łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:40/161)

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 139

świetnie się ze sobą łączą. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje od razu po upieczeniu, jak i później odgrzewana. Do zapiekanki najlepiej wybierać dobrej jakości mięso mielone, może być samo wieprzowe, mieszane z wołowym lub delikatniejsze mielone z indyka. Czas pieczenia zapiekanki będzie zależał od rodzaju ziemniaków, gdyż jedne szybciej się pieką, innym zaś potrzeba więcej czasu. Zapiekanka jest bardzo sycąca(...)Czas przygotowania: 90 minut Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym: (brytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm) 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej 12 sztuk średnich ziemniaków 2 marchewki 300 g pieczarek średni brokuł 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) 400 - 500 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majeranku łyżeczka

Kuchcik gotuje
Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową 81

tortille nadzienie, które możesz zmieniać wedle upodobań, zawijasz, smażysz. Podajesz z tym co lubisz – z guacamole, z jogurtem czy np. z salsą ananasową. Składniki CHIMICHANGA 1 kg łopatki wieprzowej olej 400 ml bulionu drobiowego mała cebula 4 ząbki czosnku papryczka chili 6 pszennych tortilli kumin, suszone oregano, sól, pieprz SALSA 2 pomidory 100 g świeżego ananasa 1/2 czerwonej cebuli(...)Obrane cebulę i czosnek oraz oczyszczoną z pestek papryczkę chili drobno siekamy. Łączymy z pomidorami, ananasem, dodajemy sok z cytryny i posiekana kolendrę, doprawiamy solą i mieszamy. Schładzamy. CHIMICHANGA Łopatkę kroimy w grubsza kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy mięso ze wszystkich stron.  Wlewamy bulion drobiowy, solimy, dusimy około godziny na małym ogniu, aż płyn odparuje a mięso będzie

Tajemnice Smaku
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 185

Jednakże jest o wiele mniej kaloryczna.   Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas! Babeczki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody Przyprawy do gulaszu: Przyprawa do wieprzowiny(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę.  W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso

VioletoweKucharzenie
Bigos 207

osób:   2 cebule 1kg dobrej kiełbasy np. śląskiej 100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego  (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka słodkiej wędzonej(...)przykryło (max 2 litry powinno wystarczyć). Gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy na rozgrzany smalec i podpiekamy. Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę oraz łopatkę. Podpiekamy i przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 205

się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek  1 łyżka mąki  2-3 łyżki oleju  1 laskę cynamonu 5-7 goździków  3 liście laurowe

Basia w kuchni
Placki ziemniaczane z sosem węgierskim 135

średniej wielkości ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża cebula 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 250 g łopatki wieprzowej 1-1,5 papryki czerwonej 2 pomidory 1 średnia cebula pół szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarnka ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 2 liście laurowe sól(...)jajka. Mieszamy.  Smażymy z obu stron na rumiano. Sos: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. Cebulkę kroimy w kostkę. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Łopatkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do cebulki smażymy na małym ogniu. Paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidory. Podsmażamy 2 minutki i dodajemy bulion oraz koncentrat, ziele i liść laurowy. Dusimy

Justa próbuje gotować
Hamburgery, pieczone ziemniaczki i pyszny sos-czyli wieczór amerykański 207

pyszną kolację. Zawsze wtedy najpiękniej jak potrafię nakrywam stół, palą się świece a my zajadamy przygotowane potrawy. Wczoraj też był taki wieczór. I był to wieczór amerykański. Pyszne hamburgery wieprzowe, ziemniaki zapiekane z przyprawami i całkiem dobry sos, którego nie byłam do końca pewna, mimo to wszystkim smakował. Domowe hamburgery to już nie taki zwykły fast food. Może to być(...)lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu  pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy sos do hamburgerów Zaczynamy

Mango Papaja
Pasztet świąteczny 131

różnych składników. W dzisiejszym poście propozycja  z wykorzystaniem wiejskiej kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób. SKŁADNIKI 1 kura wiejska 70 dag. łopatki wieprzowej 25 dag. wątróbki drobiowej 30 dag. podgardla 2 skrzydła z indyka 4 jajka 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 cebule 1 marchewka  1/2 pora pietruszka kawałek(...)mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy na kawałki, obsmażamy na tłuszczu. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem  na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie

