mąka - 10440 przepisów (strona:144/696)

Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 233

smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych jabłek lub prażonych, a więc dłużej nie trzeba opisywać, bo już i tak jest do zrozumienia, że ciasteczka są pyszne! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko szklanka mleka 5 łyżek masła 7 g drożdży instant Nadzienie: 2 kwaskowate jabłka lub 150 g prażonych Przygotowanie:  W rondelku(...)doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy bardzo schłodzone masło i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier. Do ostudzonego mleka z masłem dodajemy drożdże, jajko i powoli mieszając łyżką lub robotem planetarnym wlewamy mleko z drożdżami i jajkiem do mąki . Zagniatamy 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.  Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą

Kuchnia Łukasza
Cinamon rolls, czyli drożdżówki z cynamonem. 196

Polsce lub na Litwie, lecz w innych państwach Europy i Ameryki są jedne z najbardziej popularnych wypieków. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko szklanka mleka 5 łyżek masła 7 g drożdży instant Nadzienie: 3 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru 50 g miękkiego masła Lukier(...)dekoracja) Przygotowanie:  W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy bardzo schłodzone masło i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier. Do ostudzonego mleka z masłem dodajemy drożdże, jajko i powoli mieszając łyżką lub robotem planetarnym wlewamy mleko z drożdżami i jajkiem do mąki . Zagniatamy 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.  Ciasto

Kuchnia Łukasza
Idealne ciasto drożdżowe. 22710

jeszcze, że było okropnie nie smaczne. Dopiero po kilku latach nieudanych prób udało mi się je zrobić! A więc zapraszam na idealne ciasto drożdżowe do wypieków. Składniki: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko szklanka mleka 5 łyżek masła 7 g drożdży instant Przygotowanie:   W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy bardzo schłodzone masło(...)odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier. Do ostudzonego mleka z masłem dodajemy drożdże, jajko i powoli mieszając łyżką lub robotem planetarnym wlewamy mleko z drożdżami i jajkiem do mąki . Zagniatamy 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut. Udanych wypieków

Kuchnia Łukasza
Domowe wafle. 4266

waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 szklanki mleka szklanka mąki szczypta soli Przygotowanie:  Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą objętość, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało(...)ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko).   Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki, płaty lub rożki. Odkładamy do przestygnięcia. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Obwarzanki. 423

przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej.  Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą wszyscy je uwielbiają! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg mąki 250 ml mleka 250 ml wody 14 g drożdży instant 5 łyżek cukru 1 łyżeczka soli 30 g masła jajko mak, sól, sezam (do posypania) Przygotowanie:  Do ciepłego mleka(...)wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min.  Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części

Kuchnia Łukasza
Pulchne placuszki na serwatce. 301

serwatce uwielbiam podane z dżemem z czarnej porzeczki lub z dżemem truskawkowym, lub kwaśną śmietaną z odrobiną cukru. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 350 ml serwatki 170-250 g mąki 1 jajko 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie:  Do serwatki dodajemy jajko, olej, sól, cukier i dokładnie mieszamy(...)dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy aby nie było grudek, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub serwatki, aby ciasto było dosyć gęste.  Placuszki smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z olejem przez ok. 2 min z każdej strony, aby były ładnie zrumienione.  Placuszki na serwatce serwujemy z dżemem truskawkowym lub innym dowolnym dżemem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Domowa tortilla. 331

sklepu. Z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, wcale się nie kruszy i jak już wspomniałem raniej jest niesamowicie smaczna. Zapraszam! Składniki: 300 ml wody 4 łyżeczki oliwy łyżeczka soli mąka Przygotowanie:  Do ciepłej wody dodajemy sól i oliwę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min.  Ciasto

