Składniki: 5 jajek, 1 puszka tuńczyka z sosie własnym, 200 g żółtego sera, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 1 ogórek konserwowy, 6 łyżek majonezu, 3 łyżki musztardy, 1/2 puszki kukurydzy. Przygotowanie: Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając(...)musztardę i majonezem. Na sam spód przezroczystego naczynia ścieramy na tarce 100 g żółtego sera, na to układamy pokrojone białka. Kolejną warstwę robimy z połowy sosu, no to pokrojoną białą cebulę i czerwoną cebulę. Kolejno tuńczyk, kukurydza, 100 g żółtego sera i na samą górę żółtka i drobno pokrojony ogórek konserwowy
Aga w kuchnipanierkach. Muszę przyznać, że panierka z Winiar jest bardziej wydajna. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Sosy również szybko przygotowałam z papierka, dodając do dipu słodko-kwaśnego tylko majonez i ketchup, a do sosu serowego majonez i śmietanę (bo nie miałam jogurtu). Jak dla mnie lepsze są Winiary, pod względem panierki i dipu
Aga w kuchnidużą ilością ciągnącego się żółtego sera... Składniki: 1 brokuł, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 700 g filetu rybnego - u mnie mintaj, 300g startego żółtego sera, 1 żółtko, 1 łyżka majonezu. Przygotowanie: Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy i pieprzymy z obu stron i skrapiamy cytryną. Następnie do naczynia(...)żaroodpornego wlewamy troszkę oleju i układamy rybę. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w kostkę, brokuły rwiemy na różyczki, dodajemy majonez i żółtko oraz starty żółty ser i mieszamy wszystko razem. Taką mieszanką przykrywamy rybę i zapiekamy przez 40 min w temp. 180 stopnie, smacznego
Aga w kuchniSkładniki: 1 kalafior, 1 puszka kukurydzy, 1 łyżka świeżego koperku, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Kalafiora w całości gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy ok. 30 min, gdy już będzie miękki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy go w różyczki, a je następnie siekamy. dodajemy odcedzoną kukurydzę, posiekany koperek i majonez. Mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchnichleba... wtedy sięgam po wafle ryżowe i powstają pyszne kanapki, a do tego jakie zdrowe :) Składniki : 1 opakowanie wafli ryżowych Sonko, 10 jajek , 4 łyżki szczypiorku , 3 łyżki majonezu , sól , pieprz. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo ok. 5-6 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą, gdy ostygną obieramy ze skorupek. Obrane jajka przepłukujemy i wkładamy(...)miseczki. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy majonez oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy i przyprawiam solą i pieprzem. Nakładamy pastę jajeczną na wafle ryżowe i posypujemy świeżym szczypiorkiem
Aga w kuchnikiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :) Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy po zimną wodą i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym(...)kosteczkę czerwoną paprykę i robimy z niej kolejną warstwę. Kolejno wyciskamy ketchup i rozsmarowujemy nożem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę i układamy posiekaną kapustę pekińską. Na samej górze rozsmarowujemy majonez i dekorujemy
Aga w kuchnilesie same muchomory, ale za to na talerzu mam dwa piękne prawdziwki :) Składniki: 2 wafle ryżowe, 4 jajka, 1 pomidorek cherry z gałązki, 1 łyżka majonezu, 100 ml mocnego naparu z herbaty Earl Grey, 3 liście sałaty strzępiastej. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następie studzimy i obieramy ze skorupek. Na waflach układamy liście sałaty strzępiastej. Odcinamy górę i dół(...)minut. Układamy jajka na waflach i nakładamy zabarwione kapelusze. Pomidorka przecinamy na pół, wydrążamy miąższ. Nakładamy na dwa pozostałe jajka kapelusze i robimy kropki przy pomocy szprycy napełnionej majonezem
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g sera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu, szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego. Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Aga w kuchniSkładniki: 200 g makaronu ryżowego, 1 ogórek zielony, 150 g szynki konserwowej, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu hartujemy go zimną wodą. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy składniki. Dodajemy majonez
Aga w kuchniSkładniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego, 3 łyżki ketchupu, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 4 łyżki startego żółtego sera. Przygotowanie: Makron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na dnie szklanek układamy po 2-3 łyżki makaronu ryżowego. Następnie dodajemy majonez i posiekany szczypiorek. Kolejną warstwę
Aga w kuchniSkładniki: 200 g makaronu gwiazdki Czaniecki, 1 brokuł, 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal , 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu makaronu, hartujemy go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie nam się sklejał. Z różyczek brokuła odcinamy łodygi i kroimy różyczki(...)mniejsze kawałki. Dodajemy tuńczyka, odcedzonego z nadmiaru wody. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: kilka mini wafelków ryżowych, 20 g żółtego sera, wędzone filety śledziowe w oleju, 1 płaska łyżka majonezu, natka pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Filet śledziowy odsączamy z oleju. Drobno kroimy na mieszamy z żółtym serem. Dodajemy majonez, posiekaną natkę pietruszki oraz sól
Aga w kuchniSkładniki: 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 200 g żółtego sera- u mnie gouda, 4 plasterki szynki konserwowej, 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy Dijon Develey, sól, pieprz. Przygotowanie: Żółty ser i plasterki szynki konserwowej kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz odcedzony seler konserwowy. Następnie przygotowujemy sos- mieszamy 4 łyżki majonezu z 2 łyżeczkami musztardy
Aga w kuchniSkładniki: 1 słoiczek selera konserwowego, 100 g szynki konserwowej, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 1 łyżka majonezu Develey, sól, pieprz, Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich szynkę konserwową, pokrojoną także w kostkę. Odcedzony seler konserwowy i groszek. Mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą
Aga w kuchnikapustą i marchwią może być taka smaczna. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tej superowej przekąski. Składniki: 500 g białej kapusty duża marchew 2 łyżki octu 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę i marchewkę szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy ocet i wyrabiamy wszystko, aż warzywa puszczą sok. Po tym kapustę i marchew myjemy w zimnej wodzie i odsączamy(...)Surówkę solimy , pieprzymy i dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i serwujemy. Smacznego
Kuchnia Łukasza