mąka - 10440 przepisów (strona:99/696)

Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 193

komponuje się ze słodyczą melasy. Czy muszę dalej zachwalać jego walory? Kompozycja składników niech przemówi sama za siebie :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki melasy z buraków cukrowych(...)formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem migdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe   W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z  solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Zagnieść na elastyczne, dość luźne

Grunt to przepis!
Kruche babeczki z maślanym kremem i malinami 286

łączy:) Babeczki idealnie sprawdzą się podczas imprezy dla dzieci, ale na pewno też umilą nam letnie popołudnie. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców.  Kruche ciasto:    300 g mąki krupczatki,  100g margaryny,  100g cukru pudru,  2 łyżki cukru waniliowego,  jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą(...)nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany:  3 żółtka,  czubata szklanka cukru,  szklanka mleka,  150g margaryny,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  laska wanilii,  350 g świeżych malin. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka oraz cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione

Z miłości do słodkości
Muffiny jaglane z owocami 209

Muffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu. Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposób Do jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa ! Składniki: 1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej ) 1 szklanka mielonych migdałów 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru(...)trzcinowego 2 jajka  1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego dowolne owoce - u mnie czarne maliny Wykonanie: Przygotować 2 naczynia. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, tj. mąkę jaglaną, cukier, sodę i mielone migdały. W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej ) składniki mokre, czyli  jajka, olej i jogurt. Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać. Masę przełożyć

kolorowotorcikowo
Jesienny obiad - placek zbójnicki 260

dokładnie herbatę malinową Dilmaha) i placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy(...)mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana 18% Łopatkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie wstawiamy na gaz garnek z 2 szklankami wody, wrzucamy do wody kostkę wołową i gotujemy. Możemy wrócić do naszej łopatki, gdy jest przyprawiona obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka z bulionem. Na tej samej patelni podsmażamy

Brzuszki Łakomczuszki
Bezglutenowa tarta rustykalna z jagodami 242

Zdrowsza i przepyszna wersja tarty rustykalnej z owocami. Tym razem z jagodami :) Cukier ograniczony do minimum, pyszna mąka kasztanowa i orzechy oraz cynamon tworzą przepyszną całość, polecam :) 130 g mąki kasztanowej 45 g mielonych orzechów laskowych łyżka cukru pudru łyżeczka cynamonu żółtko 40 g masła płaska łyżka śmietany 12% szklanka jagód 0/5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałów Mąkę przesiewamy(...)mieszamy z orzechami oraz cynamonem. Siekamy z masłem i żółtkiem, dodajemy śmietanę i zagniatamy. Przekładamy na 10 minut do zamrażarki po czym na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Jagody wysypujemy na środek zostawiając wolny margines ciasta który później zawijamy do środka. Całość posypujemy cynamonem oraz migdałami i pieczemy w 190 stopniach około 23-30 minut

Mienta blog
Ciasto drożdżowe z agrestem i malinami 230

sielskim dzieciństwie momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki owoców (u mnie agrest i maliny) Kruszonka: 75 g masła 75 g cukru 150 g mąki(...)składników. Do lekko ostudzonej masy dodajemy drożdże i jajka, miksujemy na niskich obrotach. Miskę przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto przy użyciu haków (bardzo się lepi i lepiej nie wsadzać rąk tam, gdzie nie trzeba ;). Wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy w ciepłe miejsce

sama złodycz
Pierogi z jagodami 156

jagodami to jedne z moich ulubionych a polane śmietaną wymieszaną z cukrem przypominają mi te, które jadałam w dzieciństwie, smak jedyny w swoim rodzaju :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 1 jajko - 0,5 l gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka ) - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1 l jagód Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy i mieszamy z solą(...)robimy dołek dodajemy jajko, olej a następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto zagarniając mąkę do środku wgłębienia aż będzie miękkie i elastyczne. Nastawiamy wodę w garnku, solimy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy farsz ( 1 łyżeczkę )składamy na pół i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty

Zainspirowana w kuchni
Kurczak w panierce 426

klimacie Ameryki lat 60. SKŁADNIKI (Porcja na 2 osoby – dobór części i kawałków kurczaka dowolny) 2 x część nogi kurczaka tzw. pałka 2 udka 4 skrzydełka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry w proszku(...)łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka kozieradki 1 szklanka oleju do smażenia 200 ml mleka 1 jajko WYKONANIE Mąkę przesiewamy do głębszego naczynia i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i odstawiamy. Kurczaka myjemy, skrzydełka kroimy na części jedno i dwu kostne. Kawałki posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Do oddzielnej miski wbijamy jajko, dolewamy mleko i rozbijamy do połączenia

OstryKęs
Chińska zupa z jajkiem 337

następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę. SKŁADNIKI (składniki na ok. 6 niewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności(...)małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy by mąka obtoczyła mięso. Grzyby mun moczymy we wrzątku aż będą miękkie i kroimy w cienkie paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania

OstryKęs
Pakora z brokuła, kalafiora i krewetek 324

czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Warzywa i krewetki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 250 gram krewetek Ciasto na pakorę: szklanka mąki z ciecierzycy (mąka „besan”) 500 ml wody 1 czubata łyżka stołowa curry 1 czubata łyżeczka chilli sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy sól, pieprz, sok z grubego(...)plastra cytryny do krewetek WYKONANIE Sos: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do przegryzienia. Ciasto: mąkę besan wsypujemy do miski. Dodajemy wodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30-60 minut, aż ciasto zgęstnieje (napęcznieje). Gęstość ciasta regulujemy. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy mąkę besan, jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy wodę. Ciasto

OstryKęs
Zakręcone jagodzianki 199

idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia drożdżówek po całym domu roznosił się smakowity zapach. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka suszonych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek cukru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki – masła lub margaryny 8 łyżek jagód + 2 łyżki cukru(...)posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżki cukru 2 łyżki zimnego masła lukier: 1/3 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki inaczej ;) 393

mięsa mielonego (wieprzowego) kapusta pekińska (około 400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu   sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego  mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu)   Wykonanie(...)odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką . Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki

Czerwona Porzeczka
Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 294

naszym stole. Tym razem jako nadzienie do naleśników z dodatkiem delikatnego sera ricotta . Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta Składniki na 12 sztuk (4 porcje): 2,5 szklanki mąki   2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju lub roztopionego i ostudzonego masła 2 jajka 500 g posiekanego szpinaku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 1 ząbek czosnku(...)sól pieprz Sposób przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli jest potrzeba można dodać więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno

Obiad za dychę
Bułki śniadaniowe 174

ciasta dodałam prażoną cebulkę, która nadała świetnego aromatu i zapachu ale można dodać również inne dodatki. Składniki: 450 g wody 30 g drożdży świeżych 50 g maślanki 650 g mąki pszennej typ 550 100 g mąki żytniej typ 2000 10 g soli 15 g octu balsamicznego 10 g miodu 30 g cebulki prażonej 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie(...)garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką zagnieść i uformować dwa wałki. Podzielić każdy

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z budyniem i malinami 195

wycieczkę. Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś. Składniki: Ciasto:   3,5 szklanki mąki pszennej   20 g drożdży 3 łyżki cukru około  1 szklanki letniego mleka   100 g masła  1 całe jajko   1 żółtko   Nadzienie:   1 torebka(...)łyżką masła - najlepiej tuż przed wypełnianiem drożdżówek. W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.   Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka

kolorowotorcikowo