łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:36/161)

Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi 157

które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni Pyszne danie godne polecenia   Przepis na dwie porcje dania Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi.   SKŁADNIKI: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 4 ziemniaki 2 średnie marchwie 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 czubate łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka oliwy z oliwek zioła dalmatyńskie sól   PRZYGOTOWANIE: Mięso opłukać(...)ręcznikiem i pokroić w średnie kawałki. Do miski wlać sos sojowy, dodać ketchup pikantny, wsypać czubata łyżeczkę ziół dalmatyńskich i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso wieprzowe, dokładnie połączyć i odstawić do lodówki na około godzinę. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie plastry ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki posolić, skropić oliwą

WSZYSTKO SMACZNE
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 421

upieczone, to świetnym sposobem jest zmierzenie jego wewnętrznej temperatury - dla wieprzowiny powinno być to 63 stopnie. Tak, dobry termometr - o to poproszę dla odmiany Św. Mikołaja ;) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 3 jabłka  2 cebule 3 łyżki majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku 300 ml cydru(...)cukru 1 esencja do duszonych mięs Wykonanie: Połączyć oliwę, sól, pieprz, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę brązowego cukru i 1 łyżkę cydru w marynatę. Natrzeć nią umytą i osuszoną łopatkę. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (lub na noc). Dno naczynia do pieczenia (najlepiej zamykana brytfanna o grubych ściankach) wyłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Ułożyć na niej mięso

zadanie-gotowanie
Kotlety mielone z pokrzywą 173

młodziutka i pyszna. Tym razem dodałam ją do kotletów mielonych. Młoda pokrzywka fajnie wzbogaciła ich smak a także wygląd bo wyszły takie kotleciki z zielonymi plamkami. składniki: 800 g łopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka wedle smaku sól,pieprz masło klarowane olej(...)bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły swoją obiętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie

Monia miesza i gotuje
PIECZEŃ Z ŁOPATKI W AROMATYCZNYM SOSIE Z WARZYW I CZERWONEJ CEBULI 254

mięso możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ...  Zapraszam 😍 Składniki: łopatka wieprzowa - u mnie około 1.20 kg 5 czerwonych cebul 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie sól pieprz papryka słodka majeranek czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki musztardy olej 2 marchewki(...)pietruszka Wykonanie: Robimy marynatę: do oleju dodajemy paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, musztardę. Mieszamy. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na 1h.  Po tym czasie łopatkę obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do garnka (patelni) po smażonym mięsu wrzucamy pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy całość 5 minut. Mięso wkładamy ponownie

Walijskie Pichcenie
Zupa gulaszowa 202

jedną z nich. Wydaje mi się, że lubi ją każdy. :-) Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 350-400g łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 2 czerwone papryki 250g pieczarek 2-3 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela(...)gulaszu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól, pieprz  1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do gulaszu. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 10-15 minut.  3. Pieczarki kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka

Szefowa kuchni
PLACEK PO ZBÓJNICKU 182

Pyszny,sycący placek ziemniaczany  z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :). SKŁADNIKI Gulasz 600g łopatki wieprzowej cebula papryka sól,pieprz 2 listki laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ natka pietruszki Placki  ziemniaczane 1kg obranych ziemniaków cebula sol,pieprz jajko olej do smażenia WYKONANIE Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę(...)Pokrojone mięso krótko podsmażamy na odrobinie oleju aż zmieni kolor. Cebulę kroimy w piórka lub półksiężyce a paprykę w kostkę. Do podsmażonej łopatki dodajemy cebulę i paprykę,przyprawy,dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem ok.20-30 min. Następnie dolewamy "Ciemny sos uniwersalny" marki ŁOWICZ i dusimy jeszcze ok.15 min.aż mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny

Mała w garnku miesza
Paszteciki z wieprzowiną 194

Total time 1 godzina 30 min   Paszteciki z wieprzowiną - poręczne babeczki które świetnie sprawdzą się w drodze lub na pikniku. Author: www.cookingforemily.pl Serves: 12 Ingredients ŚRODEK 400 g łopatki wieprzowej ( grubo zmielonej lub pokrojonej w drobną kostkę) 150 g boczku (parzony, niewędzony) 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn) 2 fileciki anchois szczypta mielonego ziela(...)pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek posiekać na kawałeczki, anchois rozgnieść. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić. W garnku zagrzać mleko z wodą, dodać posiekany

