cykorii • 2 pieczone udka z kurczaka • 1 duże jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżki suszonej żurawiny • 10 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny Sos • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki śmietany kwaśnej • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kurczaka pokroić w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem
To co kochammiód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: • 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek • 6 plastrów wędzonego boczku • garść różnych sałat Sos • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżka płynnego miodu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Każdy plasterek boczku przeciąć na pół i w każdą połówkę zawinąć daktyla. • Spiąć
To co kochamreszta stoi w lodówce i się konsumuje. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku Zalewa • 1/2 litra wody • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki octu 10% • 1/2 szklanki oleju
To co kochampietruszki, liście bazylii do smaku wg uznania • 1 jajko • sól, pieprz do smaku • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • olej do smażenia Sos czosnkowy • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki jogurtu • sól, pieprz do smaku • 2 ząbki czosnku Wykonanie: • Ugotować kaszę w osolonej wodzie, wyjąć woreczek i w tej samej wodzie gotować brokuła
To co kochamsię po całkowitym przestudzeniu, idealnie na drugi dzień. No ale kto się oprze jeszcze ciepłemu? Mnie najbardziej smakuje z gęstym jogurtem greckim lub z majonezem i wędliną. Mniam… Składniki: Suche • po 3/4 szklanki płatków jaglanych i płatków gryczanych • 1 szklanka nasion pestek dynii • 1/3 szklanki zmielonych nasion siemienia lnianego • 1/3 szklanki
To co kochammarchewka • 1 pietruszka • 2 cebule • 1/2 selera i pora • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 1 płaska łyżka soli Sos chrzanowy • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu tartego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ozorki umyć, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i sól. • Wrzucić obraną i przekrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora
To co kochamsmaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera • 1 sałata lodowa • 1 mała paczka płatków migdałowych Sos jogurtowy • 1 mały jogurt • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z sosem sojowym. • Kurczaka przesmażyć
To co kochamsałatkę, oczywiście zdrową. Sałatka praktycznie czteroskładnikowa, błyskawiczna. Połowę takiej porcji zabieram ze sobą do pracy na podwieczorek. Celowo przygotowałam słodką wersję, ale dodanie 1 łyżki majonezu zamiast miodu zupełnie zmienia jej charakter. Składniki: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 5 mandarynek • 4 łyżki miodu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną w lekko posolonej
To co kochamsmaku) 1 łyżeczka pieprzu (do smaku) Dodatki 4 szt. bułek 4 liście sałaty 1 szt. pomidora 1 szt. cebuli 1 szt. ogórka (świeży, konserwowy, kiszony, małosolny) 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania Mięso mielone przełożyć do miski, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. „Zagnieść” jak ciasto, a następnie uformować
Wypieki i Rumieńcewcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo
Codzienna kuchnia niecodziennaZbliżające się Andrzejki lub Sylwestra :) Składniki: 100 g brązowego ryżu (u mnie Skworcu ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy duża garść siekanej natki pietruszki 4 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Mieszamy, schładzamy
Smak mojego domuzdjęciu powyżej i na pewno nie możecie jej zauważyć. KitchenAid sprawuje się wyśmienicie. Niezastąpiona pomoc kuchenna w pieczeniu ciast i chleba. Zwłaszcza ubijanie piany na bezę czy miksowanie majonezu jest w tej chwili dla mnie bardzo wygodne. Mikser się nie śliska. Nic dziwnego bo waży prawie 11 kg. Zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni. Ze względu na wagę nie jest
codojedzeniaznalazł! Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat (dowolny, ulubiony) 2 jajka 4 plastry dowolnej szynki (u mnie Babuni) 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy Składniki na sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu śmietankowego 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Składniki na sos dokładnie mieszamy z przyprawami na gładką masę Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry Szynkę kroimy
Szczęśliwa kuchniablachy, ciepłe mleko ( do posmarowania bułeczek ), sezam, kilka liści sałaty ( umytych i osuszonych ), 1/2 cebuli, 15 pomidorków koktajlowych, sos: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 1 łyżka majonezu. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikigotowe. Zjąć z patelni i odstawić. Przygotowanie sosu – idealnie pasuje sos czosnkowy który znajdziecie tu – Błyskawiczny sos czosnkowy . Możecie też zrobić sos majonezowo – ketczupowy. Wymieszać majonez i keczup i gotowe. Nic prostrzego a pycha. Placek tortilli podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Jak pojawią się bąbelki to oznacza że jest gotowa. Na ciepłą tortillę nałożyć ciepłego kurczaczka
Kuchnia Pokoleń