 1850 * obecność rodzynek i miodu to jest modyfikacja związana z dietą strukturalną Orzechy i migdały wrzuciłam do blendera i posiekałam, skórkę pomarańczową i morele pokroiłam(...)kawałeczki. Wymieszałam w misce wszystkie składniki łącznie z przyprawami i dołożyłam stopioną czekoladę i miód. Tak jak napisała Feeriasmaków nie sposób było połączyć tej masy z mąką, bo za dużo tutaj suchych składników, mimo stopienia czekolady razem z miodem. Dolałam więc mleka i wtedy mąka się połączyła z resztą. Nie udało mi się również ulepić zgrabnych chlebków, wyszło mi tylko

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym 228

mnie wyszły ciasteczka czekoladowe, a nie z dodatkiem czekolady, ponieważ mam awersję do siekania czekolady (zwłaszcza gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku do pieczenia * szczypta soli - przeoczyłam;) * 110 g miękkiego masła * 120 g masła orzechowego * 150 g jasnego(...)przepisu należało miksować masło, masło orzechowe, aromat i cukier przez ok. 3 minuty, ale ja utarłam w makutrze te składniki, dodając pod koniec ucierania jajko. Wymieszałam w misce mąkę i sodę (o soli zapomniałam), dodałam do tego płatki i przestudzoną czekoladę. Znów wymieszałam i dodałam do masy maślanej. Wszystko razem wymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 191

genialnych chrupek z ciecierzycy . Myślałam o ciasteczkach z serem, ale jak trafiłam na ten przepis, to od razu wiedziałam, że takie właśnie chcę! Trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zamieniłam mąkę kukurydzianą na płatki żytnie i dodałam więcej przypraw, aby było zgodnie z Kuchnią 5 Przemian:) Składniki na talerz (nieduży!) ciastek: 100 g mąki orkiszowej 50 płatków żytnich 50 g płatków owsianych(...)sól, kminek mielony, bazylia do posypania: kminek, sezam, mak dodałam jeszcze łyżkę oliwy spod pomidorów, bo ciasto nie chciało się uelastycznić dostatecznie aby je rozwałkować;) Płatki zmieliłam (nie na mąkę, bo wysiadł mi młynek i mieliłam w blenderze i może to było powodem kłopotów z rozwałkowaniem ciasta), masło roztopiłam (i nawet sklarowałam!) i po kolei dodawałam do miski mieszając

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowe mleko sojowe i produkt uboczny, czyli ciasteczka z okarą:) 228

wielokrotnie przeze mnie robionych ciasteczkach owsianych. Nie wiedziałam tylko jaką konsystencję nada im ta okara, dlatego kolejność ustaliłam taką, żeby dodać ją na końcu, a potem ew. podsypać jeszcze mąką gdyby masa wyszła za mokra. Składniki na 18 ciasteczek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g płatków orkiszowych 150 g okary 2 spore łyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Najpierw nastawiłam piekarnik na 180 0 C. A potem mieszałam w misce zgodnie z kolejnością wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1.  mąka i płatki orkiszowe (k) 2.  kakao (g) 3.  rodzynki, żurawina, pokrojony banan, olej i miód (sł) 4.  szczypta imbiru (o) 5.  proszek, soda i okara

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 249

Dziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO:  300 g mąki tortowej                   szczypta soli                   45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki )                   około 150 ml letniej wody NADZIENIE(...)masła                            ewentualnie 1/3 szkl. rumu Ciasto - z mąki, oleju, soli i wody zagniatamy sprężyste ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki - tak by ciasto się nie kleiło. Nadajemy mu kształt kuli, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Nadzienie - jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 224

jest żółty ? Hmmm... odpowiecie prz jajka ! A przeczytajcie skład makaronów które macie w kuchni - ja wyjęłam 3 różne opakowania.  W składzie żadnego z nich nie znalazłam jaj - tylko mąka i woda. Więc skąd ten żółty kolor? No właśnie - większoąć makaronów jest sztucznie dobarwiana. Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie(...)technologie suszenia, przeprowadzano systematyczne badania, nad produktem, aby utrzymać walory jakościowe na najwyższym poziomie. Celem firmy jest produkcja wysokiej jakości makaronów, tradycyjną metoda. Dzięki zastosowaniu świeżych jaj oraz wysokogatunkowych mąk, produkt nosi walory makaronów domowych. Kolejną ważną rzeczą jest proces suszenia makaronów, dzięki czemu jego przyrost jest naprawdę duzy, w okolicy 350% - 400 %. W składzie makaronów: mąka, woda i ŚWIEŻE

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 213

Produkty Sante i Alpro królują ostatnio w mojej kuchni - chyba juz to zauważyłyście.... CIASTECZKA OWSIANE z sezamem i orzechami- przepis Składniki:   1 opakowanie racuchów owsianych Sante 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki razowej pełnoziarnistej ( jeśli nie macie, wsypcie więcej pszennej )  1 jajko 1/3 kostki margaryny lub masła 2-3 łyżki napoju orzechowego Alpro -  - ja dałam(...)też się udadzą 4-5 łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej nie rozwałkujecie, bo będzie się kleiło. Wałkować na cienki placek i wykrawać. Piec

kolorowotorcikowo
Tort naleśnikowy 156

Naleśniki podane nico inaczej - zapraszam na tort naleśnikowy ! Usmażyć naleśniki wg przepisu: 25 dag mąki 3 jaja 1,5 szkl. napoju migdałowego Alpro 0,5 szkl. wody 3-4 łyżki margaryny - rozpuszczonej - można dodać tradycyjnie olej - ale mi takie bardziej smakują :) Składniki połączyć - smażyć naleśniki. Przełożenie: powidła śliwkowe - słoiczek oraz jabłka smażone z rabarbarem; 0,5 kg jabłek(...)płatkach i cukrem. Piec około 20-25 min w 150 stopniach. Proponuję podć z sosem migdałowo-rumowym Sos migdałowo - rumowy: 1 szkl. napoju migdałowego Alpro 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru troch wody do rozprowadzenia mąki 30 ml rumu Napój migdałowy zagotować, dodać cukier, rum i rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Do posypania: 3 łyżki płatków migdałowych

kolorowotorcikowo
LODOWE kanapki czekoladowo-owocowe 151

Składniki:   1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek(...)Przygotowanie:   Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę - połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie - dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła.  Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut.  Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty Teekanne FOREST FRUIT. Dodać do śmietanki - połączyć

kolorowotorcikowo
Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami 237

Tych jednak co lubią w tym dniu obdarować ukochaną osobę poza MIŁOŚCIĄ, także słodką niespodzianką, najczęściej w symbolicznym kształcie serduszka, mam przepis na ciasteczka. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 250 g masła/margaryny 1 całe jajko 1 żółtko 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18% lub więcej Nadzienie: 3 jabłka 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu(...)posypania: cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, ewentualnie do misy robota. Zimne masło/margarynę pokroić nożem w kostkę, dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki: jajka, śmietanę. Szybko zagnieć ciasto i uformować kulę.  Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować jabłkowe nadzienie do ciasteczek. Jabłka

kolorowotorcikowo
Chrupiące gofry cynamonowe 178

ciast na gofry. Pewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ? Pewnie, że zrobię ! I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 kostki margaryny ( około 80 dag ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS ewentualnie -  przyprawa do dań słodkich KAMIS(...)woda dodatkowo: cukier puder sos owocowo-korzenny Wykonanie: Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ewentualnie dodać trochę przyprawy do dań słodkich KAMIS. Do mąki dodać żółtka, cukier, zimną rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wodę dolewamy stopniowo, miksując - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. W zależności od mąki, jej chłonności będzie to około

kolorowotorcikowo

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję