likier kawowy - 642 przepisów (strona:25/43)

Lody! Lody! Lody z czekoladą! 164

dzisiaj w wersji z czekoladą...   Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam

Zapiski Młodej Żony
Sernik z musem czekoladowym 189

temperaturze 150 ºC przez  około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można  schłodzić.  mus czekoladowy: 200 g mlecznej czekolady  1 łyżka likieru kawowego ( ja nie  użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru  100 ml śmietany kremówki

Cukier&Puder
Biały Rosjanin 291

tańce, imprezy, spotkania. W tym czasie nie może zabraknąć dobrej muzyki, jedzenia no i oczywiście ciekawych drinków. I takiego drinka dzisiaj proponuje, klasykę Białego Rosjanina. Wystarczy trochę wódki, likieru kawowego, śmietanki i mamy "kawę" w całkiem innym wymiarze. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Torcik w szklance 177

Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne  owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę  przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
KORA ORZECHOWA 253

miękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych 2 galaretki brzoskwiniowe do nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowy Wykonanie ciasta:  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem

Walijskie Pichcenie
Semifreddo czekoladowe z kawą 184

pewno w różnych kombinacjach (przepis z gazetki „Apetyt”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki: 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawowego likieru 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 300ml śmietanki kremówki 36% 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze) wiórki białej czekolady

Mała Cukierenka
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 207

użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy

Mała Cukierenka
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 373

użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy

Mała Cukierenka
Czekoladowe malibu 191

Uwielbiam domowe likiery, moim ulubionym jest likier kawowy , zaraz po nim malibu ... a dzisiaj Was zapraszam na malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :) Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie:       Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie

Aga w kuchni
Domowy Baileys, troszkę wzmocniony 224

Miałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys . Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys

Gotuj z Misiem
Coco chanel- drink alkoholowy 278

drink coco chanel. Jest przepyszny, niech Was nie zwodzi jego lekko kawowo- śmietankowy smak....ma siłę I moc...:) Zapraszam Składniki na 2 drinki: 90 ml ginu 90 ml Kahlua- likier kawowy 45 ml mleka 45 ml śmietanki kostki lodu-ok 8 szt bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe

Smaki Edyty
Słodkie rozgrzewanie... DESEROWA KAWA CYNAMONOWA. 244

czemu nie?  Więc.. zapraszam dziś na.. CYNAMONOWA KAWA DESEROWA. /przepis autorski;/ dla 2 osób po 1-2  łyżeczki kawy rozpuszczalnej na kubek mleko po kieliszku likieru kawowego po 3-4 łyżeczki syropu cynamonowego  na kubek imbir mielony cynamon - wedle upodobania bita śmietana Przygotowuję kawę. Dolewam mleka (niekoniecznie). Mieszam ją z syropem, szczyptą imbiru.  Dekoruję

W kuchni Karmel-itki
Tort z musem czekoladowym 388

drobnego cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5  łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie: Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy

Smaki Edyty
Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys 460

przyjemnie komponować się z wieczorną filiżanką kawy. Tak jak ten domowy likier irlandzki w typie Baileys. Podstawowa wersja likieru, Baileys Original produkowany od 1974 roku, to nie jest likier ani kawowy (jak Sheridan’s, którego swoją drogą szczerze nie cierpię), ani czekoladowy. To 17% likier wyprodukowany na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey (z destylarni Bushmills) z dodatkiem śmietanki, emulsyfikowany przy użyciu(...)firma strzeże, ale wprawione w boju kubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów.   Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka

Karo in the Kitchen
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 335

tort zrobi ogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego likieru Baileys. Czego można chcieć więcej...?:) Tort jest przepyszny, nie mdli, dzięki dodatkowi dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak i można zjeść go więcej niż jeden kawałek. Moja Rodzina była zachwycona... A wygląd...? Cóż dodać(...)piekarnika, obróć tortownicę do góry nogami i połóż na kratce (z wyposażenia piekarnika). Nie martw się, biszkopt nie wypadnie, ponieważ jest cały przyklejony do ścianek tortownicy. KREM KAWOWY Z LIKIEREM BAILEYS: Namocz listki żelatyny w wodzie. Odsącz. Dodaj do żelatyny 2 łyżki mleka i rozpuść ją na minimalnym ogniu w małym garnuszku (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Do płynnej żelatyny

Słodko-Słony Świat Ilony