łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:29/161)

Zapiekanka ryżowa z mięsem 119

Kolejne danie z cyklu „robi się samo” Przygotowanie całości to nie więcej niż 10 min. Resztę roboty robi piekarnik, my od czasu do czasu zamieszamy. Składniki 600 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej 400 ml bulionu warzywnego 2/3 szklanki ryżu     Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Pieczona łopatka faszerowana warzywami 204

wtorkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną pieczoną łopatkę. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 2 pieczarki, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 50g suszonych pomidorów, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 100ml oleju, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łopatka w galarecie. 162

Małe co nie co w galarecie na kanapkę  . Musze przyznać że podniebienia mojej rodzinki są zadowolone. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku włoszczyzna 2 opakowania żelatyny ( na 2.5 l) 1 łyżeczka zmielonej gorczycy  (nie koniecznie) sól, pieprz Wykonanie -  W większym garnku zagotować wodę , włożyć umytą włoszczyznę i pokrojoną w kostkę łopatkę.     gotować

Eli Gotowanie
Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara 162

konserwantów, te sklepowe niech się schowają. Przepis zaczerpnięty z internetu. Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara Łopatka  podana na pięknym talerzu od   Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Składniki : łopatka wieprzowa - 1,30 kg zalewa do mięsa : czosnek - 2 ząbki żelatyna - 4 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka kolendra - 1 łyżeczka sól - 1,5 łyżeczki sól peklowa - 2 łyżeczki woda zimna

Kuchnia Danusi
Kiełbasa ze słoika 224

ilości składników i doprawiłam dużą ilością czosnku i majeranku. Na pewno wędlinka ta zagości u nas na stałe tym bradziej, że ma tak długi termin przydatności. składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g boczku bez skóry ( mój był raczej chudy) 5-6 dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu

Monia miesza i gotuje
Krokiety 175

Składniki: farsz: 1 kg łopatki wieprzowej, 400 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe:  30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną

Aga w kuchni
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 219

cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatka wędzona 144

Łopatka wędzona MARYNATA łopatka wieprzowa bez kości -2 kg woda -2 litry sól peklowana -4 łyżki czosnek -6 ząbków liście laurowe -3 szt ziele angielskie -6 szt PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę

Kuchnia Danusi
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 163

sklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości.   SKŁADNIKI:  - 1/2 kg piersi drobiowych  - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe  -1/3 łyżeczki białego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej kolendry - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej  - 1  łyżeczka majeranku  - 1 łyżeczka lejącego

Basia w kuchni
kiełbasa polska surowa podsuszana 194

Domowe wędliny, to bardzo dobry pomysł na poznanie prawdziwych polskich smaków :)  Jak widać u nas kolejna udana domowa produkcja kiełbasy :) Potrzebujemy 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg boczku lub podgardla, 2,5 łyżki soli peklowej, 1 łyżkę cukru,  1 łyżkę pieprzu, 2 łyżki czubate majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,75 l wody.   Mięso kroimy w kostkę

chleba naszego
Pasztetowa ze słoika 261

zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić. Pasztetowa to doskonały dodatek do pieczywa. Warto ją przygotować. Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków.  SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 kg słoniny 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 20 dag kaszy manny 1/4 szklanki zimnej wody 1 czubata łyżka mielonego pieprzu 1,5 łyżki soli

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz węgierski 210

gulaszu. A to dlatego, bo kochamy w domu gulasze. I by nie były zawsze takie same, za każdym razem próbuje modyfikować, by było coraz smaczniej i ciekawiej. Składniki: kg łopatki wieprzowej puszka krojonych pomidorów 2 czerwone papryki 3-4 ziela angielskie 3-4 liście laurowe 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz łyżka czerwonej papryki szczypta

na moim stole...
Kiełbaska 193

się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie

Na moim talerzu
Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką 207

węgierskiej. Potrawę można przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,, 1 litr wody

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 214

idealnie miękka jak chciałam. Na pierwszy ogień poszła wersja w sosie bbq, którą wprost uwielbiamy. W połączeniu z surówką i pitą powstał obiad marzenie.  Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 100ml wody 100ml sosu barbecue 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki chili pieprz wg uznania Do rondelka wlewamy wodę, sos bbq, cukier, chili i pieprz, mieszamy

Gotowanie i blogowanie
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 181

dzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu  z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 200 ml soku jabłkowego 2 łyzki miodu -uzyłam lipowego 2 łyżki oleju rzepakowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyzeczki suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziela

Z Majeczką w kuchni
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 286

Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg karkówki wieprzowej 0,5 kg pręgi wołowej 90 g peklosoli 5 g cukru 10 g czarnego mielonego pieprzu 10 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny ze śliwkami 200

wenecku Pasztet mięsny II Pate z wątróbki z dzika Pasztet z dzika Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 keksówki Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g pachwiny wieprzowej 500 g piersi drobiowej 400 g wątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Jednogarnkowy gulasz z młodych warzyw (wiosenny / letni gulasz) 176

kiedy staram się wykorzystywać w kuchni młode warzywa ile tylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka

Szefowa kuchni