łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:22/161)

Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 558

bloga, będzie dla mnie i potomnych a przy okazji i z Wami się podzielę :) Polecam :) Składniki - golonko wieprzowe duże 1 szt.( lub 2 mniejsze ) - świńska nóżka 1 szt. - łopatka wieprzowa 40 dkg. - marchewka 2 szt. - pietruszka, kawałek selera - czosnek 3 ząbki, cebula - ziele angielskie 3-4 szt, listek laurowy, pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona pietruszka Wykonanie Oczyszczone golonko, nóżkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Hamburgery z wieprzowiną barbecue 156

Inna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue.  Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka(...)się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy.  2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.  3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie

Szefowa kuchni
Greckie szaszłyki z wieprzowiny 130

Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne.  500g szynki lub łopatki wieprzowej 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 3 małe cebule po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, tymianku, chilli, kolendry, estragonu  2 łyżki oleju 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, paprykę w kwadraty

Szefowa kuchni
Klops wieprzowy na kanapki 220

Klops wieprzowy na kanapki Składniki:    - 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej - czerstwa bułka rozmoczona w mleku - średnia cebula - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy   Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie

Kuchnia co dnia
Galareta wieprzowa z majerankiem 198

Galareta wieprzowa z majerankiem Galareta, nie gości u nas zbyt często , zapewne dlatego ,że chłopaki niezbyt ją cenią i jakoś nie mogą się do niej przekonać , a szkoda . Osobiście , bardzo lubię galarety mięsne , moja mama , czyli Japcia , także " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta jest bardzo aromatyczna , dzięki temu ,że mięsko marynuje się w świeżym majeranku(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta wersja zawiera żelatynę , gdyż jest zrobiona z łopatki i kawałka szynki , a one nie żelują rosołu . Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 duże marchewki lub 4 mniejsze 2 cebule 1 duży, korzeń pietruszki kawałek pora 1/2 małego ,selera korzeniowego kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe

Ogrodnik w podróży
Galareta wieprzowa 159

Bardzo prosta w przygotowaniu, popularna galareta wieprzowa.    Składniki: -opalona cebula -marchewka -kawałek selera i pora -2 ząbki czosnku -ziele angielskie -listki laurowe -sól, pieprz -1 kg łopatki wieprzowej -1 lub 2 nóżki wieprzowe Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.    Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.    Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy

Maminek kulinarny
Prosty gulasz wieprzowy 268

się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym(...)Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Przepis na prosty gulasz wieprzowy Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 700 g wieprzowiny (karkówka, łopatka) duża cebula pół szklanki mąki olej do smażenia 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szklanka wody sól i pieprz Przepis 1 Wieprzowinę kroimy

Kuchnia Bazylii
Czosnkowa pieczeń z łopatki 152

Pyszna pieczeń z mięsa wieprzowego, którą można podać zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapki. Składniki: 1-1,2 kg łopatki wieprzowej (lub innego mięsa wieprzowego) 7-8 ząbków czosnku Marynata: 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki papryki wędzonej pieprz Przygotowanie Wszystkie

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz po węgiersku 217

składniki * 50 dag łopatki wieprzowej * 2 nieduże marchewki * 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe) * 3-4 średnie ziemniaki * 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie) * 2- 3 średnie cebule * 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * papryka słodka i ostra mielona * sól, pieprz * 2 kostki bulionowe * olej do smażenia na kluseczki * 1 jajko * ok. 10 dag mąki pszennej Sposób wykonania Pokroić mięso, cebulę

Mix smaku
Aromatyczny gulasz 159

Sycący i niezwykle aromatyczny gulasz wieprzowy przyprawiony świeżą bazylią. Zasmakuje każdemu! Składniki: 500 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 cebula 4 pomidory 4 ząbki czosnku 4 duże pieczarki kilka gałązek świeżej bazylii sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Paprykę

Krokusowy Dom
Bitki wieprzowe ze śliwkami suszonymi 152

Jedno z tradycyjnych polskich dań- bitki wieprzowe ! U mnie dziś w towarzystwie śliwek suszonych. Składniki: 15 dag łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 papryka, 10 dag suszonych śliwek, 2 łyżki tłuszczu, 2 ząbki czosnku, cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku. Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, oprószyć sola, ½ łyżeczki cukru i podrumienić na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w plastry

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjny gulasz wieprzowy 241

mięsa z łopatki wieprzowej 30 dag mięsa z szynki wieprzowej ½ łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 łyżka słodkiej papryki 1 kostka mięsna 2 listki laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego 6 ziarenek ziela angielskiego 3 płaskie łyżki mąki Uważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu

Świat Domowej Kuchni
Biała kiełbasa czosnkowa , domowe wędliny 217

się po niej odbije ..uuu czapki z głów spadają same , razem z włosami Ten przepis i zdjęcia są z ubiegłego roku , w tym będę wymyślać nowy 1,5 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego boczku bez skóry ( lub ze skórą , ale ją zdjąć ) 0,5 kg wołowiny gulaszowej 2,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki pieprzu świeżo(...)mielonego 1 łyżka , mielonej gorczycy brązowej 4 główki czosnku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę i wołowinę , kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o bardzo ,grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier,sól ,gorczycę , pieprz , czosnek wyciśnięty przez praskę i szklankę wody . Wszystko dokładnie

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa chrzanowa , domowe wędliny 176

niż dwa dni , sparzona poleży dłużej o następne dwa dni Swoją drogą , trochę na blogu tych kiszek wrzuciłam , ale cóż święta zobowiązują , może komuś się przyda Składniki : 1 kg łopatki wieprzowej 2 kg boczku świeżego 2,5 łyżki soli 1 czubata, łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu świeżo , grubo , mielonego 1 łyżka , mielonej gorczycy białej 1,5 słoika tartego chrzanu(...)szklanki ) 3-4 ząbki czosnku 1 czubata ,łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o dość grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier,sól , chrzan , pieprz , czosnek wyciśnięty przez praskę , mielony kminek, gorczycę i szklankę wody

Ogrodnik w podróży
Makaron z sosem pieczarkowo – wieprzowym 125

muszę spędzać godzin w kuchni , parę minut i gotowe Do tego przepisu, można użyć dowolnego kawałka wieprzowiny , ale najsmaczniejsza jest łopatka, soczysta i delikatna . Polecam ! Składniki : 0,3 kg łopatki wieprzowej 8-9 pieczarek 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej kremówki 2 łyżki tartego sera, gran padano lub parmezanu szczypiorek(...)posypania sól do smaku 1 opakowanie makaronu muszelki ( lub innego ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę siekamy nożem , na jak najcieńsze kawałki . Pieczarki i cebulkę kroimy w plasterki , czosnek wyciskamy przez praskę . Na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy wieprzowinę z cebulą, czosnkiem i słodką papryką . Tak długo , aż wszystko się zrumieni . Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy jeszcze chwilkę . Doprawiamy solą do smaku , podlewamy kremówką

Ogrodnik w podróży