łopatka wieprzowa - 2404 przepisów (strona:26/161)

Kaszotto z marchewką i groszkiem 212

bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania wykorzystaliście kaszę gryczaną, ale możecie ją zastąpić dowolną kaszą jaką lubicie – pęczakiem, kaszą jęczmienną, jaglaną. Składniki torebka kaszy gryczanej. 400g łopatki wieprzowej 1 cebula por czerwona papryka 600ml bulionu 200g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę 200g mrożonego groszku sól pieprz majeranek oregano olej do smażenia 2 łyżki masła Przepis na kaszotto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym 339

bardzo smaczne, do tego domowy sos pomidorowy ze słoików jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól morska pieprz 350 ml sosu pomidorowego domowego majeranek Mielimy mięso(...)siekamy mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblade wraz z czosnkiem, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Podgrzewamy rosół, wkładamy klopsiki, dodajemy sos pomidorowy, dusimy na małym ogniu 15 minut, mąkę ziemniaczaną mieszamy w 50 ml zimnej wody i wlewamy do klopsików, zagotowujemy, zmniejszamy ogień

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego 199

Robiłam już pasztet z samej cukinii a teraz pokusiłam się na wersję z dodatkiem mięsa mielonego. Dodałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. Polecam jest bardzo smaczny. Idealny na przekąskę i na kanapki. składniki: ok 900 g młodej cukinii 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 200 g żółtego sera 4 jajka 1 cebula 1 i 1/2 szklanki bułki tartej

Monia miesza i gotuje
pasztet domowy 194

Pasztet domowy Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak  z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy

Miód i pieprz
Pasztet domowy 143

Pasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso

Miód i pieprz
Soczyste szaszłyki z piekarnika 150

kolacja dla całej rodziny. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik).     Składniki: ok 0,6 kg łopatki wieprzowej 20dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 czerwona papryka 1 cukinia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, 2 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku       *** Łopatkę kroimy

Blog z Apetytem
Mielonka z warzywami z szynkowara 193

Bardzo smaczna wędlina na kanapki, dodatek suszonej włoszczyzny sprawił że mielonka jest bardzo aromatyczna a w dodatku ładnie wygląda. Moja rodzina uwielbia domowe wędliny. Składniki: 800 gram łopatki wieprzowej 4 łyżki suszonej włoszczyzny 2 łyżeczki pekolsmaczku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki przyprawy Rozkosznej 50 ml. zimnej wody Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Domowa biała kiełbasa 165

wcale nie jest trudne, trzeba tylko trochę cierpliwości i czasu. Sklepowe kiełbasy nigdy mi nie smakowały, przynajmniej mam gwarancję że nie ma w niej konserwantów. Składniki: 1,5 kilograma łopatki wieprzowej 0,5 kilograma karkówki 0,5 kilograma boczku surowego 0,5 kilograma chudego podgardla pół główki czosnku 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego 0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo(...)gram soli 1 łyżka cukru 0,5 litr bardzo zimnej wody jelita wieprzowe Sposób przygotowania: Jelita wieprzowe zalewamy letnią wodą, wypłukujemy je z nadmiaru soli. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki. Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy

Bajeczna Kuchnia
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 219

rozgrzanym oleju. Gulasz wieprzowy z papryką Im prościej tym lepiej. A że cały przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem . Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę, jedną-dwie papryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną

Right Behind The Kitchen
Duszona łopatka w sosie , pieczeniowo – cebulowym 415

drogą ustępstw , zawsze jakoś się dogadują , że dzisiaj ten wybiera obiad , jutro drugi , najgorzej w tym układzie wychodzę ja Dobrze ,że reszta domowników nie narzeka Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej , najlepiej odtłuszczonej 5 cebul średniej wielkości 1 łyżka maggi 2 ząbki czosnku 50 ml słodkiej śmietanki sól , pieprz do smaku mąka ,rozrobiona w wodzie do zagęszczenia sosu ( około(...)mieszamy , gotujemy do momentu , aż sos będzie miał lubianą przez nas konsystencję . Pieprzymy i gotowe , można podawać . Najlepiej smakuje z pure ziemniaczano -marchewkowym , buraczkami i mizerią Smacznego ! Artykuł Duszona łopatka w sosie , pieczeniowo – cebulowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kociołek meksykański – długi weekend 222

leniuszka obiad sam się robi Efekt ..dla smakoszy dań jednogarnkowych , wolno duszonych ..powala na kolana Składniki na kociołek 7 l , około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może

Ogrodnik w podróży
PYSZNE KLOPSIKI W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 154

Pyszne mięsne klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem koperku.Do sosu użyłam bazy do sosu jasnego marki ŁOWICZ.Sosik wyszedł gęsty,kremowy i bardzo smaczny. SKŁADNIKI 600-700g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki wody sól pieprz koperek świeży 4 łyżki śmietany 1 słoiczek sosu jasnego ŁOWICZ  olej do podsmażenia WYKONANIE Jeśli mamy łopatkę w kawałku

Mała w garnku miesza
Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 146

oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem

Taste Therapy
4 proste i łatwe przepisy do wykorzystania w wędzarni Broil King SMOKE 179

Przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut. – Podaj i delektuj się wyjątkowym smakiem. PULLED PORK – Rozgrzej wędzarnię do 110°C. – Będziesz potrzebować łopatkę wieprzową o wadze 1,5-7 kg. – Natrzyj mięso obficie przyprawą bbq. – Napełnij tackę na płyn sokiem jabłkowym. – Dodaj garść wiórek drzewnych do pojemnika na wiórki. – Umieść łopatkę

naRuszcie
Mięsny smalec 117

dzieciakom, którym do tej pory obcy był jego smak. Ogórek kiszony to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 1/2 kg słoniny • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej • 3 cebule • 4 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Zmieloną słoninę usmażyć, aż skwarki zrobią się przezroczyste. • Dolać 1 szklankę gorącej wody i grubo zmieloną łopatkę

To co kocham
4 proste i łatwe przepisy do wykorzystania w wędzarni Broil King SMOKE 218

Przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut. – Podaj i delektuj się wyjątkowym smakiem. PULLED PORK – Rozgrzej wędzarnię do 110°C. – Będziesz potrzebować łopatkę wieprzową o wadze 1,5-7 kg. – Natrzyj mięso obficie przyprawą bbq. – Napełnij tackę na płyn sokiem jabłkowym. – Dodaj garść wiórek drzewnych do pojemnika na wiórki. – Umieść łopatkę

naRuszcie
Domowa mielonka słoikowa 209

kanapki.  Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy,ale uwierzcie mi kiedy otworzycie jeden sięgniecie po następny. Tej mielonce nie można się oprzeć. 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli  1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka majeranku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl. wody Łopatkę zmielić,dodać

Kolorowa kuchnia Elki