łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:80/161)

Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 103

Smaczne danie z naszymi ulubionymi pieczarkami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku jajko bułka tarta 500 g pieczarek por (biała część) 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików) łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z groszkiem 91

Smaczna i ciekawa propozycja na "przemycenie" groszku dla tych ,którzy nie za bardzo za nim przepadają.   Składniki 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka łyżka musztardy sarepskiej ząbek czosnku 3 łyżki maggi mała puszka groszku konserwowego łyżeczka pieprzu bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Mięso przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka). Do mięsa wbijamy jajka ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,musztardę

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone w andrutach. 151

farsz mięsny, obtacza w panierce i smaży. Dość ciekawy efekt można tym sposobem uzyskać. Coś typu smażona ryba ;) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowina, a dokładnie łopatka wieprzowa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz suszona bazylia Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia Mięso jeśli mamy

MamaOskarka
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 151

kuchni u mamy :) Rodzinka zażyczyła sobie gulasz z łopatki. Trzeba to jakoś ugryźć ;) Dawno nie walczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki  3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek  1 litr bulionu  2 łyżki oleju

Jemy Pijemy
szybkowar-pieczeń mielona z kiszonym ogórkiem... 146

łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą

W Mojej Kuchni Lubię
Czeski gulasz piwny i festyn ludowy 185

lasu i zjadły mnie wilki. A faktycznie to spontanicznie zmuszono ;) mnie do wyjścia tutaj: Ale o tym za chwilkę. Najpierw przepis. :) Czeski gulasz piwny Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej lub innego dobrego mięska - u mnie gulaszowe wołowe 2 duże cebula 2 kromki chleba razowego 1/2 butelki l piwa jasnego 3 łyżki masła ghee lub sklarowanego masła lub smalcu 1 łyżka

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz czeski zwyczajny 173

nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi z tej samej książki co czeskie kołacze Składniki: na ok. 3-4 porcje 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej, pokrojonej w małe kawałki 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane słodka papryka w proszku, sól, pieprz do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 132

tylko rodzaj mięsa - indyka zastąpiłam wieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D Gryczanki z pomidorowym sosem Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka tarta – tylko do obtaczania olej do głębokiego smażenia Wykonanie

Kuchenne zapiski Edyty
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 155

Gulasz z łopatki wieprzowej i pieczarek podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Kawałki wieprzowiny w pomidorowym sosie 181

Łopatkę wieprzową najbardziej lubię w postaci gulaszu z suszonymi grzybami. Ale czasem trzeba odejść od rutyny i przygotować ją w innej wersji. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w młynek przyprawy pod nazwą "Forest blend" i od tamtej pory główkowałam do czego ją wykorzystać. Wydawało mi się, że dodanie jej do marynaty będzie dobrym pomysłem. Oczywiście dodałam również kilka

Kuchenne zapiski Edyty
Słoikówka 151

wiele sposobów można te mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów na takie właśnie słoikowe mięsa. A zaczynamy od tradycyjnej "słoikówki", czyli wieprzowej łopatki zamkniętej w słoiku. Z góry pokryta jest aromatycznym smalcem, a w koło oblana pyszną galaretą. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 500 g łopatki 1 ząbek czosnku liść

Marder&Marder Manufacture
Gulasz wieprzowo-wołowy 96

sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie na jesień. 500 g łopatki wieprzowej 300 g wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka

Marder&Marder Manufacture
Łopatka paprykowa z szynkowara 142

wspomnianej wędliny. Właściwie nie do końca to prawda, niezbyt precyzyjnie to ująłem. Właściwie to tamten smak wyprzedziliśmy o dobry kilometr, ta wędlina jest pyszna i aromatyczna! Potrzebujemy: 1 kg łopatki wieprzowej 200 g czerwonej papryki 20 g peklosoli pół łyżeczki ostrej papryki szczypta gałki muszkatołowej Mięso kroimy w kostkę 3x3 cm, dodajemy peklosól i porządnie mieszamy. Przekładamy do woreczka, szczelnie

Marder&Marder Manufacture
Staropolski bigos 200

czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku 1/2 kg kiełbasy toruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 1 przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku

Wanilia i Kardamon
"Czułe" mięsne ciastko jałowcowe 126

czym dolewamy wodę. Dorzucamy do masy rozmiażdżony w moździeżu jałowiec i całość dokładnie ugniatamy. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. Farsz: 300g grubo zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula ze szczypiorem 2 drobiowe serca twardy ser żółty sól, pieprz, ostra papryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem

Kuchenna Kontrrewolucya