czyli mięso oddzielone mechanicznie, ogólnie mówiąc znajduje się tam wszystko. Dzisiaj proponuję kiełbasę szynkowa domowej produkcji z szynkowara. Przyprawy do kiełbas kupuję w jednym ze sklepów internetowych. Składniki: Łopatka wieprzowa ( łącznie z filetem z kurczaka waga 700 gram ) 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka soli morskiej 7 gram przyprawy do kiełbasy szynkowej
Smaki Ewyzaplanowałam publikowanie postów o tematyce grillowej. Może nawet pokuszę się o stworzenie nowej zakładki - grill. Dzisiaj przedstawiam burgery. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Składniki: Mielone z łopatki wieprzowej ok. 700 gram 1 Cebula 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka czosnek granulowanego 1 łyżeczka Vegety ½ łyżeczki pieprzu Ewentualnie sól Wykonanie: Cebulę drobno kroimy. Do mięsa mielonego dodajemy
Smaki EwySkładniki: 500 g słoniny francuskiej wędzonej pętko kiełbasy jałowcowej 4 ząbki czosnku 180 g łopatki wieprzowej pętko kiełbasy wielkopolskiej 2 większe cebule 150 g słoniny świeżej sól, pieprz szczypta majeranku, lubczyku, estragonu Przygotowanie: Obie słoniny pokroić w małą kostkę, podsmażyć na malutkim ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając ok 30 min. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso, jałowcową i wielkopolską
Gaździnka warzymniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz. Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej
Aga w kuchniSpaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem Składniki: - makaron spaghetti - mięso mielone z łopatki wieprzowej - pomidory bez skórki (świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę
Kuchnia co dniaGulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa do smażenia - olej rzepakowy Przygotowanie
Kuchnia co dniaPrzygotowanie tej lazanii wcale nie jest pracochłonne. Jest to dobry pomysł na szybki obiad lub na spotkanie ze znajomymi. Składniki: - opakowanie tortilli ( 6 sztuk ) - 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka pomidorów bez skórki - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - oregano suszone - przyprawa chili con carne - mozzarella - ser żółty w plastrach - sól, pieprz Sposób przygotowania
Pan i Pani Smith w kuchnimielonego z pieczarkami, papryką, kalafiorem, kukurydzą powstało pyszne danie. Bardzo lubię kukurydzę..mąż się śmieje, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła Sos: - 300 ml śmietany
Pan i Pani Smith w kuchniSmak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach: soli, majeranku, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą, trochę kminku, kilku ziaren utłuczonego w moździerzu ziela angielskiego i odrobiny papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłopatki wieprzowej Zalewa: ok 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody 50 g soli 4 listki laurowe 4-5 ziela angielskie 3 ziarenki pieprzu 5 zmiażdzonych ząbków czosnku suszony tymianek suszony rozmaryn Do wody dodajemy sól , czosnek i zioła. Mięso myjemy i suszymy. Ewent. wiążemy bawełnianą nicią. Zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 doby. Zalewa powinna przykrywać mięso
Atlas Smakówgluten, w każdej Biedronce można już kupić makaron bezglutenowy :) Postanowiłam go wypróbować i powiem Wam szczerze, że byłam mile zaskoczona :) Składniki: ok 80 dkg mięsa mielonego ( ja używam z łopatki wieprzowej i wołowiny ) 2 puszki pomidorów 2 cebule świeża natka pietruszki 3-4 ząbki czosnku (zależy od ich wielkości) łyżeczka bazylii suszonej oliwa z oliwek płaska łyżeczka cukru makaron spaghetti
The Sweet Damselnajmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki
Rozpustne gotowaniepodanej w przepisie porcji mięsa wyszło 12 półlitrowych słoiczków pachnącej czosnkiem i ziołami kiełbaski. Polecam!!! Składniki na kiełbasę w słoiku na 12 0,5l słoików 4 kg łopatki wieprzowej 16-20 ząbków czosnku 8 łyżeczek majeranku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 4 łyżeczki soli 1 łyżeczki ziaren gorczycy 24 owoców jałowca
Rozpustne gotowaniełączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju
Rozpustne gotowanieświeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być
Rozpustne gotowanie