razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarazem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała. Pieczeń rzymska z jajkiem Proporcje na keksówkę o dł. 27 cm Czas przygotowania : 100 minut Składniki: 1000 g wieprzowej łopatki 500 g boczku 1 duże surowe jajko sól pieprz 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody 4 jajka ugotowane na twardo, obrane Wykonanie: Łopatkę
Kulinarne przygody Gatitydoskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki
Kuchnia z widokiem na ogródmięso, które rozpada się pod wpływem widelca. Taka wieprzowina będzie idealna na kanapki jak i do faszerowania tortilli. Pomysł na przepis ze strony kulinarnatv.pl . Składniki: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w puszce 1,5 szklanki wody 2 cebule (białą i czerwoną) 1 papryka pół papryczki chili 2-3 ząbki czosnku odrobina cukru sól pieprz cayenne papryka
Ugotowaćdzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą
Tradycyjna kuchnia Kasiregularnie, gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka) 1 szt. duża marchew 1 pietruszka, 1 szt. cebula, 1/4 szt. selera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgulaszowej posiada dość dużo mięska, gdyż była zrobiona dla mojego kochanego Męża, który jest Mięsożercą numer 1 w rodzinie :) Składniki: Winiary pomysł na… Węgierską zupę gulaszowa 500g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka) 400g papryki (różne kolory: czerwona, zielona i żółta lub pomarańczowa) 150g cebuli 400g pomidorów (świeżych lub z puszki) 90g przecieru pomidorowego Ok.100ml Oleju 1litr wody Z mielonego mięsa robimy
Smakowy RajSkładniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 garść różyczek brokuła, 1 garść różyczek kalafiora, 1 garść mini marchewek, 1 cebula, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła, kalafiora i mini marcheweczki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzone warzywa
Aga w kuchniprzygotować chociaż wymaga sporo czasu i co za tym idzie cierpliwości. Ale w większości pulled pork robi się sama i efekt końcowy zdecydowanie wart jest całego zachodu. Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec wychodzi wiórowate. My zjedliśmy naszą pulled pork jako domowy fast
Smaczna Pyzakrajach Bałkańskich zwłaszcza w Serbi. Postanowiłam więc zrobić je i ja. Składniki: 15 liści kiszonej kapusty włoskiej 1 l soku z kiszonej kapusty 350 g wołowiny b/k 350g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 1 machewka 4 ząbki czosnku 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka
Gosia gotujeRozgrzewający i syty kociołek dla całej rodziny. Po takim obiedzie na pewno nikt nie odejdzie głodny od stołu. 500 g łopatki wieprzowej 3 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 mała zielona cukinia 1 żółta papryka 0,5 czerwonej papryki 1 marchew 2 pietruszki Przyprawy: Sól, Pieprz, Liść lubczyku, Kolendra, Ostra i słodka papryka 1 szklanka wody Odrobina oleju Mięso
VioletoweKucharzenieSyty i rozgrzewający obiad dla mięsożerców i makaronoholików. Idealny dla osób uwielbiających konkretne i ostre smaki. Spróbujecie takiej propozycji? 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 150 g pieczarek Olej do smażenia Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Kilka płatków suszonego czosnku 250 ml bulionu
VioletoweKucharzenieŁopatka wieprzowa, dynia, boczek, przyprawy. Jak myślicie co z tego będzie ? Nie będę Was trzymać w niepewności i zdradzę Wam co wymyśliłam. Zrobiłam pieczeń do chleba. Taka domowa jak i wszystko domowe jest najlepsze. Mało pracy a jak smacznie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków
Tradycyjna kuchnia Kasiciągu roku się zdarza, bo wybornie smakuje z grilla na działce. Polecam, jak raz zrobicie nigdy więcej nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu. Składniki : 3,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg podgardla 1 kg wołowiny pieczeniowej 1 szklanka zimnej przegotowanej wody około 10 m naturalny ch cienkich kiszek wieprzowych 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu
Gosia gotuje