drobiowa wędlina konserwowa Wieprzowa łopatka, to gatunek mięsa nieco pomijany przy wyrobie domowych wędlin. Może dzieje się tak dlatego, że po wytrybowaniu z niej kości, uzyskujemy kawałki mięsa nadające się co prawa na kotlety, czy gulasz, ale wiele osób nie wyobraża sobie by można
Miód i pieprzSKŁADNIKI : 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 2 duże główki młodej kapusty 700 g mielonej łopatki wieprzowej 3 spore cebule 6 łyżek oleju 500 g ryżu ugotowanego i ostudzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka do smaku 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 litr bulionu, może być z kostki rosołowej 1 słoiczek suszonych pomidorów liść laurowy
Kulinarne Fantazje Marioliprzygotować porządną porcję gulaszu, dla naszej czwórki są to dwa obiady, przygotowuję ok. 1 kg mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki
I tu będę miała takie teSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) pół główki młodej kapusty 1 sucha kajzerka (+ 0,5 szklanki mleka od jej naomczenia) 1 jajko 1 cebula garść świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka masła 0,5 litra przecieru pomidorowego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu
Qchnia po prostuszynkowara jest bardzo smaczna i soczysta, bardzo mi zasmakowała. Domowa wędlina jest zdrowa i nie zawiera konserwantów. Do wykonania szynki użyłam zestawu ,,Singiel'' od firmy Tradismak . Składniki: 900 gram łopatki wieprzowej 2 łyżeczki Szeherezady 2 łyżeczki Peklosmaczku 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyte i osuszone mięso kroimy
Bajeczna KuchniaSkładniki: ok. 800g łopatki wieprzowej 5-6 sztuk pieczarek 1 świeża papryka czerwona 200g pomidorów koktajlowych 1 cebula czerwona 1 cebula biała 1 sztuka małej cukinii marynata: 2 łyżki MUSZTARDY KIELECKIEJ DELIKATESOWEJ 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku tymianek oregano bazylia sól 1 łyżeczka papryki słodkiej dodatkowo: MUSZTARDA KIELECKA GRILLOWA Sposób przygotowania: Z musztardy, oleju, czosnku
Prosto i Smacznie z Anetąmniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży
Kocham Czekoladęsycący posiłek. Mi najbardziej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami lub po prostu bez dodatków. Lubicie? Jedliście już w tym roku? :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego papryka słodka, kminek, sól, pieprz masło klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką
Ze smakiem i z pasjąSkładniki do kupienia w Almie 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 1/2 papryki 2 ząbki czosnku 10 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka 1 łyżeczka musztardy dodatkowo: … Czytaj dalej Hamburgery z grilla
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka
Prosto i Smacznie z Anetąwarzyw i mięsa Składniki 300 g makaronu spaghetti 250 g zmielonej łopatki wieprzowej 3 pomidory 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula 1 papryka 2-3 duże pieczarki 2 łyżki koncentratu … Czytaj dalej Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
czarrna od kuchniSkładniki 1,5 kg ziemniaków (typ C) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 450 g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta lubczyku Przygotowanie Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie - następnie zmielić, resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę. W misce mieszamy ziemniaki z jajkami, dwoma rodzajami mąki i szczyptą soli. Ciasto
Gaździnka warzymojego męża,nie spodziewałam się ,że wszystkim gościom tak bardzo posmakują-pyszne i na ciepło i na zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz
Swojskie jedzonkowydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta) 1 cebula 1 łyżka majeranku sól i pieprz olej kapusta (włoska, biała, pekińska) puszka krojonych pomidorów
zadanie-gotowanie