majonez - 14247 przepisów (strona:673/950)

Wiosenna sałatka z ziemniaków truflowych i mięty z czarną quinoą i lokalnymi dodatkami 162

jedną buteleczkę w prezencie od mojej przyjaciółki, która mieszka w Malczycach, ale szybko mi się skończył, bo świetnie się sprawdził do sałatek, które pochłaniam w dużych ilościach i do majonezu, który od jakiegoś czasu robię sama.  Od Owoców Lutni kupiliśmy dwa fantastyczne octy, jeden z owoców dzikiej róży, a drugi z kwiatów czarnego bzu i ten właśnie wystąpi

Quinoa Raz!
Hummus w trzech smakach 176

łyżki oleju z pomidorów – pęczek szczypiorku – papryka czerwona oraz przyprawy: papryka ostra i słodka Przygotowanie: 1. Cieciorkę odcedzamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania majonezu -> sprawdź ) lub (jeśli używamy suchego ziarna) zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 3,5h. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia

Podwójnaporcja
Taszka - Petiscos, vinho i śpiew 127

aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Pica pau: karkówka, pikle, escabeche, chipsy warzywne. Peixinhos da horta: krewetki, fasola oraz musztardowiec w tempurze podawane z majonezem kolendrowym. Rollsy z makreli i sałatka z ogórka. Deser z jabłkiem: krem jogurtowy, pistacje, jabłkowa granita, oliwa z oliwek. Deser z popcornu: krem z popcornu, klementynki, beza chmielowa, dżem

Food Square
Nuggetsy z kurczaka – pieczone 508

kukurydzianych. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym, lub sosem na bazie majonezu i ketchupu. Uwagi: Jajko najlepiej mieszać z musztardą i miodem tuż przed samym panierowaniem. Kiedyś chciałam sobie „przyoszczędzić” czas, przygotowałam jajo wcześniej i nic dobrego z tego

Smaki Na Talerzu
Sałata z jajkiem, pomidorami i rzodkiewką 178

dużą kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę. Na sałatę ułożyć pomidory, rzodkiewki i jaja. Całość można lekko posolić przed polaniem sosem.  Sos: 2 łyżki jogurtu gęstego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy kremskiej szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.   Można podawać z tostami lub innym ciepłym pieczywem. My rodzinnie, na kolację jemy

Ze smakiem bez glutenu
Sos tzatziki 172

wtedy się doskonale przegryzie. Należy go podawać schłodzonego, wtedy smakuje najlepiej. Koniecznie należy użyć gęstego jogurtu. Z innym jogurtem zrobi się nazbyt rzadki. Nie należy również dodawać śmietany lub majonezu. Koniecznie trzeba też użyć żywego świeżego czosnku, doda on tzatzikom odrobinę ostrości. Czosnek granulowany zupełnie się tutaj nie sprawdzi. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem 161

mięsa. Składniki: 4 duże ziemniaki 3 duże jajka pęczek szczypiorku - można więcej, można mniej, ile kto lubi sól pieprz Sos: 100 ml jogurtu gęstego 1 czubata łyżka dobrego majonezu 1 płaska łyżka chrzanu szczypta cukru Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w sporą kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Ziemniaki

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka Cezar z boczkiem 194

cytryny blendujemy/miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy parę kropli oleju i ponownie miksujemy. Zaczynamy powoli, bardzo cienką strużką dolewać olej, jednocześnie ciągle miksując lub blendując. Masa powinna zacząć gęstnieć (jak majonez). Jeśli sos będzie za gęsty, można rozrzedzić go wodą (ja zużyłam połowę – dodałam też wody, aby był bardziej lejący). Próbujemy czy dressing jest odpowiednio słony (od filecików). Sałaty pozbawiamy

Poezja smaku
PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM 221

łyżeczki granulowanego czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (można pominąć) 1 duży ząbek czosnku 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku odrobina cukru WYKONANIE: Piernik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybka sałatka z makaronem orzo w kształcie ryżu 132

mogę o niej napisać. Polecam! 250g makaronu orzo w kształcie ryżu 200 g dobrej jakości szynki 3 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Szynkę i ogórki kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy

Szefowa kuchni
IDEALNE FRYTKI I TYLKO 1 ŁYŻKA OLEJU? TERAZ TO MOŻLIWE! – Test Frytkownicy beztłuszczowej Blaupunkt 372

Grube albo cienkie. Proste albo karbowane. Z frytkownicy albo piekarnika Z ketchupem albo majonezem. Kto z nas nie lubi frytek?! Moje ulubione to te grube ( a im grubsze-tym lepsze! ) Takie kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią, która właśnie takie grube i chrupiące przygotowywała mi najczęściej w sobotę. Ale jak wiadomo – frytki smażone w oleju są bardzo kaloryczne

Ostra na Słodko
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem 362

mięsa. Składniki: 10-12 średnich ugotowanych ziemniaków (gotuję w łupinach) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula dymka 1/2 pęczka koperku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Ugotowane ziemniaki ostudzić i obrać z łupin. Pokroić w kostkę. 2. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. 3. Cebulę i koperek drobno posiekać. 4. Wszystko wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży czyli Słodki Czwartek odc.129 149

kupowała paluchy z makiem, którymi zajadałam się najchętniej każdego poranka. Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej łyżka maku 50 g cukru pół łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży Do miski wlewamy połowę mleka i mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Boczniaki w panierce 227

głęboką wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce ! Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup , wegański majonez , sos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również wsadzić do kanapki lub tortilli, polać wybranym sosem

Blendman
Sałatka z mozzarellą, pomidorem i ananasem 171

pożałujecie. Polecam! 1 opakowanie mozzarelli w kulce (125g) 2 pomidory (średnie) 4 krążki ananasa z puszki 50g mieszanki sałat biała część pora (małego) Dodatkowo: dowolny sos, lub majonez wymieszany z jogurtem (u mnie sos czosnkowy z ziołami włoskimi - Fanex , 60g) sól, pierz Pora pokroić w cienkie półplasterki, ananasa (odsączonego z zalewy), pomidory i ser - w kostkę.  Wszystkie składniki wymieszać

Di gotuje