łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:93/161)

Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca 170

lenistwa zrobiłem przy pomocy maszynki do mięsa). Przygotowując ją w domu będziecie mieć pewność, że wiecie, co jecie :) Składniki -  proporcje na 1 kg mięsa 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) 10 dag słoniny lub podgardla lub bardzo tłustego boczku peklosól - 16 do 22 gramów na kilogram mięsa pieprz 1-2 gramy na kilogram mięsa ziele angielskie - 0,25 grama(...)grama na kilogram mięsa cukier - 1 gram na kilogram mięsa  zimna woda - około 50 ml *** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej ostrej papryki lub chili w płatkach jelita wieprzowe o przekroju 28-32 mm namoczone uprzednio w wodzie przez minimum 30 minut Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę o wymiarach około 2x3 cm, natomiast  tłuszcz w podłużne paski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone pierogi z mięsem i sezamem 212

mąki pszennej, 120 g masła (roztopionego), 2 jajka, 2 torebki suszonych drożdży (po 7 g), sól. Farsz mięsny: 80 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki lub biodrówki) 2 udka z kurczaka, 2 litry bulionu, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka masła, majeranek, sól, pieprz. Dodatkowo: 2 białka (do sklejania brzegów pierogów) 2 żółtka (do smarowania pierogów z wierchu) sezam(...)pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z mięsem 375

szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki 20 dag udek z kurczaka 2 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej(...)pyszne :) Dodatkowo mają tą zaletę, że raz wykonany zapas tego specjału służy nam na długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :) Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem

Świat Domowej Kuchni
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, z ziemniaków gotowanych 166

szynki do posypania na wierzch! :)  Z podanych proporcji wyszło mi ok. 20 pyz. Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut ) mąka ziemniaczana sól pieprz szynka 1 cebula oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki(...)garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach i ziela angielskiego. Po ugotowaniu przełożyłam do mniejszej miski. Sprawdzam

Gotuj z Mąką
Pulled pork 193

przełożyłam do wolnowaru , ustawiłam program i tyle ...mięsko piekło się w wolnowarze bez żadnego przewracania, zaglądania ..takie mięsko można także zrobić w piekarniku.Przepis podpatrzony tutaj   1 kg łopatki, szynki  wieprzowej 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki syropu

Moje domowe kucharzenie
Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) 292

domach. Dodatek jajka powoduje, że pasztet nabiera Wielkanocnego charakteru i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Składniki: 1,2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 0,8 kg mięsa wołowego 500 g wątróbki kurczęcej 300 g słoniny 3 duże kajzerki 3 duże jajka 2 duże marchewki 1 duża pietruszka ok. połowa niedużego selera(...)wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa i jego rozpadania (przez ok. 2 godziny mięso wieprzowe, a mięso wołowe 3-4 godziny). W połowie gotowania dodajemy słoninę. Następnie mięso, słoninę oraz warzywa wyciągamy z wywaru i studzimy (ok. 2-3 szklanki wywaru pozostawiamy na namoczenie

Słodka Strona
Wtorek: Zapiekanka makaronowa z pieczonym mięsem 109

posmak za sprawą dodatku cytryny i pomarańczy. Tradycyjny sposób przygotowania carnitas polega na duszeniu wieprzowiny w miedzianym rondlu o grubym dnie. Najlepiej do tego celu nadaje się karkówka, lub łopatka, mięso delikatnie przetkane tłuszczem, który sprawia, że wysycha ono podczas długotrwałej obróbki cieplnej. Jeśli nigdy nie próbowaliście, nie robiliście carnitas, musicie koniecznie spróbować, gdyż jest to jeden z najsmaczniejszych sposobów(...)brokułem. Powstaje absolutnie wyjątkowa zapiekanka makaronowa z brokułem i mięsem carnitas. Tego nie można nie spróbować. Przepis na carnitas pochodzi z tasty.co Składniki: Carnitas 0,5 kg karkówki wieprzowej lub łopatki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chilli 1/2 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki kuminu 1 liść laurowy 1 starty ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Gulasz wieprzowy z cydrem 168

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 0,7 kg mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 200 ml cydru (użyłam gruszkowego) 50 ml sosu sojowego 1 duża cebula/por 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego słodka papryka w proszku sól, pieprz olej mąka   Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć(...)Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5-2 h na bardzo małym ogniu (pod przykryciem). Doprawić na sam koniec duszenia. Można użyć mięsa wołowego lub zmieszać wieprzowe z wołowym. Gulasz podawałam z kaszą bulgur od Skworcu oraz ryżem Bosmati z Kuchni świata

Di gotuje
Szynka herbaciana babci Basi 281

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Pasztet domowy ze śliwkami 153

Pasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 214

light na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Polecam też Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy mięso(...)torebka daje wiele możliwości. Możemy przygotować sosy o różnych smakach: musztardowy, chrzanowy, beszamelowy. Sosy świetnie komponują się z mięsem, rybami, czy też warzywami. POLECAM.   The post Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz szegedyński 632

się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku(...)proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą

Trzeci talerz
Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina 100

pozytywnie naładowane baterie, będziesz jak króliczek Duracell- niepokonany Trzymaj się cieplutko i zdrowiutko, a ja siedzę w domu i tworzę dla Ciebie.. składniki: 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki 0,5 kg dowolnego mięsa drobiowego bez kości i skóry (udka,piersi,może być indyk lub kaczka) 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka ostrej, mielonej papryki lub słodkiej

Ogrodnik w podróży
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 113

drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek

Kuchnia z widokiem na ogród
Puszyste kotlety mielone podane z młodą kapustą 96

Klasyk polskiej kuchni: kotlet mielony. Nie ma chyba nikogo kto nie zna tego pysznego kotleta. Jednak nie zawsze wychodzi on smaczny, tylko twardy jak kamień, dlaczego

Pieprzyć z Fantazją