majonez - 14247 przepisów (strona:588/950)

Sałatka z tuńczykiem 421

dużo pracy, po prostu idealna :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: Duża miska Składniki: Puszka groszku Puszka tuńczyka Puszka czerwonej fasoli 2 papryki 2 cebule Woreczek ryżu 4 łyżki majonezu Ryż, pieprz Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Musimy uważać by się nie rozgotował. Ryż powinien być sypki, a ziarenka nie sklejać się. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy(...)kostkę. Podobnie robimy z cebulą. Do miski wrzucamy odsączony groszek i czerwoną fasolkę, tuńczyka w sosie, paprykę oraz cebulę. Następnie dodajemy nieco ostudzony ryż, majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zanim zaczniemy pałaszować naszą sałatkę warto odstawić ją na pół godziny do lodówki by smaki się „przegryzły

Kolizje Smaków
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 273

miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski(...)dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy przypraw. Sałatkę można podawać w misce lub zawiniętą w wędlinę. W tym celu na wędlinie układamy nieco sałatki

Kolizje Smaków
Śledź pod pierzynką ze śmietany 204

Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie, a później na 2h w mleku. Można umieścić go w mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy(...)śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół

Kolizje Smaków
Pasta jajeczna z awokado 226

połączeniu z jajkiem. Tym razem przyrządziłyśmy pastę jajeczną.  Efekt przeszedł nasze oczekiwania. Delikatna w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. Pychota! Składniki: 2 jajka ½ awokado 1 łyżka majonezu Szczypiorek Sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie chłodzimy, obieramy i dusimy widelcem. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do jajka. Dokładamy tam majonez oraz doprawiamy solą

Kolizje Smaków
Domowy Hamburger z otrębami 184

bułek ·                      Sól ziołowa, pieprz, ketchup, majonez zamiast wymienionych dodatków można dołożyć to co lubicie najbardziej w hamburgerach : ) Mięso mielone mieszamy wraz z otrębami. Doprawiamy obficie solą ziołową oraz świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Z przygotowanej masy formujemy kotlety wielkości bułek(...)piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści, a boki staną chrupiące (lekko zarumienione). Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor, ogórki i wierzchnią stronę bułki. Jemy koniecznie na ciepło. Jako dodatek możemy podać frytki lub talarki z ziemniaków. Smacznego

Kolizje Smaków
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 284

włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka i sok z 1/2 cytryny) 1 łyżka kaparów garść posiekanego koperku sól Przygotowanie: Skórkę z kiszonej cytryny drobno posiekaj. Kapary(...)przesiekaj grubo nożem.  Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj majonez, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, skórkę z kiszonej cytryny, koperek i kapary. Wymieszaj, dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki na 30 min., aby smaki się przegryzły

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z kalarepki i marchewki 209

przyszłym sezonie spróbuję sama ją wyhodować a jak się nie uda będę na pewno chetnie ją kupować. składniki: 2 duże kalarepki 4 marchewki 4 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu Kieleckiego świeżo mielony czarny pieprz Kamis Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wymieszać. Następnie(...)dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek do obiadku, mi najlepiej smakuje z rybką

Monia miesza i gotuje
Sałatka z pieczarkami na śniadanie do pracy 2455

kolacji  i na śniadanie do pracy. Składniki : 500 gr pieczarek (średnich) 4-5 jajek 2 cebule (średnie) 3 większe kiszone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie : Z pieczarek ściągam skórkę i wrzucam do gotującej się lekko osolonej wody i gotuję ok 15 minut. Cedzę, studzę i kroję na ćwiartki. Jajka(...)również gotuję na twardo, po ugotowaniu kroję w kostkę. Cebulę drobno szatkuję, ogórka kroję w kosteczkę i odsączam pół puszki kukurydzy. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą, dodaję majonez i musztardę oraz drobno posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem. Smacznego