Cooking for Emily
Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp 134

zimno do kawałka świeżego pieczywa. Marynata idealnie łączy w sobie różne przyprawy i zioła (*), dzięki czemu każde mięso lub nawet warzywo jest aromatyczne i bardzo smaaaczne. Polecam! 700g łopatki wieprzowej Marynata: 1/2 opakowania (25g) marynaty 1000 wysp (do nabycia w sklepie Swojski Wyrób) 1 łyżeczka soli (płaska; opcjonalnie) 1/2 litra wody Przyprawy wsypać do zimnej wody i dokładnie wymieszać(...)być całkowicie pokryte płynem. W razie potrzeby można zwiększyć ilość wody i odpowiednio przypraw.) Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na 12 h. Po tym czasie łopatkę delikatnie osuszyć i umieścić w rękawie do pieczenia (polecam produkty Stella ). Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości (max 2 h - w zależności od rodzaju i wielkości mięsa) w 180 stopniach

Di gotuje
kotlety z wieprzowej łopatki w maślano pomidorowym sosie 200

Dlatego na obiad proponuję  kruchą łopatkę,  w aromatycznym  sosie, z pomidorami i czosnkiem. składniki dla czterech osób mięso i marynata 800 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki   1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki masła 3 niewielkie cebule(...)porze roku najlepiej z puszki) 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki mąki sol,  pieprz sposób przygotowania Z łopatki  wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, słodką paprykę, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie

Miód i pieprz
Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem 1219

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem Mięsno warzywna galaretka to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nam zarówno świąteczny jak i imprezowy stół. Danie możemy wykonać w specjalnej plastikowej foremce z kominem lub w foremce do babki albo(...)zwykłej misce. Galart zazwyczaj podawany jest z sokiem z cytryny (lub octem) oraz świeżym pieczywem.     Składniki: 0,5 kg mięsa (u mnie 2 udka z kurczaka oraz łopatka wieprzowa) 2 jajka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu żelatyna mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka) natka

Blog z Apetytem
wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie 152

jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla sześciu osób mięso i marynata 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego  przepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia(...)ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki.  Kotlety z łopatki wkładamy do miski

Miód i pieprz
Łopatka w kapuście 180

przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej. Składniki: 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej 1 średnia główka białej kapusty 1 papryka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie ziemniaki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki kminku w ziarenkach(...)ostrej 2 - 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 100 g koncentratu lub przecieru pomidorowego pieprz i sól do smaku olej do smażenia 5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie) Przygotowanie: Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju. Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dusić

Kuchcik gotuje
Łopatka duszona w kapuście 162

Łopatka duszona w kapuście to smaczne, pożywne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu jest proste i zdecydowanie może być na co najmniej dwa dni, gdyż podgrzany również dobrze smakuje. Łopatka duszona w kapuście wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna. Kapusta jest zdrowym warzywem, chociaż nie wszyscy dobrze ją trawią i chętnie jedzą. Przyrządzając dania z kapusty, ważne jest, aby odpowiednio(...)jednogarnkowe, gdyż nie ma przy nich zbyt dużo pracy i są zawsze bardzo smaczne. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: około 80 minut Składniki na łopatkę duszoną w kapuście: 1,2 kg łopatki wieprzowej średnia główka świeżej kapusty 3 marchewki korzeń pietruszki mały korzeń selera 3 ziemniaki 3 małe pomidory  2 cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe

Gotuj w domu
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami 148

SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3/4 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki koniaku(...)natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marynata - paprykę wędzoną, chili pieprz cayenne, kmin rzymski mielony i sól przesypać do miseczki, dokładnie wymieszać. Do przypraw dodać oliwę z oliwek i dokładnie połączyć. Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać do całkowitego pokrycia mięsa przyprawami i odstawić do lodówki na około godzinę

WSZYSTKO SMACZNE
Gulasz z fasolką na winie 221

można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Duszona łopatka w sosie własnym 353

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie menu , jak duszona łopatka nie przejdzie latem , jest zbyt ciężka , ale teraz doskonała . Łopatka jest delikatna , wręcz rozpada się , a sos ..widać że pyszny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zima(...)zalety , deska , śnieg , no i duszone mięsiwo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wieprzowej łopatki 1 łyżeczka maggi w płynie 2-3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku łyżka mąki , rozrobiona w 1/2 szklanki wody

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa swojska 258

coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita..... SKŁADNIKI: boczek-2 kg łopatka wieprzowa-1,5 kg podgardle-1 kg szynka b/k wieprzowa-1,5 kg karkówka wieprzowa-2 kg do tego: jelita wieprzowe(zasolone można kupić w mięsnym sklepie) czosnek-ok 14 ząbków(...)łyżki majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 litr lodowatej wody(musi być bardzo zimna) PRZYGOTOWANIE: mięso dzielimy na kawałki,chudsze mięsko(karkówkę,szynkę,część chudą z łopatki) mielimy na grubym sitku,potem zmieniamy na drobne sitko i mielimy na nim najtłustsze mięsko (boczek,podgardle,tłustszą łopatkę) mieszamy mięsko,dodajemy wyciśnięty czosnek,liść laurowy z zielem angielskim,rozmarynem

Swojskie jedzonko