słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 100 g łuskanych orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (45 g) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania 1 łyżka kakao dodatkowo pralinki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta Ferrero Rocher bez pieczenia: Suchą patelnię wstawić na gaz. Lekko podgrzać. Wsypać(...)miseczki. Dodać do niego łyżkę cukru pudru i razem dokładnie wymieszać. Wafelka drobno pokruszyć i wsypać do miski z pozostałym kremem. Dodać dwie łyżki masy kajmakowej oraz dwie łyżki likieru. Przełożyć połowę posiekanych orzechów laskowych. Całość zmiksować mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Herbatnikami kakaowymi wyłożyć spód naczynia szklanego lub blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno wyłożyć cały
Danka Pichci400g czekolady deserowej (można też użyć pół na pół deserowej z gorzką, zależy jak bardzo wytrawną truflę chcecie otrzymać) 500 ml śmietany 36% (nie można zamienić) 150 ml likieru kawowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze), wyrobić z masłem – uwaga, użyć jak najmniej masła, żeby spód nie wyszedł za twardy(...)drzwiach piekarnika. Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder i miksować. Masa truflowa powinna zgęstnieć, zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Wykładamy masę na wystudzony sernik i wygładzamy powierzchnię. Schładzamy przez minimum kilka godzin w lodówce
Pociąg Do KuchniDomowy likier kawowy świetnie sprawdzi się jako drobny upominek świąteczny dla bliskiej osoby. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa si ę tylko z kilku podstawowych składników. Do świąt pozostały jeszcze 2 tygodnie, dlatego zapraszam Was do jego przygotowania, póki czas ;) **** Mancano poco più di due settimane a Natale(...)cukier się rozpuści, rondelek zdejmujemy z gazu. Całość przelewamy do szklanej miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej kawy, mleka i śmietany dolewamy alkohol, mieszamy. Likier przelewamy do szklanej butelki (wcześniej umytej i dokładnie osuszonej), szczelnie zamykamy, aby nie wchodziło powietrze. Likier odstawiamy do lodówki na ok. 5-7 dni. Przygotowany likier można
La grande e la piccola cuocacukru 1 jajko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 430 ml śmietany kremówki (38%) 5 listków żelatyny 80 g białej czekolady 80 g mlecznej czekolady orzechowej 1 łyżka likieru kawowego 80 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka kakao Najpierw przygotować rożki: Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej. Ułożyć pierwszy trójkąt(...)lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować drugą warstwę: z mlecznej czekolady. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wlać do 375 ml masy serowej razem z likierem, zmiksować. 2 listki żelatyny odcisnąć, rozpuścić na parze, ostudzić. Dodać do żelatyny 2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę do sernika, dokładnie zmiksować. Masę równomiernie wyłożyć na pierwszą warstwę, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku(...)masa zgęstnieje. Studzimy *** *** Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu *** *** Kakaowe blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub likierem *** *** Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na kremie układamy blat bezowy, a na niego resztę kremu. Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym i odkładamy do lodówki, do stężenia *** *** Przygotowujemy polewę
Blog z ApetytemZaparzoną kawę cedzę przez sitko lub filtr do kawy i słodzę do smaku. Opcjonalnie możesz do niej dodać odrobinę ulubionego alkoholu, choćby takiego jak np. domowy likier kawowy Kahlua . Buen provecho! Kawa gotowana z przyprawami
Cztery FajeryDodaj serek mascarpone i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Dobrze jest rozmieszać serek przed dodaniem do masy. Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml gorącej wody 100 ml amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem
Cynamonowe szczęścieszklanka syropu z puszki brzoskwiń 4 łyżki cukru 200ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 200g miękkiego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki) 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym brzoskwinie pozostałe z puszki *** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny(...)masy budyniowej odkładamy kilka łyżek – będzie nam potrzebny do posmarowania ciasta pod galaretką *** *** Resztę kremu dzielimy na pół. Jedną część kremu wykładamy na blat ciasta *** *** Delicje moczymy w likierze (lub w kawie z alkoholem) i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je wciskając ** *** Na delicje wykładamy pozostały krem. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta, który cienko smarujemy odłożonym kremem
