ustach! Polecam. Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików *** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie(...)Ciasto dzielimy na cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła. Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kostkę czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego *** *** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło *** *** Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka
Blog z Apetytemnasze i naszych znajomych, do których zawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać. Jedna mała uwaga: ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde, głównie spód i polewa czekoladowa, więc żeby łatwiej się je kroiło, najlepiej jeśli postoi z 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Ale nie wiem czy wytrzymacie, aby tyle czekać(...)orzechami2 łyżeczki ciemnego kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA:200 ml mleka 3/2 %100 ml śmietany kremówki 36%450 g mleka w proszku250 g masła220 g cukru pudruSKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:200 g mlecznej czekolady70 ml śmnietany kremówki100 g orzechów laskowychDODATKOWO:1 puszka masy kajmakowej (510 g)WYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia
Słodko-Słony Świat Ilonyidealnie się komponuje i nadaje ciastu wilgoci, zresztą brownie samo w sobie wręcz musi być zakalcowate. Po jednym grzie od razu kąciku ust same podnosza się do góry. Składniki na małą blaszkę 20×20 cm: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 150 g mąki czubata łyżka masła orzechowego (okoo 50 g)- dodane bezpośrednio do ciasta 1 banan/w wersji wegetariańskiej 2 jajka(...)cukru wanilinowego, więc dorzuciłam dwa opaakowania i to był jedyny dodany cukier. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do masy bananowej. Wymieszaj, Do masy czekoladowej przesiej mąkę, przyprawy i szczyptę soli. Wymieszaj. Przełóć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jest dosyć gliniaste). W kilku miejsca pacnij po łyżeczce dżemu i masła orzechowego. Przemieszaj razem. Piecz przez 20 minut
greenscarfjedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe do góry nogami Składniki: forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm Masa czekoladowa 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła, u mnie solone + 3 łyżki 3 łyżki kakao 2 jajka(...)Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry
codojedzeniaczekoladowym. Do kremu wykorzystałam okruszki z obcinania kołnierzyków, jeśli macie wprawę i Wasze połówki ciasteczek są idealne i nie macie nadmiaru ciasta kruchego - pomińcie ten krok. Przepis na samo ciasto ze strony Obiad gotowy! Składniki: Ciasto na około 120 szt połówek ciasteczek: 2 jaja 100 g cukru 200 g miękkiego masła kilka kropli olejku migdałowego/ekstraktu 2,5 szklanki mąki(...)jeśli Wam zostały) Mascarpone umieścić wraz z kremówką w misie miksera i ubić na gęsty krem. Dodać masę kajmakową, okruszki ciasta kruchego i zmiksować, schłodzić krem aż stężeje, po lekkim stężeniu nadziewać połówki orzeszków, skleić tworząc orzeszka. Krem czekoladowy: 125 g mascarpone 100 g śmietany kremówki 50 g czekolady roztopionej 0,5 szklanki okruszków z obcinania kołnierzyków (opcjonalnie, jeśli
Kocham..lubię..gotuję..Czekolada...przyjaciółka Kobiety :) Moja przyjaciółka :) Dzisiaj chciałam Wam przedstawić bardzo proste w wykonaniu i szybkie ciasto jakim jest brownie. Miałam przyjemność kosztować w takiej wersji tego czekoladowego "lekarstwa" (miało to miejsce w szpitalu) w wykonaniu Marcina. Zakochałam się. Żeby nie było, że w Marcinie, bo mój Mąż by mi głowę urwał, ale właśnie w tym cieście. Modyfikacją są dodatki
ChilliJemyLekki biszkopt na bazie budyniu czekoladowego, do tego masa serowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń czekoladowy firmy Gellwe 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao firmy Gellwe 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 g serka naturalnego 3 ugotowane żółtka 100 g miękkiego masła(...)firmy Targroch 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach. 3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem. 4. Masło ucieramy z cukrem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyupiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml piwa Guinness(...)grudek. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy mieszankę do masy piernikowej i ucieramy wszystko na gładkie ciasto. Przelewamy całość do przygotowanej formy i pieczemy przez 45 min. ( do suchego patyczka). Ostawiamy do ostygnięcia, można polać polewą czekoladową. Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson "Kuchnia,przepisy z serca domu" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kostka orzechowo - kajmakowa to pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto składa się z trzech warstw. Pierwsza to masa kajmakowa/krówkowa. Druga to warstwa z kaszy manny ugotowanej jak do stefanki, a trzecia to krem czekoladowo - orzechowy na bazie budyniu, z mielonymi orzechami włoskimi. Krem jest bardzo intensywny w smaku i mało słodki, więc idealnie uzupełnia się ze słodką masą krówkową. Całość(...)masła Masa czekoladowo - orzechowa: 2szkl. mleka 1,5szkl. zmielonych orzechów włoskich 2 czubate łyżki cukru pudru 1 duży budyń czekoladowy na 3/4l mleka 100g masła Polewa: 100g czekolady (u mnie mleczna i gorzka) 4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową, żeby ciasto nie siniało
Waniliowe ImprowizacjeCiasto Bonifacy , to mój autorski przepis na bardzo wilgotne i puszyste ciasto przełożone galaretką z brzoskwiniami i udekorowane mocno czekoladowym kremem. Inspirowane jest postacią z bajki z mojego dzieciństwa
AniaGotuje.plDziś chcę pokazać Wam moją propozycję na TORT KOMUNIJNY Z ŻYWYMI KWIATAMI. W środku smaki: – mus mleczna czekolada + chrupka ferrero rocher z orzechami – mus malinowy – mus
Ostra na SłodkoKolejny pomysł na mega pyszne ciacho. Mamy tu połączenie ciasta orzechowego, sernik oraz pyszny krem na bazie serków homogenizowanych. Składniki: ciasto orzechowe - 100 g zmielonych orzechów - 125 g masła - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa - 600 g sera białego podwójnie zmielonego - 300 g cukru - 1 łyżka(...)ciasta gotowe ucieramy miękkie masło z cukrem pudem. Następnie dodajemy serki i całość mieszamy. Możemy już składać ciasto. Ciasto biszkoptowe przekrawamy na pół. Jeną połowę smarujemy połową kremu, następnie wykładamy na nią upieczony sernik, smarujemy go drugą połową kremu i na to druga połowa ciasta orzechowego. Wkładamy ciasto do lodówki ( wierzch możemy udekorować ulubioną polewą czekoladową
Zainspirowana w kuchniCzekoladowe naleśniki z sosem z owoców leśnych SKŁADNIKI: Ciasto: mąka orkiszowa 1 szklanka woda gazowana 1 szklanka mleko / napój migdałowy 1/2 szklanki jajko 1 szt. sól 1 szczypta kakao 2 łyżki olej do smażenia Nadzienie: serek śmietankowy 300 g śmietanka 36% lub migdałowa 50 ml wanilia mielona 1/2 łyżeczki płatki migdałów lub wiórki
AZgotuj!Ciasto czarno-białe Kruche miodowe blaty przełożone pysznym kremem i uwieńczone delikatną polewą. Rewelacyjne ciacho, które sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest, to że z każdym kolejnym dniem jest jeszcze smaczniejsze. Polecam! Składniki: *na foremkę o wymiarach 32x20cm Kruche ciasto: 700g mąki 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 300g masła 6 łyżek miodu(...)mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady (wedle upodobań) *** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia *** *** Następnie całość przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone
Blog z Apetytem