czasami dla odmiany przyrządzam z niej ekspresową i szybką sałatkę. Polecam! 1 słoik czerwonej kapusty z jabłkiem (polecam Dagoma ) (*) 1 cebula 3 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego/śmietany (można zmieszać majonez z jogurtem bądź śmietaną) sól, pieprz Kapustę należy dokładnie odsączyć (dodatkowo troszkę posiekałam) i połączyć z drobno pokrojoną cebulą oraz majonezem/jogurtem naturalnym/śmietaną. Całość doprawić do smaku. (*) Jeśli kapusta jest
Di gotujecheddar 1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawa curry przyprawa kebab-shoarma sól pieprz ketchup Sos musztardowo-majonezowy: 2 łyżeczki musztardy (dałam miodową, bo taką miałam) 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii. Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą curry oraz kebab shoarma. Smażymy
Gotuj z MąkąBonduelle, 4 rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 1/2 cebuli czerwonej, 2 większe garście mieszanki sałat ze szpinakiem, 2 pomidorki koktajlowe, łyżka posiekanego szczypiorku; sos: 2 łyżki śmietany, łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki płynnego miodu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram. Kroję w kostkę. Jajka dzielę na ósemki, cebulę drobno siekam. Sałatę myję i osuszam
JejKuchniazamknęły należy przechowywać w lodówce. Sugestia dotycząca podania: Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos. Tytuł: Wielka księga słoików Autor: Jennifer MacKenzie Tłumaczenie: Magda Witkowska Wydawnictwo: Laurum Data wydania: czerwiec 2017 Liczba stron
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka. Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy. Składniki: 1/2 młodej kapusty 1 por 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczaw, rzeżucha, oraz ogórecznik i trybula. Różne składniki są też bazą sosu. Niektórzy używają tradycyjnej śmietany, inni dodają nieco twarożku, żeby sos był gęstszy, jeszcze inni decydują się na majonez i dodanie posiekanego jajka na twardo. Ja robię zielony sos z jogurtu, ale najbardziej tradycyjny przepis to 400 g ziół + 250 g serka twarogowego + 250 g śmietany+przyprawy. Wychodzi micha
Ugotowane pozamiataneFrankfurcie są zestawy gotowych ziół. Można kupić też słoiczek z posiekanymi już ziołami albo gotowy już sos, jeśli akurat nie jest sezon. Do tego idzie śmietana, jogurt lub majonez. Do czego podaje się taki zdrowy wiosenny sos? Do absolutnie wszystkiego. Dostaniemy go nawet do sznycla czy sztuki mięsa, ale tradycyjne połączenie to albo wegetariańska wersja z jajkiem i pieczonymi ziemniakami
Ugotowane pozamiataneSkładniki: 1 opakowanie matiasów 200 g Seko 1/2 pęczka dymki 1 słoik krojonych pieczarek w zalewie 3 ogórki kiszone 30 dkg młodych ziemniaków ugotowanych majonez pieprz Przygotowanie: Śledzie namoczyć w … Czytaj dalej Wiosenna śledziowa
czarrna od kuchniwitamin. Po prostu pyszna klasyka! Chrzan podkreśla i zaostrza jej smak, ale można go pominąć. 3 marchewki 1 jabłko (kwaskowate) kilka łyżek śmietany/jogurtu naturalnego (ew. majonez) 1-2 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie) sok z cytryny cukier sól, pieprz Marchew i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a następnie wymieszać z sokiem
Di gotujekostkę, cebule w piórka. Na warstwie selera układamy kolejno: cukinie, cebule i kalarepę. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki (ewentualnie możemy zastąpić jogurtem wymieszanym w stosunku 1:1 z majonezem) mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami lub sosem sałatkowym. Dokładnie mieszamy i nakładamy na warstwę kalarepy. Całość wieńczymy porwaną/posiekana sałatą masłową
Pyry na GazSkładniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 1/2 długiego ogórka lub 2 ogórki gruntowe puszka kukurydzy konserwowej duża garść pokrojonego koperku 3 ząbki czosnku 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie
Smak mojego domubędzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek. Mango w moich przepisach: Sałatka z mango Sałatka ryżowa z mango i szynką Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka z grillowanym kurczakiem i salsą z mango Sałatka z mango i kurczakiem Tatar z łososia z mango Smażony kurczak z mango Kokosowa owsianka z mango Jogurtowe śniadanie z mango
Kulinarne przygody Gatityjest tania, i bardzo smaczna. Polecam w wersji a'la Coleslaw. Składniki: 1 młoda kapusta 1 duża marchewka 1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu spirytusowego 2 płaskie łyżeczki cukru pudru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć
Gosia gotujeostra lub shoarma jeśli macie - olej rzepakowy - czarnuszka - sól - pieprz Dressing: - 6 łyżek gazowanej wody mineralnej, u mnie kinga pienińska - 3 łyżki oliwy lub oleju - 1 łyżka majonezu - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - cukier Dodatkowo: - sałata - rukola - pęczek rzodkiewek - chabry 1. Mięso myjemy i kroimy w plastry, posypujemy przyprawami i zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Na patelni
Apetyczna babeczka