likier kawowy - 642 przepisów (strona:19/43)

Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 347

cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego) 2 łyżki lub więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść 1,5 paczczki  jeśli używacie takich grubszych herbatników) kawa lub kakao do posypania Przygotowanie(...)białka na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubiły 4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu biszkopty i na wierzch krem, odstawiamy do lodówki

zdrowa vege kuchnia
Kostka Cappuccino 407

Bardzo smaczny przekładaniec, idealny dla wielbicieli kawowych smaków w ciastach i deserach. Czyli m.in. dla mnie :) Kawy nie pijam w ogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka(...)serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny 5 łyżek cukru pudru Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kawowego ( można zastąpić świeżo  zaparzon ą kaw ą ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru kawa cappuccino ( proszek ), do oprószenia  Wykonanie: Blaty czekoladowe: Wszystkie

Opowieści z piekarnika
Galaretka kawa z mlekiem – panna cotta kawowa 144

Galaretka ze śmietany z kawą czyli panna cotta kawowa. 600 ml śmietany kremówki (30%), 150 ml mocnej kawy (u mnie 3 espresso uzupełnione wodą do 150 ml), kardamon, 3 łyżki cukru, 15 g żelatyny, Przygotować kawę, lekko przestudzić. Wlać do żelatyny, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzewać. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, ale nie zagotować. Wsypać(...)płynie, należy do gotowania śmietanki dodać szczyptę zmielonego kardamonu). Naczynka do galaretki wypłukać zimną wodą, wlać śmietankę i odstawić do zastygnięcia na co najmniej 4 godziny). Podałam z likierem kawowym

królestwo garów
KOSTKA ALPEJSKA 148

śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżka żelatyny Do nasączenia: około 5 łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego lub wódki lub soku z cytryny lub herbaty Dodatkowo: 260g powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu 50g gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie(...)papierem do   pieczenia , przekładamy masę, wyrównujemy, pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC Krem:   masło ubijamy do białości około 8 minut, w takcie ucierania dodajemy likier   lub kawę, następnie partiami dodajemy masę kajmakową cały czas ubijając. Gotową masę mieszamy z   pokruszonymi bezami Bita śmietana: żelatynę namaczamy w 3 łyżkach soku z cytryny, odstawiam. Napęczniałą

Słodkie zapomnienie
Ciasto Malaga 180

Powróćmy dziś do inspiracji moim ulubionym napojem, czyli kawą : ) Ciasto bogate w smaku, miękkie, z nutką miodu. Takie „stefankowe”, ale bez masy grysikowej, za to z kawowym przytupem, powidłami śliwkowymi i wykończeniem z mlecznej czekolady. Przez gości zostało określone jako ciasto „ na bogato” J  Smak całości, (pewnie dzięki powidłom) jak cukierek „malaga”. Zapraszam do pieczenia wielbicieli małej czarnej(...)budynie waniliowe 1 szklanka cukru 250 g masła „likier” do kremu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema  +2 łyżki kakao+ kieliszek wódki   Kawę i kakao mieszamy z alkoholem. Odstawiamy. Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając budyń. Na końcu bardzo powoli wlewamy „likier kawowy”, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: nasączenie: kieliszek

Domowe ciasta
domowe lody kawowe 365

składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 5 łyżek mocnego naparu z kawy 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: * 3 łyżki naparu wymieszanego z 2 łyżkami likieru kawowego wykonanie: Wszystkie składniki dobrze schładzamy. Mleko mocno spieniamy, śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo mocno spienione mleko oraz wystudzony napar z kawy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto latte macchiato 921

ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 700 ml kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz:  350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę(...)minut. Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.  Warstwy ciasta:  Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym 171

kakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy   Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego   Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie(...)przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ciasto Pawełek 6044

nazwę i w sieci można pod tą nazwą spotkać co najmniej kilka przepisów, jednak po porównaniu receptur, okazuje się, że mój Pawełek jest zupełnie inny ;). Blaty biszkoptowe nasączyłam ponczem kawowym, wierzch wykończyłam smakowitą polewą toffi, a żeby całość nie była zbyt słodka i mdła, dolny blat posmarowałam kilkoma łyżkami kwaskowych powideł śliwkowych. Mówię Wam - to ciasto to niebo w gębie(...)batony "Pawełek" o smaku toffi + 3 łyżki mleka 250 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy + 1/3 szklanki wódki, może być również odpowiednio: likier kawowy + woda, a w wersji bezalkoholowej sama kawa ( 2/3 szklanki ), niezbyt mocna Ponadto: 5 - 6 łyżek powideł śliwkowych Polewa toffi: 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 90 ml śmietanki kremówki

Opowieści z piekarnika
Sezon Tortów Imieninowych uważam za otwarty!!! 180

140g cukru 4 jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy lub likieru kawowego 550 g chałwy (+ 100-150 g do ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau au chocolat, który znajdziecie tutaj. Ja upiekłam 2 blaty w dwóch podejściach, ale można upiec(...)się także biszkopt czekoladowy z  tego  przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi i również smarujemy kremem. Układamy trzeci blat i smarujemy wierzch oraz boki tortu

Moje Pyszne Siódme Niebo
Tort tiramisu na moje urodziny :) 400

łyżeczki żelatyny 50 dag sera mascarpone 3 łyzki cukru pudru 8 łyżek mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego  10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem(...)małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę.  Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Budyniowe tiramisu ( szybki deser kawowy ) 1407

więc deser mogłam przygotować w przeciągu kilku minut. Jeśli zatem planujecie zaskoczyć dziś kogoś słodkim i kuszącym deserem kawowym, koniecznie już rano ugotujcie budyń. A wieczorem szybciutko dokończycie dzieło. Kawowy deser z kremem budyniowym wygląda niemalże jak klasyczne tiramisu. Śmiem jednak stwierdzić, że ma ciut, ciut mniej kalorii, a na przedwiośniu to się bardzo liczy ! Choć z drugiej strony - kalorie(...)młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie )  1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco

kolorowotorcikowo
Tort tiramisu 429

Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 33 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru Do nasączenia biszkoptów: Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka(...)długo, ponieważ krem się zwarzy!) Dodatkowo: czekolada starta do posypania  smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania Wykonanie tortu: Jeden blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, posmarować 1/3 kremu,  posypujemy częścią wiórków z czekolady, następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy, kładziemy krem, wiórki czekoladowe, blat, nasączamy, krem, wiórki czekoladowe i ozdabiamy ulubionymi słodkościami. Schłodzić przez kilka

The Sweet Damsel