W kuchennym oknie Ewy
Biała kiełbasa Thermomix 203

Biała kiełbasa przepis Thermomix Przepis do wykonania w Thermomix T31 i Thermomix TM31 Składniki na domową białą kiełbasę: 1 kg łopatki wieprzowej 700 g podgradla 500 g boczku surowego 500 g karkówki 400 g szynki 50 g soli 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżka pieprzu czarnego 3-4 łyżki majeranku 4-7 ząbków czosnku 1 łyżka suszonego rozmarynu(...)Przyznam się, że nie lubię mielić mięsa w Thermomix więc użyłam maszynki. Maszynka i tak będzie nam potrzebna do nadziewania kiełbasy. Mięso mielimy wg gatunku mięso chudsze czyli szynka, łopatka i karkówka mielimy na oczkach najgrubszych a boczek i podgardle na najcieńszych otworach. W Thermomix robimy to samo – zwiększając lub zmniejszając obroty. Im wyższe obroty tym nam bardziej zmieli

Themo przepisy
Wędlina na kanapki. Domowa wędlina. Łopatka gotowana 2 razy 178

konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, bez dymu w płynie, bez szprycowania mięsa wodą. Pyszna łopatka parzona. Idealna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Składniki: ok. 1, 25-1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości Zalewa: 2,5-3 l wody ( mięso musi być przykryte) 2-3 łyżki soli 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy np. sarepskiej(...)ostudzić i dopiero włożyć mięso. Możemy też do garnka włożyć mięso, zalać je wodą ( mięso musi być przykryte wodą) i dopiero dodać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotujemy 5 minut, po czym zostawiamy mięso pod przykryciem w garnku do całkowitego wystudzenia, ja zostawiam mięso na całą noc w garnku. Rano ponownie wszystko doprowadzamy do wrzenia i znowu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z mięsem 159

masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli  3/4 łyżeczki cukru Farsz: około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu * ( wołowego, wieprzowego lub drobiowego albo mieszanki tych mięs ) + kilka łyżek rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki majeranek gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Farsz(...)był suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić. * Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół,  z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych

Opowieści z piekarnika
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 165

Kupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach(...)oczywiście zatopione w kremowym, aromatycznym sosie. Ale były pyszne... Dobrze, że zostały jeszcze na dziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych

Rozpustne gotowanie
Ryż z mięsem mielonym, kukurydzą i zieloną fasolką szparagową 183

ryż z mięsem mielonym i warzywami, który nam bardzo posmakował. Dodatek kukurydzy nadaje daniu chrupkości i słodkości :) Składniki na ryż z mięsem mielonym: – 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej – 150 g kukurydzy – 200 g zielonej fasolki szparagowej

Kuchenne Wariacje
Cepeliny z mięsem 115

głodnych osób Ciasto: 3 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi mąka ziemniaczana 2 jajka sól Okrasa: 200 g surowego boczku 200 g wędzonego boczku 2 cebule Farsz: 1 kg łopatki wieprzowej 100 g surowego boczku 1 jajko 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju świeżo mielony czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Ciasto Ziemniaki obierz i podziel(...)zebrała się na dnie naczynia (po odlaniu wody). Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp mąkę ziemniaczaną (ja dosypałem 3 łyżki). Ciasto powinno przypominać konsystencją to na kluski śląskie. Farsz Łopatkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z olejem. Następnie wymieszaj razem z mięsem. Dodaj otarte ząbki czosnku, majeranek oraz wbij jajko

Food Square
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 156

zakończenie pieczenia. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, delikatne i wilgotne.   Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanie Składniki: 1000 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 małe pomarańcze 6 tortilli pszennych 1/2 sałaty lodowej(...)nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso przez 60 minut. Po tym czasie ustawiamy program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza i pieczemy łopatkę przez 7 godzin. Gdy mięso jest gotowe rozdzielamy je widelcem na drobne kawałki, Jeden ząbek czosnku drobniutko siekamy i rozgniatamy nożem, dodajemy go do jogurtu naturalnego razem  z sokiem

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania