mąka - 10440 przepisów (strona:125/696)

Pierogi z mięsem 254

połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić. Ciasto po wyrobieniu powinno(...)miseczka. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, pozostałe trzymamy nadal pod pokryciem. Jeśli wyciągnięta porcja ciasta jest zbyt sypka – dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźna – dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy placek, z którego wycinam kółka, na które łyżeczką kładziemy nadzienie w ilości pozwalającej dokładne zagniatanie brzegów po złożeniu. Gotowe wrzucamy do osolonej, gotującej się

Ania i Marcin gotują
ciasteczka z witrażykiem (na choinkę) 169

być dowolny, zależy jakie landrynki kupicie. Te ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na choince, zwłaszcza pod światło, wtedy witrażyki są cudnie kolorowe.  Składniki na około 30 ciasteczek: 250 g mąki 35 g masła 35 g miodu 50 g cukru pudru łyżka przyprawy korzennej 1 jajko szczypta sody (ciasteczka nie mogą zbytnio wyrosnąć) 30 sztuk kolorowych landrynek (najzwyklejszych) Masło i miód(...)podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowe z wiśniami 2342

dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej(...)przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto

wesoła kuchnia
Pleśniak jabłkowo śliwkowy 247

Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki mąki 1 żółtko 5 białek 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany szczypta soli cynamon 200g śliwek 300g jabłek dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie(...)Masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać szklankę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko i śmietanę. Wyrobić ręką jednolite ciasto, tak długo aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnik na około 40 minut. Jabłka obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne. Pokroić

Jacob Tastes
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 184

swobody w kuchni, więc postanowiłam zabrać się za to ponownie.  Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również(...)można je zawinąć jak wrapa  i zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati  2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mrożonego szpinaku  woda sól Podobnie jak w przepisie na naleśniki z kaszy gryczanej , ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak

Kuchnia Ellie
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 232

mielonego 1/2 szklanki ryżu 0,3 kg wędzonego boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka(...)dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu , aż kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków lub nie narobić klusek , ja zdejmuję na chwilę brytfankę z ognia

Ogrodnik w podróży
Siekane drobiowe 170

ziemniaki..potem wstawiam ziemniaki do gotowania i smażę kotleciki....mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki  żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu  Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś z kurczaka , ser i paprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na pizze... zawsze wyjdzie :) 562

oddzielny wpis tylko na ciasto do pizzy ponieważ często  pojawia  się  w moich przepisach . Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Do oddzielnej małej miseczki(...)cukrem i mieszam aż będą w postaci płynnej. Następnie wlewam ok 60 ml przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy. Do miski z mąką wlewam drożdże, ok 300 ml wody, olej i zaczynam wyrabiać ciasto ( ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie i prostsze :)  ) Teraz

Kuchnia Viki
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 230

English Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką (8-10 porcji) Składniki: 400 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżeczka mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody 400 g mielonego twarogu na serniki 300 ml śmietany 18% 1 ½ łyżki płynnego miodu 200 g drobnego cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii Składniki na bazę: 60 g roztopionego masła, plus trochę do wysmarowania blaszki 120 g herbatników, drobno zmielonych np. w blenderze Składniki na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 40 g cukru demerara 1 łyżeczka mielonego imbiru 50 g migdałów, z grubsza posiekanych Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść masłem

karmelowy
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 198

którego mam zamiar się stosować, ponieważ mam już serdecznie dość łapania każdego możliwego choróbska, panoszącego się bezczelnie w moim otoczeniu. Wegańska tarta z powidłami i jabłkami: SPÓD: - 250g mąki owsianej (może być pełnoziarnista, orkiszowa, żytnia etc.) - 20g łyżki babki płesznik i jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego - 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki cukru/ksylitolu - lub więcej NADZIENIE: - słoik powideł(...)Wykonanie: 1. Wymieszać dokładnie widelcem babkę płesznik i jajowatą lub siemię lniane z 3 łyżkami ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut

Pland based fille
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 295

potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym (*) - dla mnie w smaku jest akurat, ale dodatkową słodycz można uzyskać poprzez posmarowanie kawałka ulubioną konfiturą lub dodania (przed pieczeniem) suszonych owoców. Mąka żytnia - w porównaniu do mąki pszennej - zawiera o wiele więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy. Oprócz tego, ze nadaje wyrazisty smak - to korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jednym słowem - warto "przemycać(...)takie słodkości do naszej diety.  (Forma o wymiarach 12 x 30 cm) 3 jabłka (średnie) 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (użyłam typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru cynamonowego (może być 1 łyżeczka cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego)   2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo

Di gotuje
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 214

chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru(...)Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy

Kuchnia Łukasza
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 168

bardzo istotne. Chleb w swoim składzie ma naturalny zakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia, że chleb ten jest po prostu zdrowy. Co w nim drzemie? Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 60% , mąka żytnia typ 720: 10%, słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni

Z Kuchni Do Kuchni
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 193

pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z  łopatki 2 cebule(...)mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy  1 1/4 szklanki  mąki i dobrze mieszamy.  Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę

W kuchennym oknie Ewy
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 648

ozdobną wstążeczką lub wsadzicie do pięknego pudełeczka, mogą być wspaniałym prezentem lub dodatkiem do prezentu dla Waszych Bliskich :) SKŁADNIKI (na 50 sztuk): 500 g mąki pszennej 170 g migdałów zmielonych na mąkę (użyłam płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego(...)wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem

Słodko-Słony Świat Ilony