łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:37/161)

Łopatka w kapuście 159

przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej. Składniki: 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej 1 średnia główka białej kapusty 1 papryka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie ziemniaki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki kminku w ziarenkach(...)ostrej 2 - 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 100 g koncentratu lub przecieru pomidorowego pieprz i sól do smaku olej do smażenia 5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie) Przygotowanie: Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju. Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dusić

Kuchcik gotuje
Łopatka duszona w kapuście 139

Łopatka duszona w kapuście to smaczne, pożywne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu jest proste i zdecydowanie może być na co najmniej dwa dni, gdyż podgrzany również dobrze smakuje. Łopatka duszona w kapuście wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna. Kapusta jest zdrowym warzywem, chociaż nie wszyscy dobrze ją trawią i chętnie jedzą. Przyrządzając dania z kapusty, ważne jest, aby odpowiednio(...)jednogarnkowe, gdyż nie ma przy nich zbyt dużo pracy i są zawsze bardzo smaczne. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: około 80 minut Składniki na łopatkę duszoną w kapuście: 1,2 kg łopatki wieprzowej średnia główka świeżej kapusty 3 marchewki korzeń pietruszki mały korzeń selera 3 ziemniaki 3 małe pomidory  2 cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe

Gotuj w domu
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami 128

SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3/4 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki koniaku(...)natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marynata - paprykę wędzoną, chili pieprz cayenne, kmin rzymski mielony i sól przesypać do miseczki, dokładnie wymieszać. Do przypraw dodać oliwę z oliwek i dokładnie połączyć. Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać do całkowitego pokrycia mięsa przyprawami i odstawić do lodówki na około godzinę

WSZYSTKO SMACZNE
Gulasz z fasolką na winie 203

można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Duszona łopatka w sosie własnym 323

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie menu , jak duszona łopatka nie przejdzie latem , jest zbyt ciężka , ale teraz doskonała . Łopatka jest delikatna , wręcz rozpada się , a sos ..widać że pyszny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zima(...)zalety , deska , śnieg , no i duszone mięsiwo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wieprzowej łopatki 1 łyżeczka maggi w płynie 2-3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku łyżka mąki , rozrobiona w 1/2 szklanki wody

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa swojska 233

coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita..... SKŁADNIKI: boczek-2 kg łopatka wieprzowa-1,5 kg podgardle-1 kg szynka b/k wieprzowa-1,5 kg karkówka wieprzowa-2 kg do tego: jelita wieprzowe(zasolone można kupić w mięsnym sklepie) czosnek-ok 14 ząbków(...)łyżki majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 litr lodowatej wody(musi być bardzo zimna) PRZYGOTOWANIE: mięso dzielimy na kawałki,chudsze mięsko(karkówkę,szynkę,część chudą z łopatki) mielimy na grubym sitku,potem zmieniamy na drobne sitko i mielimy na nim najtłustsze mięsko (boczek,podgardle,tłustszą łopatkę) mieszamy mięsko,dodajemy wyciśnięty czosnek,liść laurowy z zielem angielskim,rozmarynem

Swojskie jedzonko
Okrągłe cukinie nadziane mięsem z łopatki wieprzowej i boczniakami 164

potem cieszyć się smakiem pysznego dania. Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe i bardzo smakowite. Jeśli tylko spotkacie hiszpańskie cukinie zaraz je zakupcie i nadziewajcie. Okrągłe cukinię nadziane mięsem z łopatki wieprzowej i boczniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaron z oregano, sosem pomidorowym z łopatką wieprzową i boczniakami 119

pomidorową połączyłam z mięsem a potem z makaronem i danie prawie gotowe, potem tylko boczniaki i danie wjeżdża na stół. Zapraszam do spróbowania. Makaron z oregano, sosem pomidorowym z łopatką wieprzową i boczniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym 171

połączeniu z soczystymi mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu i sycący obiad. Składniki: Pulpety: 300g fileta z kurczaka 300g mięsa z łopatki wieprzowej 200g mięsa z wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz olej Sos pomidorowy(...)papryki 1 żółta papryka 4 pomidory 500g przecieru pomidorowego 4cm imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 1 pęczek natki z pietruszki olej sól pieprz Wykonanie: 1. Pulpety: Mięso z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 163

akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu kawałek bulwy selera z rosołu(...)łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 10 dag orzechów włoskich 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia) WYKONANIE: Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się troszkę tłuszczu, dołożyć łopatkę, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać niewielką ilością wody

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 93

sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Dorosłym gra jednak jak najbardziej. Pamiętajcie żeby pasztet porządnie doprawić. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 2 marchewki  2 korzenie pietruszki  mały kawałek selera  2 kajzerki 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 3 łyżki kaparów pół szklanki rosołu(...)rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę.  Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika

Kardamonovy
Bigos z kiszonej kapusty 176

jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej do smażenia cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa(...)ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty i odstawiamy na bok. Łopatkę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w "półplastry". Na patelni smażymy na rumiano kiełbasę, dodajemy do ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone

Życie zaczyna się w kuchni
Bigos z kiszonej kapusty 186

jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej do smażenia cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa(...)ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty i odstawiamy na bok. Łopatkę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w "półplastry". Na patelni smażymy na rumiano kiełbasę, dodajemy do ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone

Życie zaczyna się w kuchni
Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus 192

Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem. Składniki: 7-8 średnich patisonów 30 dag łopatki wieprzowej 5 pieczarek 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kaszy kuskus 10 dag sera żółtego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie ostra papryka olej(...)wydrążamy środki, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania