wykonaniu i oczywiście pyszne, są serowe kuleczki. Możecie nadać im także kształt paluszków ( takie zawsze robi moja mama ) lub oponek. Ja zdecydowanie wolę kuleczki ! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 30 dag twarogu ( tłusty lub półtłusty ) 3/4 szkl. cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła/margaryny 2 jajka do smażenia: olej rzepakowy(...)puder Wykonanie: Twaróg zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa na drobnej siatce. Ja jednak oszczędzając czas, wybieram taki ser twarogowy, który nie wymaga mielenia ( np. z Biedronki ). Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić
kolorowotorcikowowyrób cukierniczy robiłam pierwszy raz... A przepis znalazłam w bardzo starym poradniku dla kobiet... Książeczka nie ma okładki, więc autor nie znany. Składniki: około 2 szkl. mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu lub spirytusu cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia - tradycyjnie powinien być(...)smalec, ale można użyć też oleju rzepakowego Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać śmietanę i żółtka oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać, aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta makaronowego. Na oprószonym mąką blacie/stolnicy - wałkować ciasto na dość cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawać
kolorowotorcikowokajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami. W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski(...)laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć
kolorowotorcikowoprostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji. Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Do dekoracji: 1/3 puszki kajmaku gotowego mielone orzechy gotowe(...)dekoracje, np motylki czekoladowe kolorowe pisaki lub lukier inne - wedle uznania Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć trochę ( na rant ) schłodzonego ciasta
kolorowotorcikowoNajprostszy mazurek to chyba ten z dżemem ;) Ale można sobie skomplikować, dekoracją ! Zapraszam po przepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach. Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej ponadto: gęsty dżem, u mnie winogronowy do dekoracji: płatki migdałów(...)lukier inne dodatki Wykonanie: WERSJA 1 Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5cm, nadając ciastu
kolorowotorcikowozrobić babkę marmurkową. Pyszna jest ! Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 250 g masła ( lub po 125 g masła i margaryny ) 2 szklanki cukru(...)mleka 4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno do polania: 100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Oddzielić żółtka od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodając po 2-3 łyżki cukru i po jednym żółtku. Ucierać, aż cukier się prawie zupełnie się rozpuści. Z białek ubić
kolorowotorcikowomnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 2 średniej wielkości cukinie 150g gorgonzoli 2 ząbki czosnku(...)szklanki oliwy z oliwek sól pieprz zielony lub kolorowy Wykonanie: W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto. Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
kolorowotorcikowobędą i zielone. I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka(...)soli 1/2 łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta pieprzu Wykonanie: Masło pokroić w drobną kostkę, połączyć z mąką, rozcierając palcami lub siekając nożem. Dodać jajko, żółtko, sól i bazylię - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 40 minut w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem
kolorowotorcikowonajszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Składniki ( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm ) Ciasto : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - rabarbar lub dowolne inne Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki otrąb owsianych(...)mnie Kupiec ) Wykonanie: Przygotować kruszonkę. Masło połączyć z cukrem. Dodać mąkę i otręby - rozcierać, tak by powstały okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki. Masło/margarynę rozpuścić - pozostawić do ostygnięcia. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem
kolorowotorcikowoPuszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki ! Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić . SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej 450 ml śmietanki 30% ponadto(...)sztywno, dodając powoli cukier. Do ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści. Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami - delikatnie, ale dokładnie połączyć. Całość przełożyć do tortownicy średnicy 26 cm i piec
kolorowotorcikowodość proste w przygotowaniu. Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku(...)puder Wykonanie: Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia - przesiać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając. Masę wlać do klasycznej prostokątnej blachy wyłożonej papierem
kolorowotorcikowojeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ... Składniki na tortownicę średnicy 20 cm Biszkopt: * 4 jajka * 4 pełne łyżki cukru * 5 pełnych łyżek mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie(...)mąki połączyć i przesiać. Do masy jajecznej dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 20 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i odkroić wierzch. Biszkoptowy blat ponownie spiąć obręczą. Masa: * 300 ml śmietanki 30% * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki żelatyny Żelatynę
kolorowotorcikowonazwy. Dlatego jest dorszem po azjatycku, a tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego(...)łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wody drobno pokrojony szczypiorek dodatkowo: 3 woreczki ryżu Wykonanie: Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić
Pasja SmakuPychotka - jedno z moich ulubionych ciastek. Wszystkiego jest w niej w sam raz ;) Bardzo dobre ciasto na święta i większe okazje. Ciasto Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem(...)Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. 2. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo przestudzony budyń ciągle mieszając. 3. Masą przełożyć upieczone placki
Pasja Smakujakie wczoraj pojawiły się na naszym stole. Na początek pizza z szynką i pieczarkami. Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4 szkl. ciepłej wody 1,5 szkl. mąki łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatki: sos pomidorowy szynka pokrojona w paski plasterki pomidorów plasterki pieczarek kukurydza starty żółty ser zioła prowansalskie pieprz, sól Wykonanie: 1. Cukier(...)drożdżami rozrobić w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Wlewamy do misy robota i pozostawiamy na 15 min. 2. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól i olej. Nastawić i czekać na wyrobienie ciasta. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. 3. Ciasto przełożyć do miski, gdy się już nie klei i uformować w kulę. Przykryć ścierką i odstawić
Pasja Smaku