mąka - 10440 przepisów (strona:140/696)

Bułki rozmarynowo-paprykowe (polskie bułki z akcentem bułgarskim). 206

Moja pierwsza kulinarna inspiracja po powrocie z Bułgarii to domowe polskie bułki pszenne z dodatkiem suszonej, bułgarskiej papryki oraz świeżego rozmarynu z mojej doniczki. Składniki:640 g przesianej mąki tortowej300 ml ciepłej wody,2 płaskie łyżeczki soli,25 g świeżych drożdży,pół łyżeczki cukru,2 łyżki oliwy,1 białko jajka 50 ml ciepłego mleka (do zaczynu)kilka gałązek rozmarynu (może(...)być suszony)garść suszonej papryki (u mnie z Bułgarii) ale mogą być suszone pomidory Robimy zaczyn: 25 g drożdży mieszamy z około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Zawiesina musi być gęsta i wymieszana. Odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy rozmaryn i suszoną paprykę.  Następnie pozostałe wszystkie składniki wkładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pancakes amerykańskie z masą kajmakową 236

masy kajmakowej:1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 1/3 kostki masła  3/4 szklanki mleka w proszku,2  łyżeczki kakao Składniki na naleśniki:2 szklanki mąki pszennejmasło (3-4  łyżki)2 jajka jajkaszczypta soli1,5 szklanki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka aromatu(...)pomarańczowego (olejek) olej do smażeniaNaleśniki: Roztopić masło. Do miski wrzucamy: roztopione masło, mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy oraz aromat. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Łyżką nakładamy surowe ciasto na rozgrzany olej i smażymy przez chwilę z obu stron jak naleśniki. Podajemy z masą kajmakową albo dżemem lub syropem klonowym.Masa kajmakowa: Do naczynia wlać

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 167

ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy do nich usmażone pieczarki, cebulą, doprawiamy majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego ciasta w formie plecionki. 3 paski pleciemy jak warkocz

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny barszcz z uszkami 210

przez maszynkę do mielenia. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto na uszka: Z mąki i jajek i letniej wody zagnieść ciasto. Wodę dolewamy po troszku i sprawdzamy na bieżąco jak nam się wyrabia ciasto. Jak jest zbyt suche dolewamy jeszcze wody. Jak za mokre(...)dosypujemy mąkę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółeczka. Na każdym kółku położyć łyżeczkę farszu. zagniatamy na pierożki, zaklejamy a następnie końce sklejamy do siebie by powstał kształt "uszek". Uszka gotujemy w osolonym wrzątku z odrobina oleju na małym ogniu nie przykrywając aż do wypłynięcia. Po ugotowaniu poukładać uszka na półmisku

Bon Appetit Małgorzaty
Bliny z łososiem i szpinakiem 193

kresową, aby nikt mi nie zarzucił ciągłego wprowadzania zapożyczeń językowych wyrazów obcych ;)  Dlatego dziś przedstawiam Wam bliny. Ale takie małe i wytworne....Składniki na bliny:1,5 szklanki mąki gryczanejpół szklanki maki pszennej2 szklanki mleka20 g drożdży1 łyżeczka cukrupół łyżeczki soli2 jajka1 łyżka stołowa masła.Dodatkowe składniki:150 g łososia wędzonegokubeczek gęstego jogurtuświeży szpinak albo roszponka1 cytrynapęczek koperkupieprz.Przygotowujemy rozczyn(...)odrobinę ciepłego mleka, łyżka mąki oraz droższe i cukier - odstawiamy na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu). Gdy rozczyn jest gotowy przelewamy do miski, dodajemy resztę mąki gryczanej i pszennej, żółtka, roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy a następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, czekamy aż ciasto podrośnie i dodajemy ubite białka. Smażymy

Bon Appetit Małgorzaty
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 268

estetycznymi i smakowymi. Kocham Was :* Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół(...)żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
TORCIK - SERCE (Walentynki) 186

trochę kremu i zrobiłam także desery w pucharkach, które pojawią się w krótce na blogu :) Składniki:biszkopt:6 jajek3/4 szklanki cukru4 czubate łyżki mąki tortowej2 czubate łyżki maki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solipół łyżeczki octukrem:80 g miękkiego masła lub margaryny50 dag serka mascarpone4 łyżki łyżki cukru pudru8 łyżek mleka1 cukier waniliowy25 dag śmietany(...)proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach!  Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt

