Pyszna sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem SKŁADNIKI 5 jajek puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy cebula dymka + szczypior 2 ogórki konserwowe lub kiszone kilka łyżek majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę siekamy, Dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Wrzucamy ogórki pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez
Moje Kuchenne Rewelacjesię Wielkanoc - ale oczywiście nie tylko ;) - przepis na jajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym SKŁADNIKI 8 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżeczki masła 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, pieprz cytrynowy Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy(...)masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy drobno łososia i szczypiorek (zostawiamy po trochu do dekoracji). Napełniamy jajka farszem i chłodzimy pół godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem i małymi paseczkami łososia. Oprószamy pieprzem cytrynowym
Moje Kuchenne Rewelacjepietruszki 2 duże ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 ogórki kiszone 3 jabłka 1 puszka groszku konserwowego majonez -300 ml sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Marchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były al dente :). Po ostudzeniu obieramy je i kroimy wraz z jajkami, obranymi jabłkami i ogórkami (również bez skórki(...)drobną kostkę. Dodajemy odsączony groszek oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki, by sałatka uległa tajemniczemu procesowi "przegryzienia" - najlepiej przygotować ją dzień wcześniej :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej(...)dodałem zmiksowaną paprykę, którą podsmażałem na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Powstały sos przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego, 3 średniej wielkości ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczyptę ziół prowansalskich. Całość wymieszałem tak, aby w sosie nie było żadnych grudek, a następnie odstawiłem
Wyprawy kulinarnemielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem do przygotowania dobrego hamburgera jest odpowiednie przygotowanie mięsa(...)zmieliłem za pomocą blendera na gładką masę. Mięso pozostawiłem na chwilę, aby smaki się wymieszały i zająłem się przygotowaniem sosu "tysiąca wysp". Do miski dodałem 3 czubate łyżki majonezu i 2 łyżki ketchupu. Dolałem do nich łyżkę białego octu winnego, przyprawiłem szczyptą pieprzu kajeńskiego, szczyptą soli morskiej oraz połową łyżeczki cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem na gładką masę
Wyprawy kulinarnePrzygotowując własną mieszankę przyprawową proporcje można modyfikować wedle własnego smaku i gustu. Można dodać jakieś ulubione zioła, zmielone suszone grzyby czy zrezygnować np. z czosnku jeśli go unikacie. Który majonez lubicie najbardziej ? Ja majonez domowy robię sama bo to łatwe i szybkie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo (6 minut na wrzątku) i studzimy w zimnej wodzie. Jabłko(...)Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem. Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę aż smaki się przegryzą
prawdziwe jedzeniejarzynowa Składniki: 2 kg marchwi 1,5 kg korzenia pietruszki korzeń selera 2 puszki groszku konserwowego 4 duże kiszone ogórki sól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew, seler pokrojony na ćwiartki i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Gdy warzywa się gotują obieramy ogórki(...)kroimy w kostkę, wrzucamy do dużej miski, dodajemy osączony groszek. Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy i dodajemy majonez (ilość wedle preferencji). Mieszamy dokładnie
Moja smaczna kuchnialistków kwadratowego papieru ryżowego 19cm (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 5 paluszków krabowych 1 duża dymka garść listków świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry(...)drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami
Tajskie smakiIlość porcji: Średniej wielkości miska Składniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy, przecinamy na pół i kroimy w paski, dorzucamy do sera. Czerwoną fasole przekładamy z puszki(...)sitko, płuczemy i łączymy z pozostałymi składnikami. Winogrono kroimy w ćwiarki ( jeśli zawiera pestki, warto je usunąć), dokładamy do miski. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i gotowe
Kolizje SmakówCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała mieseczka Składniki: Pęczek koperku ( najlepiej prawdziwego polskiego koperku, gdyż te „mniejsze” odmiany mają znacznie mniej intensywny smak) 2 łyżki majonezu ( najlepiej Pegaz ) 150-200ml jogurtu naturalnego ( opcjonalnie śmietany 12%) Bazylia, oregano Sól Majonez mieszamy z jogurtem. Koperek myjemy pod bieżącą wodą i siekamy na malutkie kawałeczki. Dodajemy
Kolizje Smakówform spożywania jajek jest pasta jajeczna. Ze szczypiorkiem i świeżą bagietką po prostu pychotka! Nigdy nie możemy się jej oprzeć i zjadamy całą od razu :) Składniki: 2 jajka łyżka majonezu pół pęczka szczypiorku sól,pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie rozgniatamy widelcem na masę oraz dodajemy majonez. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. My zazwyczaj pieprz omijamy i dodajemy tylko
Kolizje SmakówPowinna przypaść do gustu również osobą, które nie maja czasu na długie siedzenie w kuchni, a chciałaby zaserwować jakieś świeże witaminki :) Składniki: 2 marchewki 2 jabłka łyżka rodzynek łyżka majonezu odrobina cukru Jabłka i marchewki myjemy, a następnie trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy majonez oraz rodzynki i odrobinę cukru. Ilość cukru można modyfikować w zależności od upodobań oraz
Kolizje Smakówsposób przemycić nieco ryby i sałaty:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor lub ogórek Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wkładamy paluszki rybne na 10 minut. W tym czasie myjemy sałatę i rozkrajamy(...)minutę bułki. Następnie układamy plasterki sera na bułce i zostawiamy całość jeszcze na dwie minuty. Po tym czasie wyjmujemy wszystko i układamy na bułce sałatę, paluszki rybne, nieco majonezu i zamykamy bułkę. Zajadamy na ciepło np. z frytkami
Kolizje SmakówCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy(...)stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści a boki staną chrupiące. Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor, ogórki i wierzchnią stronę bułki. Jemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje Smaków