cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁopatka wędzona MARYNATA łopatka wieprzowa bez kości -2 kg woda -2 litry sól peklowana -4 łyżki czosnek -6 ząbków liście laurowe -3 szt ziele angielskie -6 szt PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę
Kuchnia Danusisklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości. SKŁADNIKI: - 1/2 kg piersi drobiowych - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe -1/3 łyżeczki białego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej kolendry - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka lejącego
Basia w kuchniDomowe wędliny, to bardzo dobry pomysł na poznanie prawdziwych polskich smaków :) Jak widać u nas kolejna udana domowa produkcja kiełbasy :) Potrzebujemy 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg boczku lub podgardla, 2,5 łyżki soli peklowej, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę pieprzu, 2 łyżki czubate majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,75 l wody. Mięso kroimy w kostkę
chleba naszegozdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić. Pasztetowa to doskonały dodatek do pieczywa. Warto ją przygotować. Z przepisu wychodzi około 5-6 słoiczków. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 kg słoniny 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 20 dag kaszy manny 1/4 szklanki zimnej wody 1 czubata łyżka mielonego pieprzu 1,5 łyżki soli
Tradycyjna kuchnia Kasigulaszu. A to dlatego, bo kochamy w domu gulasze. I by nie były zawsze takie same, za każdym razem próbuje modyfikować, by było coraz smaczniej i ciekawiej. Składniki: kg łopatki wieprzowej puszka krojonych pomidorów 2 czerwone papryki 3-4 ziela angielskie 3-4 liście laurowe 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz łyżka czerwonej papryki szczypta
na moim stole...się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam). Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie
Na moim talerzuwęgierskiej. Potrawę można przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,, 1 litr wody
Tradycyjna kuchnia Kasiidealnie miękka jak chciałam. Na pierwszy ogień poszła wersja w sosie bbq, którą wprost uwielbiamy. W połączeniu z surówką i pitą powstał obiad marzenie. Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 100ml wody 100ml sosu barbecue 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki chili pieprz wg uznania Do rondelka wlewamy wodę, sos bbq, cukier, chili i pieprz, mieszamy
Gotowanie i blogowaniedzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 200 ml soku jabłkowego 2 łyzki miodu -uzyłam lipowego 2 łyżki oleju rzepakowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyzeczki suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziela
Z Majeczką w kuchniUważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg karkówki wieprzowej 0,5 kg pręgi wołowej 90 g peklosoli 5 g cukru 10 g czarnego mielonego pieprzu 10 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
Kulinarne przygody Gatitywenecku Pasztet mięsny II Pate z wątróbki z dzika Pasztet z dzika Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 keksówki Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g pachwiny wieprzowej 500 g piersi drobiowej 400 g wątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatitykiedy staram się wykorzystywać w kuchni młode warzywa ile tylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka
Szefowa kuchniWędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi wołowej 750 g podgardla 90 g peklosoli 5 g cukru 5 g czarnego mielonego pieprzu 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
Kulinarne przygody Gatitychrupiącą skórką i..mniam..po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 uda drobiowe ( tzw. L ) 0,5 kg łopatki wieprzowej ( dość tłustej ) 1 opakowanie boczku wędzonego nie parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu
Ogrodnik w podróżysię wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam). Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry i boczku) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru
NA MOIM TALERZU