 TORT TIRAMISU 201
TORT TIRAMISU 201rozpuszczalnej) likier amaretto (60 ml.) Krem : mascarpone (500 g) serek waniliowy homogenizowany (600 g) cukier puder (200 g) śmietanka kremówka 30% (600 ml) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Dodatkowo : gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika. kakao do posypania. Polewa: Grorzka czekolada (50 g) Olej kokosowy (1 łyżeczka(...)wystudzenia. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony. 2.) Poncz: Kawę sypką zaparzamy gorącą wodą i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy kawa się ostudzić wlewamy likier amaretto i mieszamy. 3.) Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder
RITA food channel Staropolski deser na Święto Trzech Króli 225
Staropolski deser na Święto Trzech Króli 225właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej(...)czubate łyżeczki cukru pudru 1 łyżka wódki (ja dałam likier Cointreau) – można pominąć szczypta szafranu Krem śmietankowy z kokosem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/3 szklanki zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% UHT (w kartoniku) 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka wiórków kokosowych Wykonanie: Krem czekoladowy: W 1/2 szklanki zimnego mleka rozprowadzamy budyń
MyCookBook.pl Tort orzechowy z kakaowym akcentem 250
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 250mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze perełki cukrowe wiórki kokosowe ½ wafelka kokosowego ok 3 cukierki "Michałki" Sposób(...)grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki
Kuchnia w czekoladzie Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem 157
Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem 157suszonymi figami i kokosem, całość skropiona miodem. W wersji dla dorosłych sałatkę skropić można likierem lub np. rumem, odstawić, aby smaki "przegryzły się". To idealna propozycja na Sylwester! Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Składniki: 3 soczyste i słodkie pomarańcze 3 łyżki wiórków kokosowych 4 suszone figi miód do smaku Przygotowanie: Pomarańcze obieramy ze skóry. Kroimy na cienkie
Moja smaczna kuchnia Pralinki marcepanowe :) 219
Pralinki marcepanowe :) 219Gdyby jednak okazało się, że masa nie klei się, można spokojnie dodać odrobinę likieru ;) Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku i pozostawiamy chwilę do zgęstnienia. Następnie polewamy pralinki polewą (lub wsadzamy je do garnuszka, obtaczamy w polewie i wyciągamy) i posypujemy ulubionymi dodatkami np. wiórkami kokosowymi, migdałami w płatkach lub gotowymi posypkami. Gotowe pralinki zostawiamy w lodówce. Po zastygnięciu polewy
Emcia Pichci Kawowe babeczki 207
Kawowe babeczki 207mąki pszennej, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórek kokosowych, 2/3 szkl. mleka, 2 jajka, 100 ml oleju, szczypta soli, 2 łyżki kawy Inka Krem: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 3 łyżki likieru kawowego WYKONANIE Babeczki : Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie
słodki bratek Pijak adwokatowy 315
Pijak adwokatowy 315łyżek śmietany kremówki * wiórki kokosowe * okrągłe biszkopty * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej (24/30 cm) lub okrągłej (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni(...)przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno. Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać. Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe. Kawę rozpuszczalną rozpuścić
Mix smaku kokosek 204
kokosek 204szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu 4 żółtka 2 kopiate łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże łyżki cukru kostka masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 70 ml likieru jajecznego 1 tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Kluski z makiem 204
Kluski z makiem 204pudru * cukier wanilinowy * olejek migdałowy * bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone morele ) * makaron szerokie wstążki lub domowy Sposób wykonania Mak sparzyć, następnie zmielić 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha
Mix smaku Sernik z Likierem Czekoladowym i Kawałkami Czekolady 203
Sernik z Likierem Czekoladowym i Kawałkami Czekolady 203Eksperyment, a jaki dobry. Ba! Pyszny! Zniknął w jeden dzień. Smak czekoladowy, mimo, że czekolady do niego nie poszło dużo. Alkohol? Nie zdominował smaku, a wręcz zachwycił. Likier ma 15%, więc mój nastolatek pochłonął połowę i nic mu nie było :) Kochani warto upiec, na imprezie albo spotkaniu rodzinnym rozkochacie kubki smakowe Waszych gości, poważnie! Tym razem pokazałam Wam krok(...)brzydkiego sernika zrobić ładny sernik :) Zapraszam! Spód ciasteczkowy: 250 g ciastek maślanych (kupuję Bonitki w Biedronce) 70 g masła roztopionego (ja użyłam 5 łyżek rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego ) Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek, wsypałam kakao i wlałam rozpuszczone masło i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam taki mokry ciasteczkowy "piasek
Blondynka Gotuje Najprostszy przepis na wegański tort urodzinowy 204
Najprostszy przepis na wegański tort urodzinowy 204słonecznikowego) Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (dobrej jakości, z dużą zawartością kokosa, minimum 80 %) schłodzone przez 1 dobę w lodówce 1 szklanka nerkowców namoczonych przez kilka godzin 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu 1 puszka brzoskwiń w syropie Do nasączenia: mieszanka soku pomarańczowego z dodatkiem soku z cytryny i ewentualnie cytrusowego likieru (np. pomarańczowego) – razem ½ szklanki Do dekoracji(...)Kilka brzoskwiń pokrój na plasterki i równomiernie rozłóż na dolnym spodzie. Teraz zabierz się za krem. Namoczone nerkowce odsącz, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Mleka kokosowe wyjmij z lodówki, za pomocą łyżki zbierz ich gęstą część, przełóż do miski i ubij trzepaczką lub mikserem(około minuty powinno wystarczyć). Nerkowcową masę przełóż do miski, dodaj do niej
Roślinna - blog wegański Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 193
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 193ódka premium, rum premium biały, gin premium, likier Chambord, likier Triple Sec, owoce jeżyny, świeży sok z limonki i cytryny, świeża cytryna, 7 Up. Strawberry rum smash - Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki, sok z cytryny, syrop z agawy. Firecracker sangria- c ynamonowa whiskey, rum kokosowy, wino Moscato, świeży sok z limonki i cytryny
Kulinarne przygody Gatity Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 212
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 212minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami lub likierem
Gotujemy i jemy Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 185
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 185minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami lub likierem
Korniszonki Czekoladowe trufle na Walentynki i nie tylko… 227
Czekoladowe trufle na Walentynki i nie tylko… 227czekolady 2 łyżeczki likieru truskawkowego (można dodać inny likier np wiśniowy) kakao do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy jak wyżej tylko kulki obtaczamy w kakao. Schładzamy Białe trufle różane Składniki: 85 ml śmietanki 30% 250 g białej czekolady 55 g masła 2-3 łyżki esencji różanej z tego przepisu wiórki kokosowe lub kolorowy cukier do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy jak wyżej
sierotka maRysia w kuchni