miejscu :) składniki: dla 2-3 osób 1 średni bakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju 125 g mozzarelli (1 kulka) 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka masła oregano i bazylia - świeże lub suszone papryka słodka i ostra - do smaku sól, pieprz
bistro mamatakim to sposobem powstał ten kebab :) Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :) Składniki na kebab (na 4 – 5 osób): Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki) 3 łyżki oleju 1 sałata np. lodowa 2 – 3 pomidory 2 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki przyprawy Gyros Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 5 bułek do burgerów (można
Smakowy Rajwszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła
Kuchnia Beatyporadzę , że wszystko robię na oko i wyczucie i potem ciężko podać ilość użytej przyprawy..a zresztą i tak każdy ma inne upodobania smakowe.. mięso wieprzowe np.łopatka sól peklująca żelatyna dowolne przyprawy Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki mięska,przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso
Moje domowe kucharzenieSkładniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać
Przepisy i porady kulinarneszklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego ( szynka/łopatka/karkówka ) Marynata: 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm plastry. 2. Z podanych składników przygotować marynatę. 3. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 opak. białej fasoli ( 500g ) 0,5 kg mięsa wieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 kostka rosołowa 1 płaska łyżka majeranku szczypta pieprzu cayenne 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek) sól 2 gałązki lubczyku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 3/4 szklanki
A Ty Smakuj MnieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam swój pierwszy bigos. Nie był to jednak bigos tradycyjnie gotowany, a pieczony w piekarniku, który jest
Marta GotujeMięso kroimy w 1 cm kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso nacieramy octem winnym, 1 łyżką oleju, cynamonem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawiamy na 24
Kredowe Menuzrobiłam w chlebku pita z mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki 1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka) 1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona) 3 szalotki lub 1 czerwona
Bon Appetit MałgorzatyŁazanki to również jeden ze smaków dzieciństwa. Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Składniki: -40 dkg kapusty kiszonej -40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki -20 dkg pieczarek -1 cebula -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -liść laurowy i ziele angielskie -olej lub masło klarowane Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy
Maminek kulinarnydomu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski) mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbki cebulka 3 szt małe dynia (połowa z mniejszej po oczyszczeniu) rozmaryn 2 gałązki
Basia w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze
Marta Gotujenamoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski
Kulinarny karnet Christophera