zwykłej, rozpuszczalnej byłyby jeszcze smaczniejsze! W wersji dla dorosłych (i dla pewności, że lody nie zamarzną jeśli Wasza zamrażarka baardzo mocno chłodzi) można do masy dodać trochę likieru kawowego. P.s. Mało mnie ostatnio na blogu, bo Wikusia jest bardzo absorbującą dziewczyneczką :) jak coś mam zrobić to muszę z Zuzią iść na układ, by pomogła ją zabawić ;) poniżej zdjęcie
Kolorowy Przepisownikposypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść
Moje domowe kucharzeniecukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego do posyp ania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę
Sama słodycz i szczypta chiliwody, dodajemy do masy serowej, ucieramy. Dno tortownicy (26cm.) wykładamy biszkoptami, wykładamy masę serową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i likier kawowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu aż napęcznieje, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy
Bajeczna KuchniaOpis: Drinka Biały Rosjanin ( White russian ) polubią szczególnie osoby które lubią smak kawa dlatego że ten właśnie drink zawiera likier kawowy połączony wraz z mlekiem zagęszczonym a dzięki temu smak tego drinka bardzo przypomina mrożoną kawę! Składniki: 50 ml Kahlua 50 ml Wódka 100 ml Mleko zagęszczone lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy
Drinkologiajednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis
moj przepis nacytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje
moj przepis nafilmie poniżej znajdziesz przepis na likier kawowy z mlekiem, warto go sobie zrobić, ma dobre walory smakowe. Zapraszam na film po przepis. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnezrobiłam niezbyt mocną więc dałam tylko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ponieważ kawosz ze mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem ) 1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania Przygotowanie; Jajka ubijamy z solą
Radość kipiąca uśmiechem.cukru + 2 łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao do posypania Skworcu mocne espresso do pączowania biszkoptów u mnie Rafaello Skworcu likier typu rum, marsala all'uovo albo likier kawowy Najpierw pieczemy biszkopt genueński według tego przepisu tego przepisu ,ale w formie kwadratowej lub prostokątnej. Jeśli chcecie sobie skrócić ..to użyjcie biszkoptów do tiramisu ,ale efekt wizualny będzie
Z Kuchni Do Kuchniczekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam). Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu, aż będzie dobrze ciepła. Należy jednak uważać aby kremówka nie zaczęła się gotować. W między czasie
Krakowskie smaki Anichcących wypić kawę w nowej wersji dla mających ochotę na kawowy deser Składniki na 1 kawę: 60ml espresso 120ml mleka 1 łyżka syropu lub sosu czekoladowego 15-30ml kawowego likieru Kahlúa (lub innego) Składniki do dekoracji: 100ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao wiórki czekoladowe/posypka czekoladowa do posypania lód (jeśli chcemy
Mania Wypiekaniażółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy
Domowy Smak Jedzenialodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. Biszkoptów jeszcze zostało, na tą blaszkę zużyłam dokładnie 32 sztuki. Do kawy w której nasączamy biszkopty można dodać też alkohol - likier kawowy lub rum. Deser podałam na porcelanie z kolekcji Daria z Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujemleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem
Czerwona Porzeczkaskładniki: 60 g kawy ziarnistej 200 g cukru 100 ml spirytusu 100 ml wódki 600 ml wody gorącej wykonanie: Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy do
Domowy Smak Jedzeniarównież ^^). Postanowiłam zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba? Składniki na krem kawowy ( wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone): 250g
Pudełko rozmaitościdzisiaj w wersji z czekoladą... Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam
Zapiski Młodej Żonytemperaturze 150 ºC przez około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. mus czekoladowy: 200 g mlecznej czekolady 1 łyżka likieru kawowego ( ja nie użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki
Cukier&Pudertańce, imprezy, spotkania. W tym czasie nie może zabraknąć dobrej muzyki, jedzenia no i oczywiście ciekawych drinków. I takiego drinka dzisiaj proponuje, klasykę Białego Rosjanina. Wystarczy trochę wódki, likieru kawowego, śmietanki i mamy "kawę" w całkiem innym wymiarze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennamiękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych 2 galaretki brzoskwiniowe do nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowy Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem
Walijskie Pichceniepewno w różnych kombinacjach (przepis z gazetki „Apetyt”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki: 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawowego likieru 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 300ml śmietanki kremówki 36% 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze) wiórki białej czekolady
Mała Cukierenkaużyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy
Mała Cukierenkaużyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy
Mała CukierenkaUwielbiam domowe likiery, moim ulubionym jest likier kawowy , zaraz po nim malibu ... a dzisiaj Was zapraszam na malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :) Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie
Aga w kuchniMiałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys . Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys
Gotuj z Misiemdrink coco chanel. Jest przepyszny, niech Was nie zwodzi jego lekko kawowo- śmietankowy smak....ma siłę I moc...:) Zapraszam Składniki na 2 drinki: 90 ml ginu 90 ml Kahlua- likier kawowy 45 ml mleka 45 ml śmietanki kostki lodu-ok 8 szt bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe
Smaki Edytyczemu nie? Więc.. zapraszam dziś na.. CYNAMONOWA KAWA DESEROWA. /przepis autorski;/ dla 2 osób po 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na kubek mleko po kieliszku likieru kawowego po 3-4 łyżeczki syropu cynamonowego na kubek imbir mielony cynamon - wedle upodobania bita śmietana Przygotowuję kawę. Dolewam mleka (niekoniecznie). Mieszam ją z syropem, szczyptą imbiru. Dekoruję
W kuchni Karmel-itkidrobnego cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5 łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie: Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy
Smaki Edytyprzyjemnie komponować się z wieczorną filiżanką kawy. Tak jak ten domowy likier irlandzki w typie Baileys. Podstawowa wersja likieru, Baileys Original produkowany od 1974 roku, to nie jest likier ani kawowy (jak Sheridan’s, którego swoją drogą szczerze nie cierpię), ani czekoladowy. To 17% likier wyprodukowany na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey (z destylarni Bushmills) z dodatkiem śmietanki, emulsyfikowany przy użyciu(...)firma strzeże, ale wprawione w boju kubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów. Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka
Karo in the Kitchentort zrobi ogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego likieru Baileys. Czego można chcieć więcej...?:) Tort jest przepyszny, nie mdli, dzięki dodatkowi dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak i można zjeść go więcej niż jeden kawałek. Moja Rodzina była zachwycona... A wygląd...? Cóż dodać(...)piekarnika, obróć tortownicę do góry nogami i połóż na kratce (z wyposażenia piekarnika). Nie martw się, biszkopt nie wypadnie, ponieważ jest cały przyklejony do ścianek tortownicy. KREM KAWOWY Z LIKIEREM BAILEYS: Namocz listki żelatyny w wodzie. Odsącz. Dodaj do żelatyny 2 łyżki mleka i rozpuść ją na minimalnym ogniu w małym garnuszku (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Do płynnej żelatyny
Słodko-Słony Świat Ilony