Bon Appetit Małgorzaty
Pączki light - pieczone w piekarniku 409

cale nie są gorsze. Wg mnie nawet lepsze, bo nie ociekają tłuszczem, są pulchniutkie i aromatyczne (pachną drożdżami) i smakują jak.....pączki! :) składniki:50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn3 dag świeżych drożdży190 ml mleka2 jajka10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn1 cukier waniliowy5 dag masła1 opakowanie marmoladyLukier:pół szklanki(...)pudru1 łyżka czerwonego dżemu (by nadać różowy kolor)ponadto:skórka kandyzowanaczekoladki do dekoracjiZaczyn: Do ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mleczna kanapka, mmmmmm :) 531

można się nimi zajadać :) A jakie są Wasze słodycze z dzieciństwa? poniżej przepis na ciasto ala "mleczna kanapka" :)Składniki na ciasto:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniana krem:300 g masła 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie opakowanie(...)gorzkiej2 łyżki masła2 łyżki śmietanki kremówkiBiałka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia.ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C.Mleko w płynie

Bon Appetit Małgorzaty
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 293

około 30 minut)Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana

głodny alergik
Piernik z suszoną śliwką 201

świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegopół słoika powideł śliwkowych1/2(...)przyprawę korzenną, wymieszać.Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać.Do formy wyłożonej

W kuchennym oknie Ewy
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 207

sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie. Skorzystałam z przepisu ze strony Bon Appetitskładniki (3 kanapki)sos Mornay1 i 1/2 łyżki masła1 i 1/2 łyżki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki pełnego mleka1 liść laurowy1/2 szklanki drobno startego parmezanuSzczypta świeżo startej gałki muszkatołowejostry sos chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3(...)Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera2 łyżki startego parmezanuŚwieże liście estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos Mornay Rozpuścić masło w dużym garnku lub w głębokiej patelni, na średnim ogniu . Dodać mąkę ; energicznie mieszać drewnianą łyżką,  aż lekko się zrumieni -  około 2 minut. Mleko lekko podgrzać, wlewać do mąki z masłem, cały czas energicznie mieszając aby uniknąć powstania grudek

Stare Gary
Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 201

chleb długo utrzymuje świeżość. Po siedmiu dniach był po prostu trochę podsuszony, ale nadal nadawał się do jedzenia.Przepis z książki  "Chleb", autor Jeffrey Hamelmanskładnikizaczyn 160g mąki chlebowej pszennej200 g wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe650 g mąki pszennej chlebowa90 g mąki pszenna razowej370 g wody10 g soli370 g zaczynu230g drylowanych oliwekprzygotowaniezaczynPrzygotować

Stare Gary
Pierniczki expresowe 153

mogli nimi obdarować swoich Najbliższych:) Robi się je błyskawicznie, moje Dzieci miały oczywiście mnóstwo frajdy przy wykrawaniu ich foremkami:) Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl. Polecam!SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej tortowej1 jajko1/2 szklanki cukru pudru1 czubata łyżka miodu2 łyżeczki przyprawy korzennej0,5 łyżeczki sody oczyszczonej25g świeżych drożdży40g miękkiego masła WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Na początek zajmij(...)się suchymi składnikami, tzn. mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, przyprawą do piernika oraz sodą.Miód podgrzej lekko w garnuszku wraz z masłem, tylko do rozpuszczenia się obu składników. Następnie dodaj pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj.Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników oraz dodaj jedno jajko.Wyrób wszystko na gładkie i elastyczne ciasto.Teraz rozwałkuj na wybrana grubość ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 263

ziemniaków500 g mielonego mięsa z indyka2 jajka   3 łyżki mąki pszennej     1,5 łyżki mąki ziemniaczanej200 g żółtego sera2 średnie cebule100 g masła1/2 pęczka natki pietruszkiolej do smażenia placków200 ml śmietany 18%sólpieprzDzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki(...)mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać.Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać

Świat Domowej Kuchni