Blog z Apetytemczekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć ) 5 łyżek wody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach lub w proszku ) 250 ml śmietany kremówki 36 % Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego(...)białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Wyłożyć około 2/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyć pozostałym ponczem
Opowieści z piekarnikamasła. Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z łososiem i szpinakiem Sałatka jarzynowa Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka jarzynowa z buraczkami. Likier kawowy Baileys homemade Artykuł Przepisy na Boże Narodzenie pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamorzechów włoskich - 1 łyżka gorzkiego kakao - 100 gram cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 jajo - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki likieru kawowego ( ewentualnie miodu pitnego lub białego wina ) - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 95 gram miękkiego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Mieszamy
Kronika PiekarnikaTime 15 minutes Total Time 15 minutes Author Anna Ingredients 300 g słodzonego mleka skondensowanego 500 ml śmietany 30% 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 3 łyżki likieru kawowego lub innego alkoholu Instructions Do miski miksera wlać śmietanę i zacząć ubijać na średnich obrotach. Kiedy śmietana zacznie robić się puszysta dodać puszkę mleka i nadal ubijać Kawę
SprawdzonaKuchnia.plbyć pokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki likieru Amaretto jeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
SprawdzonaKuchnia.plnadchodzących świąt;) Ciemna " Krówka" Biszkopt - 5 jajek - pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy ) - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej Poncz: - 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru Nadzienie: - 400ml śmietany kremówki - 2 łyżki kakao - szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej śmietany Polewa: - 50 g masła/margaryny - 3 łyżki słodkiego kakao
Kuchnia Pełna Emocjijednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis
moj przepis nacytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje
moj przepis najajka 50 g cukru 30 g masła 4 łyżki mleka pół szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego ( może być też likier Amaretto, likier kawowy lub brandy ) Wykonanie: Jajka porządnie umyć a następnie sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Czekoladę połamać i umieścić w szklanej lub metalowej miseczce wraz z masłem
Opowieści z piekarnikaPoczątek roku to czas uśmiechu i świetnej zabawy, wypełniony karnawałowymi imprezami, domówkami oraz licznymi spotkaniami, na których poza dobrym towarzystwem nie może zabraknąć pysznych koktajli. W
Fitsweet.mepina colada bez alkoholu Kiwi colada - zamiast ananasa i soku ananasowego dodajemy sok i owoce kiwi Kahlua colada - zamiast rumu dodajemy likier Kahlua - ja zazwyczaj dodaje samodzielnie przygotowany domowy likier kawowy Kahlua Staten Island Ferry - w skład którego wchodzą tylko trzy składniki Malibu i sok ananasowy w równych proporcjach oraz kruszony lód. Pina Colada koktajl z rumem i ananasem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDrink Revolver prosto z dzikiego zachodu, oprócz whisky i Orange Angostury zawiera likier kawowy, np. Kahlua, który dodaje w nim lekkiej słodyczy
Koktajle i drinkiDrinki White Russian oraz Black Russian zawierają wódkę w parze z likierem kawowym Kahlua, a przepis w wersji White dodatkowo dodane mleczko skondensowane
Koktajle i drinkiformy keksowej. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Moje procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny likier kawowy – Nalewka z kukułek – Niebieskie Kamikaze (shoty z wódką) – Wściekły pies (shot z wódką
Kulinarny S.O.S.formy keksowej. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Moje procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny likier kawowy – Nalewka z kukułek – Niebieskie Kamikaze (shoty z wódką) – Wściekły pies (shot z wódką
Kulinarne S.O.S.musem brzoskwiniowym Sernik śmietankowy Keks Kubanka Kostka czekoladowa Ciasto z rurkami Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro Ciasto cappuciono Ciasto 3bit bez pieczenia Piaskowiec Ciasto Shrek Babka czekoladową z likierem kawowym Babka zebra Babka trio Babka budyniowa z polewą ajerkoniakową Babka cynamonowa z jabłkami Keks cytrysowy z białą polewą Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Ambasador
Lena Gotujeskórki pomarańczy. Przegryzie się z kwaskiem cytrynowym i cierpki smak zniknie. Moje inne procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny likier kawowy – Nalewka z kukułek – Niebieskie Kamikaze (shoty z wódką) – Wściekły pies (shot z wódką