Mechanik w kuchni
Pasta z czerwonej fasoli (tym razem z patelni) 221

nasz hit :) Wszyscy się nią zajadaliśmy, więc może i Wam zasmakuje :) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli, 35 dag czerwonej cebuli (inna nie może być), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, pieprz, oliwa z oliwek. Cebulę przekrawamy na pół i jej połówki kroimy w plastry. Podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i smażymy na wolnym ogniu przez(...)minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy majonez i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem.Wstawiamy do lodówki

Delicious Titbits
Sałatka z kalafiorem 249

koleżanki. To połączenie ugotowanego kalafiora z malinowym pomidorem oraz zielonym ogórkiem. Ktoś robi podobną? Składniki : * 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy * 2 ogórki gruntowe * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu greckiego * pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić. Składniki sałatki wymieszać i odstawić

Magiczne Życie Marty
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 169

Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę. Ostudzone i obrane(...)jajka miksujemy z tuńczykiem i natką.  Mieszamy z kukurydzą i ewentualnie doprawiamy. Można też dodać łyżkę majonezu

prawdziwe jedzenie
Sałatka z kurczakiem na siostry 18tkę 256

wybrać tę, czy inną sałatkę. Jako drugą zrobię SAŁATKĘ ZAPAŁECZKĘ jak ktoś chciałby przepis, to również wstawię na bloga :) SAŁATKA ASI Składniki: kurczak kapusta pekińska ogórki konserwowe kukurydza papryka majonez Kurczaka kroimy w małe kawałki i podsmażamy w przyprawach, później mieszamy z pokrojonymi pozostałymi składnikami i majonezem. Jeżeli chodzi o ilości poszczególnych składników, to ja kupuję pierś z kurczaka

Co w głowie piszczy
Sałatka zapałeczka i Wiki pierwszy raz 239

ostatniej chwili. SAŁATKA ZAPAŁECZKA 20 dag dobrej, suchej kiełbasy 20 dag twardego sera ok. 1/2 puszki kukurydzy lub zielonego groszku papryka konserwowa po ok. łyżce musztardy i ketchupu majonez Kukurydzę/groszek i paprykę dobrze odsączamy. Kiełbasę, ser i paprykę kroimy w zapałeczki/słupki/patyczki (jak zwał, tak zwał). Musztardę, ketchup i majonez łączymy w oddzielnym naczyniu, żeby można było

Co w głowie piszczy
Roladki z szynki konserwowej 298

trzeba przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ składniki muszą się przegryźć - warunek konieczny, żeby faktycznie dobrze smakowały. ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ 20 plastrów szynki konserwowej ok. 30 dkg tartego żółtego sera majonez czosnek Żółty ser trzeba zetrzeć na tarce jarzynowej (ale lepiej jak jest drobniejsza niż moja), chyba, że gotowy tarty kupicie. Do sera trzeba przecisnąć czosnek, ząbek, dwa, trzy ... nie podam(...)konkretów, bo po pierwsze ząbki są różnej wielkości, po drugie każdy ma inny gust. Do tego dodać majonez, wymieszać i zwinąć roladki - tak jak na zdjęciu.  Roladki należy przygotować dzień przed podaniem. Nabierają smaku, jak składniki dobrze się ze sobą "zapoznają

Co w głowie piszczy
Najprostsza sałatka z tuńczyka 230

naszej lodówce prawie zawsze można znaleźć składniki potrzebne do jej zrobienia. SAŁATKA  Z TUŃCZYKIEM ok. 0,5 szkl. ryżu puszka tuńczyka w kawałkach ok. 0,75 puszki kukurydzy majonez gałka muszkatołowa pieprz  Ryżu gotuję tak trochę więcej niż 0,5 szklanki, oczywiście solę go. Tuńczyka i kukurydzę odsączam. Następnie łączę wszystkie składniki i mieszam z majonezem. Przyprawiam całość

Co w głowie piszczy

Proponowane wyszukiwania