Kuchnia Łukasza
Ciasto z dynią, gruszką i figami 255

dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast  wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka i figa.  To idealna propozycja na jesienne chłody. I dodam jeszcze, że to ciasto z typu tych(...)robi same. ;-).  Ciasto z dynią, gruszką i figami Proporcje na formę o wymiarach 32 x 40 cm Czas przygotowania : 60 minut Składniki: 125 g roztopionego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki    pieczonej dyni 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 szklanka cukru 2 gruszki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka cytrynowe 932

może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek. Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek. Ciasteczka cytrynowe Składniki: ciasto 85g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 65g masła 35g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 małej cytryny krem cytrynowy 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 30ml soku z cytryny(...)łyżka cukru 50g masła 50g białej czekolady Wykonanie: - mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto - ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce - jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając - dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła - do masy dodać

Smakołyki Bereniki
Bagietka pszenna 178

chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki.  Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie:   Do miski z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier(...)drożdże, letnią wodę i zmiksować za pomocą haka. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na co najmniej 12 godzin. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką lekko rozpłaszczyć i zwinąć w tzw kopertę - ciasto zawijamy z czterech stron do środka i pozostawiamy złączeniem na spodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny aż ciasto podrośnie. Ciasto podzielić na dwie

Ala piecze i gotuje
Pizza z piczarkami 247

Pizza  na cieście z przepisu LudiOi z MniamMniam.pl. Kiedy rodzince przyjdzie ochota na pizzę, do tego właśnie przepisu sięgam najczęściej. Ciasto: 3 szklanki mąki typ 550 Niepełna szklanka zimnej wody 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 1 łyżka oleju Drożdże rozkruszyć do miseczki, posypać cukrem i zalać zimną wodą - ok. 2/3 z przygotowanej ilości. Pozostawić(...)minut, NIE MIESZAĆ. Po 10 minutach wsypać sól, zamieszać. Rozczyn wlać do mąki, chwilę ugniatać. Dodać pozostałą wodę i ugniatać, aż powstanie jednolite ciasto (w oryginalnym przepisie 20 minut). Dodać olej i wyrabiać jeszcze chwilę na blacie, aż ciasto stanie się elastyczne. Z gotowego ciasta uformować dwie kulki,pozostawić je na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć

Praktyczna pl
Placek drożdżowy z figami 164

słyszałam, ale nigdy nie słuchałam. Pycha! Składniki na ciasto: 50 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 100 g masła 8 łyżek cukru 1/2 łyżeczka soli 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka mąki krupczatki figi cukier trzcinowy Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy(...)rodzaje mąki, dodajemy zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy figi pokrojone w ćwiartki i posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faworki 255

moich... i z tego wychodza genialne faworki ! Ja sie nie nadaje do robienia faworkow..przyznaje..ale po tym przepisie na prawde warto sie za nie zabrac! Składniki: 20 dkg mąki 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego 1 łyżka spirytusu 2 kostki smalcu (lub innego tłuszczu do smażenia) sól cukier puder do posypania Wszystkie składniki wymieszać(...)cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Jeśli chodzi o tłuszcz, to najlepiej smaży się na smalcu, ale ze względów zdrowotnych i zapachowych można go zastąpić Plantą lub jej tańszym

Z Kuchni Do Kuchni
FOCACCIA ALLA GENOVESE 220

posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna  focaccia alla genovese . I te dzis bede robila. W szkle TERMISIL , dla odmiany … Bedziemy potrzebowali       1 kg mąki        300g pokruszonych drożdży 3 szklanki ciepłej wody 50 ml oliwy z oliwek 1 duża łyżka grubozianistej soli morskiej 2 łyżeczki cukru + dodatkowo oliwa do pieczenia(...)garść grubej soli morskiej Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez 5-10 minut ciasto. Naczynie TERMISIL polewamy oliwą, którą rozprowadzamy najlepiej dlonmi . Możemy też lekko naoliwić ciasto.Rozciągamy ciasto w naszej formie szklanej . Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.Po 30 minutach posypujemy ciasto

Z Kuchni Do Kuchni
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 233

kuchnie regionalną Podkarpacia. Bardzo spodobała mi się nazwa BAŁABUCHY . I tą dziś bardzo łatwą przekąskę postanowiłam odkurzyć i chciałabym aby wróciła do łask. Składniki: -około 15 dużych ziemniaków, -mąka- ile wejdzie...musicie sami do tego dojść.Nie ma miary w przypadku mąki gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki(...)końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania