babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować do jedzenia to podpłomyki są idealnym rozwiązaniem, mogą zastąpić obiad, ale również śniadanie, czy kolację(...)smakują w każdym wydaniu, ale najbardziej wytrawne. Do przygotowania 2 sporych podpłomyków wystarczy 2/3 szkl. mąki + trochę do podsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oleju lub oliwy, szczypta soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprostu pyszne i do tego cudownie prezentują się na białym talerzu. Składniki: 1 szklanka mixu sałat 1 łyżka koncentratu z buraka lub 1 mały burak 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania Przygotowanie: Do pojemnika blendera przekładamy świeże listki mixu sałat i dokładnie siekamy, wbijamy 1 jajko i 1 łyżkę koncentratu soku(...)buraka, miksujemy tworząc puszystą, lekką czerwoną masę. Masę przekładamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Masę nabieramy na łyżeczką i następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski z sałaty i buraka wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, podajemy z plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną(...)pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym
RAROSSAmoże zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa. SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany(...)sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem
RAROSSAdopiero teraz szykując wpis uświadomiłam sobie, że do ciasta nie dodałam serka waniliowego..ale jak widać cyganka się udała..z dodatkiem serka byłaby pewnie bardziej wilgotna.. 25 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 20 dag cukru 25 dag homogenizowanego serka waniliowego [nie dałam , bo zapomniałam] 3 jajka 1 torebka kisielu cytrynowego b ez cukru(...)skórka otarta z 1/2 cytryny cukier waniliowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia sól tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z kisielem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie, stale ucierając, po łyżce dodawać margarynę o temperaturze pokojowej, mąkę z dodatkami i serek. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Ciasto
Moje domowe kucharzeniedomownicy lubią cebulaki..i oto znów są...ale ciut inne.. 40 dkg mąki 30 g świeżych drożdży 3/4 szkl. mleka 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 2 małe łyżeczki cukru 4 cebule 2 - 3 łyżki oleju 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz 2 - 3 łyżeczki suchego maku(...)dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Z drożdży, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, olej, sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie. Ułożyć na blachę . W utworzone
Moje domowe kucharzeniezagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już można formować rogaliki i od razu piec.. 2 szkl. mąki 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać(...)cukier i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki i układać na blaszce .Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec około 15-17 minut do zrumienienia.Po
Moje domowe kucharzeniepachniało " za to w kuchni..octem i winem haha.. Ja swoje ciasto piekłam w tortownicy,potem przecięłam je na połowę i przełożyłam.. biszkopt : 3 jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa malinowa: 1/2 kg malin ( mogę być mrożone) 3/4 szkl. cukru 3 budynie waniliowe 2 szkl. wody wierzch: 1/2 litra(...)śmietany kremówki 3 łyzki cukru pudru Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać , dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem .Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę wysmarowaną masłem i wysypana mąką. piec ok 15 minut w temp 160 stopni.Wystudzić. Maliny 1 i 1/2 szkl. wody i cukier zagotować. Budynie rozmieszać w pozostałej ilości wody
Moje domowe kucharzenieProsty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej(...)mąki pszennej 2 jajka garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypiorek) lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego tymianku albo oregano 2-3 łyżki śmietany lub mleka sól, mielona ostra papryka tłuszcz do smażenia Z mąki, jajek, śmietany i szczypty soli oraz papryki przygotować ciasto, odstawić na 30 minut. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Plastry kiełbasy maczać w cieście
Moje domowe kucharzenieopublikowanie]....Czasem robię pizzę na grubym spodzie, a czasem na cienkim...dzisiaj była pizza na cienkim spodzie, ale dla odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2-3 łyżki oliwy zioła prowansalskie dowolne dodatki kiełbasa pokrojona(...)plastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła,wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia [ można również od razu rozwałkować ciasto na blachę].Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo
Moje domowe kucharzenieAnielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz . Przepis podpatrzyłam u Dorotki . Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 7 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 150 ml wody, lekko ciepłej Ponadto(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy , do polania Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
Moje domowe kucharzenieRakiem Piersi. Na raka piersi w Polsce choruje około 12 tysięcy kobiet, połowa z nich umiera... 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać(...)osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec około 40 minut
Moje domowe kucharzenieSemmel lub Kaisersemmel , jeśli wykonane ręcznie także:Handsemmel ), to rodzaj pieczywa , wynaleziony w Wiedniu , i uważa się, że zostały nazwane na cześć cesarza Franz Joseph . Zaczyn: 350 g mąki chlebowej 4 g suszonych drożdży 210 ml wody Wszystko razem dokładnie wymieszać , zamknąć w szczelnym pojemniku i zostawić do fermentacji na 4-5 godzin. Ciasto: cały zaczyn(...)mąki chlebowej 5 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli (dałam niepełne) 110 ml wody 1 łyżeczka masła Mąkę , drożdże i sól wymieszać z wodą (najlepiej za pomocą miksera). Stopniowo dodawać zaczyn i mieszać przez 3 minuty. Dodać masło i mieszać kolejne 5-7 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 10 minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać
Moje domowe kucharzeniedawno nie robiłam takiego swojskiego makaronu..a jak zrobiłam to zjedzony był ze smakiem...taki makaron można wykorzystać np.do zupy..Przepis z Różowej kuchni . 50 dkg mąki 4 jajka sól do smaku woda Mąkę wysypać na stół i zrobić w nim wgłębienie.Wbić jaja, wsypać sól i wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa. Dodać odrobinę wody(...)zagniatać ciasto.Cienko rozwałkować podsypujac mąką .Pokroić w paski.Gotować w osolonej wodzie
Moje domowe kucharzenieugotowanych marchewek, grzybki podsmażone z cebulką..po prostu to co było w lodówce.. Składniki na ciasto: 5 dag drożdży 1 łyżka mleka do rozczynu 30 dag mąki 1 mała śmietana albo jogurt naturalny 1 jajko 2 szczypty gałki muszkatołowej 10 dag Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi [3-4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem] 1 łyżka cukru szczypta(...)soli przyprawa do pizzy (ewentualnie) Dodatki według własnego gustu ser żółty Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz 1-2 łyżki ciepłego mleka.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jajko, dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól, rozpuszczony smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami [olej] . Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Dużą
Moje domowe kucharzenie