ostygnąć, co zabiera nam czas. Z drugiej strony są to ciasta proste no i nie trzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach , a od strony przygotowania prawie identyczna z przekładańcem z likierem jajecznym . Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję(...)mleka – 2 żółtka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 łyżki mąki pszennej – 2/3 szklanki cukru – 50 g białej czekolady – 150 g wiórek kokosowych (wsypałam niepełne 2 szklanki) – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około 250 g herbatników kakaowych – wiórki do posypania – kwaskowaty dżem lub konfitura, ewentualnie lemon curd Masło wyciągamy z lodówki
Relaxtimesmaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów. Przyrządzony z owoców morwy gęsty syrop z dodatkiem cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy) nierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu. Pomysł na takie ciasto
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml oleju roślinnego 300 ml maślanki 3 jajka 3 łyżki likieru amaretto lub rumu Składniki krem: 250 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: wiórki kokosowe pestki z połowy granata 5-6 łyżek konfitury śliwkowej lub wiśniowej PRZYGOTOWANIE: BLATY TORTU: Włącz piekarnik i rozgrzej(...)połącz sypkie składniki: mąkę, cukier, przyprawę do piernika i kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj też pastę waniliową. Wszystko wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj składniki płynne: maślankę, jajka, olej, likier amaretto lub rum. Dodaj przestudzone mleko z miodem. Teraz przelej składniki płynne do miski z składnikami sypkimi i za pomocą miksera wszystko połącz do uzyskania gładkiego ciasta. Miksowanie zajmie dosłownie
nietylkopasta.plzmodyfikowałam, ale myślę, że wyszło tylko lepiej :) Składniki: 5 paczek herbatników petit 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki likieru jajecznego (u mnie domowy baileys ), adwokatu, bądź kieliszek wódki lub spirytusu Sposób przygotowania: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem(...)mleka mieszać, aż ugotuje się budyń. Ostudzić. Masło utrzeć. Do masła dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Następnie wlać alkohol i zmiksować. Na samym końcu dodać wiórki kokosowe (odsypać 2-3 łyżki do posypania całości) i wymieszać. Na desce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Warstw ma być 4. Na każdej warstwie ciastek rozsmarować
na moim stole...filtr, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewka nie musi już leżakować, jest gotowa do picia. Nalewka ta ma lekko kokosowy smak. Dodany do nalewki koniak lub winiak nadaje nalewce dodatkową nutę smakową. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także
Przepisy i porady kulinarnechałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie od Skworcu + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu. Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich od pokrojonych w paseczki Migdałowy Przylądek
Z Kuchni Do KuchniMalibu to jeden z moich ulubionych napojów alkoholowych i właśnie dlatego postanowiłam zrobić go samodzielnie. Likier wychodzi gęsty, delikatny i co najważniejsze smaczny. Idealny na spotkania w babskim gronie ;) Składniki na 1 litr: 1 szklanka spirytusu 200 g wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego - słodkie 1/2 puszki mleka skondensowanego - niesłodzone 1,5 szklanki mleka 3,2% Przygotowanie: Do słoika wsypujemy(...)przestygnięcia. Wszystkie składniki wlewamy do miski: odsączony spirytus i mleko oraz mleczka skondensowane - miksujemy i przelewamy do butelki. Przygotowane Malibu odstawiamy do lodówki na min. 2 dni. Zanim wlejesz likier do kieliszka wstrząśnij butelką. Uwaga: wiórki możemy zamrozić i wykorzystać w przyszłości do ciasta
Alutka-Gotujekarmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą – ajj – już na samą myśl cieknie ślinka! Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10! Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada
Ostra na Słodkolitr mleka 0,5 szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć
Anioły w kuchniwiórków kokosowych szczypta soli łyżka masła (przy obecnych temperaturach; jesienią lub zimą można wykorzystać olej kokosowy; teraz się on nie nadaje, bo ma postać płynną) 2-3 łyżki miodu (wyczucie słodkości to kwestia gustu) aromat migdałowy (w wersji dla dorosłych może być likier amaretto) spora garść suszonych żurawin lub klasycznie migdały (te należy wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę(...)mleka. Mieszać pod koniec gotowania, by kasza nie przywarła do dna garnka. Zdjąć garnek z kaszą z palnika i przykryć pokrywką. Odstawić na 5-10 minut. 100 g wiórków kokosowych uprażyć na złoto na suchej patelni (polecam zrobić to na dwie tury, chyba że macie wielką patelnię). Kaszę zblendować ręcznym blenderem. Ten etap można pominąć. Całe kulki kaszy w pralinach
Weekendy w domu i ogrodzieksylitolu -2 żółtka -250g zimnego masła Składniki na masę Twarogową: -1kg sera -8 jaj -80g wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru -450g śmietany kremówki -1/3 szklanki likieru Amaretto Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny
Smaczne Zdrowemasła extra 2 łyżki śmietany 30% perełki zielone wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem(...)lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami
Szalona Kuchnia Ewelinyinnego likieru owocowego Wszystkie owoce, poza malinami i borówkami, pokroić w cząstki o podobnej wielkości. Owoce wymieszać, dodać likier i odstawić do schłodzenia. Sałatkę owocową podawać z naleśnikami waniliowymi ozdobioną listkami świeżej mięty, melisy, polaną sosem czekoladowym lub posypaną wiórkami kokosowymi. Za inspirację do przygotowania tego przepisu na pyszne fit naleśniki z sałatką owocową dziękujemy serwisowi xxlgastro.pl (function(){ zyqh=document.createElement
Gotujemy i jemy