mąka - 10440 przepisów (strona:134/696)

Niemieckie naleśniki czyli Eierkuchen lub Pfannkuchen 1565

niewielkiej ilości oleju, powstaje wtedy taka pyszna i chrupiąca obwódka. Składniki: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)* 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Olej do smażenia * Używając mleka w temperaturze pokojowej lub letniego, mąka lepiej się zmiesza z resztą ciasta i nie powstaną z niej trudne do rozmieszania(...)grudki, które lubią powstawać, gdy użyjemy zimnego mleka. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Ciasto jest dość tęgie, ma konsystencję gęstej śmietany. Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które można podawać z owocami, bitą śmietaną lub innymi dodatkami

Smakowy Raj
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 217

biszkopt z cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników kawy, a w szczególności cappuccino :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem cappuccino: 2 budynie waniliowe (bez cukru) ¾ litra mleka 3,2% ½ szklanki cukru 1 opakowanie cappuccino np. orzechowe (110g) 200g miękkiego(...)prostokątnych herbatników (ok. 20 sztuk) Ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady 100ml śmietanki kremówki (lub 80ml mleka) Do dekoracji: Kolorowe cukrowe posypki, kokos lub bakalie Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka

Smakowy Raj
Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem 218

umyć, ale najważniejsze że zupa wyszła pyszna i że teraz jest co wspominać :) Składniki dla 4 osób: 2 litry bulionu np. drobiowego* Pęczek świeżego szczawiu (ok. 200g) 1 łyżka mąki Sól Pieprz Maggi *lub jeśli ma być w wersji ekspresowej, 2 litry wody i 2 – 4 kostki rosołowe, Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 kromki czerstwego chleba(...)margaryny Szczaw myjemy, kroimy dość drobno, po czym wsypujemy do garnka z gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut od zagotowania, na wolnym ogniu. W ½ szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę (najlepiej wodę wlać do niewielkiego słoja, wsypać mąkę, zakręcić i potrząsnąć). Gotową zawiesinę wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą

Smakowy Raj
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 143

również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Kruszonka: 70g masła(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego ¾ szklanki mąki Dodatkowo: Około ½ kg malin i borówek (ewentualnie same maliny lub borówki) Margaryna do wysmarowania foremek Cukier puder do posypania Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól razem wsypujemy do głębokiej misy i robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło, mleko, olej i wbijamy jajko. Drożdże mieszamy

Smakowy Raj
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec 170

torcie marchewkowym ), a dodatek prażonych migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :) Składniki: 400g marchewki 170g masła 82% lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 150g dżemu pomarańczowego 2 płaskie łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Pomarańczowy lukier: 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki wody Ok. 8 łyżek cukru pudru (pełnych) Dekoracja: Ok. 50g płatków(...)pył. Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm, smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą marchewkę, kolejną szklankę mąki i dżem pomarańczowy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę w 170 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika. Najlepiej

Smakowy Raj
Flaczki wołowe 192

Ewentualni kawałek pora 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki imbiru Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Około 1 - 2 łyżeczki soli Pieprz maggi 2   łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła (w wersji z zasmażką) natka pietruszki Pokrojone flaczki zalewamy ciepłą wodą i zagotowujemy. Po chwili zdejmujemy z ognia, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą, czynność tę powtarzamy(...)majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Kawałek pora kroimy w cienkie, niedługie paseczki i dodajemy do flaczków. Następnie flaczki zagęszczamy, jednym ze sposobów: 1. Do pół szklanki zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy, by nie było grudek (lub wszystko pakujemy do słoja, zakręcamy i energicznie potrząsamy). Gotową zawiesinę wlewamy do gotujących się flaków, mieszamy i ponownie zagotowujemy. 2. Robimy zasmażkę

Smakowy Raj
Kołduny litewskie 207

wieprzowego (ewentualnie po 200g wołowiny, baraniny i baraniego łoju) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub mielimy maszynką. Czosnek(...)ilością bulionu lub wody (kilka łyżek) i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt zbita można dolać jeszcze nieco bulionu lub wody i jeszcze raz dobrze   wyrobić. Mąkę wsypujemy do głębokiej misy, dodajemy sól i robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajka i wlewamy wodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy

Smakowy Raj
Migdałowe ciasteczka korzenne 177

ciasteczka, a teraz postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne ciasteczka Speculatius, które po prostu uwielbiam. Składniki: 2 jajka 250g masła 82% lub margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 100g mielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Skórka otarta z niedużej pomarańczy i cytryny Około(...)100g płatków migdałowych Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mielone migdały, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu

Smakowy Raj
Miodownik, placek czeski, stefanka 242

małej porcji nie byłoby się czym dzielić :) Ps. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Składniki: 10 dag masła  10 łyżek mleka 2 jajka 80 dag mąki  20 dag cukru 5 łyżek miodu 2 łyżeczki sody Masa grysikowa: 1400 ml mleka  200g grysiku (kaszy manny) 3 łyżeczki cukru waniliowego 350g miękkiego masła 82% 20 dag cukru pudru(...)Polewa: 40g czekolady 40 ml mleka  Mleko zagotowujemy i powoli wsypujemy grysik, stale mieszając by nie było grudek. Po ugotowaniu pozostawiamy kaszę manną do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z sodą i robimy w nich dołek. Masło i miód roztapiamy razem w rondelku, dodajemy zimne mleko, by zmniejszyć ich temperaturę. Wlewamy miksturę do dołka z mąką, wbijamy jajka, dodajemy cukier

Smakowy Raj
Sernik królewski 237

odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżki gorzkiego kakao Szczypt soli 250g masła 82% lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty w kostce) 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła 82% 7 dużych jajek Dodatkowo: Ok. 50 – 100g rodzynek (+1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy i/lub cytryny lub otwarta skórka ze świeżej pomarańczy i/ lub cytryny (według uznania) Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub malakserem i dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3, po czym mniejszą część wkładamy do lodówki

Smakowy Raj
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 255

średnie czerwone cebule 2 łyżeczki przyprawy Gyros Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 5 bułek do burgerów (można kupić gotowe lub upiec samemu według poniższego przepisu) Bułki do kebaba: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Dip czosnkowy: 1 duży jogurt naturalny (400g) 1 duży ząbek czosnku(...)drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Bułki W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy

Smakowy Raj
Rafaello 1662

Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki Ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 700ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan fixy 1 łyżka cukru 100 – 150g białej czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu(...)minut, po czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut na wysokich obrotach, po czym zmniejszamy na najwolniejsze obroty i wsypujemy mąkę (można do niej dodać proszek, chociaż w zasadzie nie ma różnicy, bo biszkopt bez proszku wyrasta moim zdaniem tak samo. Gdy mąka dobrze się zmiesza z ciastem przelewamy je na średniej

Smakowy Raj
Pizza ze szpinakiem 391

dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 1 łyżeczka soli 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 – 2 łyżki oleju Nadzienie: 450g szpinaku mrożonego lub około 1 – 1 ½ kg świeżego(...)ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto  Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, do którego wlewamy wodę, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem widelcem lub drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym

Smakowy Raj
Drożdżówki z prażonymi jabłkami 178

Składniki: -1 kg jabłek -7 dkg cukru -7 dkg miodu -garść włoskich orzechów -sok z jednej cytryny -3 dkg masła -cynamon -4 szklanki mąki -5 dkg drożdży -3 żółtka oraz jedno jajko do smarowania -3 łyżki cukru -300 ml ciepłego mleka -10 dkg masła -szczypta soli -aromat Jabłka obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem(...)cytryny. W garnku karmelizujemy cukier i miód. Dodajemy połowę jabłek i gotujemy, aż się rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło, cynamon i rozdrobnione orzechy. Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól

Maminek kulinarny
Simit czyli Tureckie specjały 184

sobie każdy!. Składniki na ok 12-14 sztuk: 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanka oleju szczypta soli opakowanie suchych drożdży, ok 2 1/2 łyżeczki  maka ok 3 szklanek -(mąki należy dodać tyle aby wyrobione ciasto było miękkie i nie kleiło się do ręki ) 1 jajo sezam Wykonanie: Mleko olej cukier i sól mieszamy w głębokim naczyniu. W drugim naczyniu(...)mieszamy mąkę (2 szklanki) i suche drożdże , następnie do składników płynnych stopniowo dodajemy składniki suche, ciągle mieszając aby się połączyły, ugniatamy aż  będzie miękkie. Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie należy stopniowo dosypywać mąki ciągle ugniatając. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość dzielimy je na części i formujemy simity następnie jedna stronę smarujemy

Apetyczna babeczka