majonez - 14247 przepisów (strona:582/950)

Czas na śniadanie! #12 - Pasta z wędzonej makreli 173

mało. Zwłaszcza w innych posiłkach niż obiadowych. A przecież pasty rybne są takie dobre...  Składniki: 3 wędzone makrele 4 jajka ugotowane na twardo szczypiorek 6-7 ogórków kiszonych majonez sól, pieprz Wykonanie: Z makreli usunąć ości. Trochę czasu to zajmuje, ale naprawdę warto. Do makreli dodać pokrojone w kostkę jajka i ogórki kiszone. Szczypiorek drobno posiekać i dodać(...)ryby.  Składniki doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.  Pasta świetnie nadaje się na śniadania i kolacje. insertCookd("4a5dbababb1e7da715a2e718b3283d16

Pasja Smaku
Lunchbox: Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami + koreczki 333

pomidorami. Do tego koreczki z kotleta i ogórków konserwowych. Nim nie może się marnować. Sałatka: Składniki: pół opakowania makaronu np. kolanka puszka tuńczyka kilka czarnych oliwek 1 pomidor szczypiorek majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odsączyć z wody, przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojone w plasterki oliwki i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku(...)solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem.  Koreczki: Składniki: 1 kotlet drobiowy/schabowy 2-3 ogórki konserwowe wykałaczki Wykonanie: Kotlet pokroić w kostkę, a ogórki w ok. 2 cm plasterki. Na zmianę nadziewać je na wykałaczki jak koreczki.   insertCookd("4a5dbababb1e7da715a2e718b3283d16

Pasja Smaku
Lubelski kociołek: Sałatka buraczana ze śledziami 260

Małgosi i Karoliny .  Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez 45 minut. Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać(...)wrzątkiem, odsączyć i dodać do ziemniaków. Ogórki, ostudzone buraki i obrane jabłko pokroić drobno i dodać do pozostałych warzyw.  Do warzyw dodać sok z cytryny, sól, pieprz i majonez. Wymieszać dobrze wszystkie składniki

Pasja Smaku
Sałatka z wędzonym kurczakiem 414

minut. W sam raz na niespodziewanych gości.  Składniki: 2 pęczki szczypiorku 1 puszka czerwonej fasoli 25 dag żółtego sera 3 wędzone udka z kurczaka sól, pieprz majonez Wykonanie: Szczypiorek drobno posiekać, mięso z kurczaka i żółty ser pokroić w kostkę. Z czerwonej fasoli odlać sok, przepłukać na durszlaku i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić(...)smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i dobrze wymieszać

Pasja Smaku
Jajka faszerowane wędzoną makrelą 1027

wędzonymi rybami to nie mogło się nie udać. Takie jajka dobrze sprawdzą się na wielkanocnym stole , albo jako postna przystawka. Składniki: 8 jajek 1 wędzona makrela 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu.  Do żółtek dodać wędzoną(...)makrelę (wcześniej usunąć z niej ości). Dodać majonez i posiekany szczypiorek (ilość wg uznania). Wymieszać i doprawić do smaku. Masa powinna być dobrze roztarta. Przygotowaną masą faszerować białka. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem

Pasja Smaku
Bagietka z wędzonym łososiem i serem 181

chciałby zjeść tak podanej bagietki? Idealnie pasuje także na lunch do pracy czy kolację. Składniki: 1 bagietka  2 plastry wędzonego łososia 2 plastry żółtego sera garść rukoli masło majonez sok z cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bagietkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć rukolę, plastry żółtego sera i plastry łososia. Skropić łososia sokiem z cytryny(...)doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec posmarować całość majonezem. Przykryć drugą częścią bagietki

Pasja Smaku
Sałatka z pieczarkami 9725

chrupiący por. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny  Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut.  Jajka obrać(...)pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem.  Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
Sandwich z łososiem wędzonym i awokado 181

chcesz zapomnieć o tym, że w Twojej diecie nie ma białego pieczywa. Smacznego! Składniki: 1 bułka typu hot-dog 2 plastry wędzonego łososia 1/2 awokado 2 listki sałaty masło majonez sok z cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bułkę przekroić wzdłuż, a spodnią część posmarować masłem. Na bagietce ułożyć sałatkę, plastry łososia i skropić je sokiem z cytryny i doprawić świeżo(...)zmielonym pieprzem. Na łososiu ułożyć plasterki awokado i na koniec posmarować całość majonezem. Przykryć drugą częścią bułki

Pasja Smaku
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki 692

sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.  Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu  Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w półplasterki. Tak samo pokroić rzodkiewki. Szczypiorek i koperek posiekać. Musztardę i majonez wymieszać, dodać do ziemniaków i rzodkiewek. Wszystko połączyć, doprawić

