daniu dobre jest to, że możemy trochę pokombinować z warstwami, składnikami. Jednak my lubimy najbardziej z sosem na bazie mięsa i sosem beszamelowym. Sos mięsny : 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 duże marchewki 1 średni bakłażan 1 cukinia 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem sól
Ewa w kuchniwybornie:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SOS BOLOŃSKI: (porcja dla 6-8 osób, możesz zmniejszyć ilość składników o połowę na porcję dla 2-4 osób): 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 i 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Słodko-Słony Świat Ilonyłopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej) 1 surowe jajko 1 sucha bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym
Świat Domowej KuchniSkładniki : 1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku sól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie : Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej
Proste Potrawydzień. Pyszne kruche maleństwa mocno nadziane. Składniki: (na ok.40 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 600 g łopatki wieprzowej jedna bułeczka cebula tłuszcz do smażenia jajko sól/pieprz po łyżeczce: curry i ziół prowansalskich Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Farsz: Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie
Moje pyszne gotowaniedomowy, pyszny bigosik. Notka opóźniona bo delektowaliśmy się nim w święta, a dzisiaj w końcu mogę się nim z wami podzielić. Składniki: 2,5 kg kwaszonej kapusty 500 g łopatki wieprzowej 300 g wędzonej kiełbasy 300 g wędzonego boczku 4 cebule 150 g śliwki suszonej 4 sztuki liścia laurowego 8 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprz ziołowy
Moje pyszne gotowanieŚwieżynka, czyli łopatka zapiekana w cebuli. Składniki: -ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej -4-5 cebul -2 ząbki czosnku -sól, pieprz ziołowy i naturalny -olej -1/2 szklanki wody Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym. Pozostawiamy na ok. godzinę. Cebulę i czosnek kroimy. Mięso podsmażamy z obu stron
Maminek kulinarnyskamieniałe na mrozie pielmieni, aby w kilka chwil uzyskać smakowity, pożywny i gorący posiłek w środku bezkresnej syberyjskiej tajgi. Składniki: ciasto: 500g mąki 3/4 szklanki ciepłej wody farsz: 600g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/4 szklanki wody lub rosołu sól, pieprz gotowanie: 1 litr wody 1 liść laurowy 1/2 cebuli ziele angielskie sól Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu
Smakowity Blog Kulinarnypieczarki. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem. Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasmaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy. Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować
Gospodyni Miejskałyżeczki cukru - 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych - 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku) - 1 łyżeczka soli morskiej dodatkowo - jako do smarowania - sezam - do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam - rukole - szalotkę - płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu - paprykę czerwona świeżą - ketchup domowej roboty SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą
Basia w kuchnipierwszy raz nie takie złe ale ważne że były pyszne. Teraz na pewno nie będę kupować już gotowców. składniki: 2 marchewki 1 cebula 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 mała garść grzybków mun 100 g makaronu ryżowego nitki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 jajko ok 150 g papieru ryżowego
Monia miesza i gotujenajważniejsze smaczniej. Moja Rodzinka bowiem kotlety uwielbia... :-) W takiej wersji to nawet mnie one smakują, ta panierka ma super smak. Polecam :-) Składniki: - mięso z piersi kurczaka lub z łopatki wieprzowej (lub wedle uznania) - drobno pokrojona cebula (opcjonalnie) - sól i pieprz do smaku - olej kokosowy do smażenia Do panierowania: - bułka tarta ze złocistym lnem mielonym - jajka (u mnie 2) - 1 łyżeczka
Smaczne Zdrowe