Pasja Smaku
PLACUSZKI Z CUKINII Z MĄKĄ ORKISZOWĄ PEŁNOZIARNISTĄ 270

orkiszowej białej - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 duże jajka - 2 płaskie łyżeczki soli morskiej + olej kokosowy do smażenia lub oliwa Sos czosnkowy: - 400g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) - 1 łyżka majonezu (można pominąć) - 2-3 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Cukinie umyć, poodcinać końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ok.1/2 łyżeczki soli, wymieszać(...)ok.3 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy sobie sos czosnkowy. W tym celu obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę (miażdżymy), dodajemy drobno pokrojony koperek, jogurt naturalny oraz majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe placuszki podajemy z sosem czosnkowo-koperkowym. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŁOSOŚ W GALARECIE 288

wywar warzywny : można przygotować go gotując warzywa rosołowe w wodzie lub użyć bulionetki , kucharka itp. + do dekoracji np.jajko ugotowane na twardo, pomidorki koktajlowe,nać pietruszki, majonez, papryka itp. Rybę umyć , pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie 12) i włożyć do wrzącego wywaru warzywnego. Można posłużyć się kostką rosołową lub gotować wywar z warzyw. Gotować rybę ok.10 minut od wypłynięcia(...)spływa z ryby.  Z przestudzonego łososia zdjąć skórę , wytrzeć go do sucha i ułożyć na półmisku, w  odpowiednich odstępach.  Nałożyć dekorację: na każdym kawałku ułożyć majonez , a na nim resztę dekoracji, wedle uznania. Schłodzić najlepiej w lodówce. Gdy żelatyna zacznie nam już tężeć ( musi być już lekko sztywna, zsuwać się z łyżki ale nie spływać swobodnie, wtedy

Smaczne Zdrowe
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SOSEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM 405

wypróbowania. :-) Składniki: - średnia kapusta pekińska - puszka kukurydzy - 1 duży ząbek czosnku - 1/2 strąka papryki - świeżo mielony kolorowy pieprz ( ok.1 łyżeczki) - sól do smaku ( ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) - 2 łyżki majonezu - 1 mały jogurt naturalny ( 200-250g) - szczypiorek ( wedle uznania) Kapustę drobno pokroić wrzucić do miski. Dodać do niej odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Sos czosnkowy: Do mniejszej(...)miseczki zmiażdżyć obrany ząbek czosnku, dodać sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz- dość sporo, ok.1 łyżeczki, 2 łyżki majonezu i jogurt naturalny. Całość wymieszać.  Sos wlać do miski z kapustą i zamieszać , doprawić jeszcze ewentualnie do smaku, posypać szczypiorkiem i podawać. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SOS DO BIG-MACÓW, TATARSKI 202

Pyszny sos na bazie majonezu, idealny do hamburgerów, big-maców, a także jako sos tatarski do pasztetów, wędlin , jajek itp. Ważne by składniki sosu było pokrojone jak najdrobniej, wówczas ma on lepszy smak, warto więc się przyłożyć do krojenia cebuli i ogórków. Ja lubię także zamiast zwykłej cebuli dać cebulę czerwoną wówczas sos uzyskuje fajną barwę. Podaję składniki jednej porcji(...)przeważnie przygotowujemy od razu 2-3. Składniki: - 4 łyżki majonezu - 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 2 łyżeczki cebuli - 2 ogórki kiszone - 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 2-3 szczypty suszonego czosnku Ogórki i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z KURCZAKIEM I SOSEM JOGURTOWYM 733

pychota. Składniki na 4 porcje: - 1 główka sałaty lodowej - 2 piersi od kurczaka - zioła prowansalskie - mielony czosnek - pieprz, odrobina soli Składniki sosu: - ok.200g jogurtu (u mnie grecki) - 1 łyżeczka majonezu (nie trzeba) - 5 łyżeczek startego sera Grana Padano lub Parmezanu - świeżo mielony pieprz + wiórki sera Grano Padano lub Parmezanu (nie trzeba)   - pomidorki koktajlowe (u mnie duży, pokrojony na ósemki(...)umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na grillowej patelni (lub zwykłej), doprawić odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Przygotować sobie sos. W tym celu wymieszać w miseczce: jogurt z majonezem, dodać starty ser i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sałatę rozdrobnić do miski, zalać przygotowanym sosem i wymieszać. Na talerze nakładać porcje sałaty, wyłożyć na nie po kilka kawałków mięsa

Smaczne Zdrowe
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 1370

malutka cebula - ok.3/4 łyżeczki tymianku (do smaku) - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - 1-2 łyżki majonezu Pieczarki, umyć, pokroić na plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, dodać pieczarki oraz tymianek i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć(...)przekroić ostrożnie wzdłuż na pół, delikatnie i dokładnie wybrać żółtka, które dorzucić do wystudzonych pieczarek, dołożyć natkę pietruszki i całość zmiksować. Ja użyłam do tego ręcznego blendera. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowym farszem napełniać połówki wydrążonych jajek. Najlepiej użyć do tego mocniejszy woreczek (np.na mrożonki) z lejkiem od dekoracji ciast. Niezawodny, sprawdzony wielokrotnie

Smaczne Zdrowe