Kulinarne S.O.S.soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkilodu. Dla dekoracji wrzuć do drinka… owoce żurawiny, kulki winogron lub wiśnie. Moje inne procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny likier kawowy – Nalewka z kukułek – Niebieskie Kamikaze (shoty z wódką) – Wściekły pies (shot z wódką
Kulinarne S.O.S.zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i miksować. Podczas miksowania wlewać niewielkim strumieniem śmietankę. Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Można blaty nasączyć rozcieńczonym alkoholem - np. wiśniówka lub likier kawowy. Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej niż 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wokół brzegu biszkoptu wycisnąć pasek kremu czekoladowego, tak by środek pozostawał zupełnie pusty - krem
kolorowotorcikowowyglądał? Jeśli jeszcze szukacie inspiracji to poniżej znajdziecie ponad 50 pomysłów na sałatki, ciasta, mięsa, jajka... BABKI i CIASTA Babka zebra Babka cynamonowa Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Babka trio Keks Keks w białej polewie Piaskowiec Pisanka Wielkanocne ciasto Ciasto marzenie - z jabłkami i toffi Ciasto Shrek Kostka czekoladowa z bananami
Lena Gotujesoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkiJeśli likier jest za mocny dodajemy 100ml przegotowanej wody i ponownie umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany likier przelewamy do wyparzonych buteleczek i przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Domowy likier – kawowa krówka pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongsoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkiprostego. Ale prostota wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. Czyli zrobienie łatwe i szybkie, a smak naprawdę doskonały. Bez większego wysiłku, w bardzo krótkim czasie możemy otrzymać naprawdę rewelacyjny likier kawowy. To bardziej taki damski trunek, ale niejednemu facetowi też posmakuje. Jest w nim wszystko. I smak kawy, i lekka słodycz, i nieprzesadzona, idealnie dopasowana moc alkoholu. W najbliższym czasie
Marder&Marder Manufacturegorącej wody 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 120 ml wystudzonego, mocnego naparu kawy lub likier kawowy do naponczowania wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do kawy dodajemy wodę i mieszamy. Masło ucieramy lub miksujemy z cukrem na w miarę puszystą
Domowy Smak JedzeniaPyszne włoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające się w ustach najlepsze na drugi dzień po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym rumem nie kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi ½ kg sera
Wanilia i Kardamonmasłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** . Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem wódki ( niekoniecznie ), ilość ponczu - około 0,5 szklanki, nie więcej ** zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej
Opowieści z piekarnikałezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną
Lena GotujeWielkanoc. Poniżej kilka pomysłów na ten i inne wypieki typowo Wielkanocne. A więcej świątecznych przepisów znajdziecie: TUTAJ . Babka zebra Babka cynamonowa Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Keks Piaskowiec Pisanka
Lena Gotujewarto przełożyć je do maszynki do lodów. 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki likieru kawowego Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją i staną się
https:KKuchniaMniammożna jeśli ktoś woli bardziej słodkie. Mascarpone i śmietanę zmiksować. Jak zacznie gęstnieć dodać ciasteczka i zmiksować na stabilny krem. Poncz do nasączenia. 1/2 szklanki likieru kawowego Ganache do posmarowania tortu z wierzchu. 400 g czekolady deserowej 200 g śmietany kremówki. Śmietanę podgrzać, dodać czekoladę i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestygnięcia - powinna zgęstnieć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa chałwowa: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 250 g chałwy szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% łyżeczka dowolnego alkoholu (np. likieru kawowego) Dodatkowo: 2 opakowania karmelu z serii Decorada Delecty Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo
PatiGotujesoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkiłyżeczki ekstraktu z wanilii Na mus czekoladowy: 200g gorzkiej czekolady 50g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 100ml kremówki 30 lub 36% 3 łyżki wody 30g masła łyżka likieru kawowego Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: ciasta miksujemy blenderem na proszek, dodajemy masło i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem
Smak mojej kuchnizostawić na całą noc w lodówce. Ja użyłam mleka migdałowego, bo akurat promocja była, kupując jedno opakowanie, drugie dostajesz gratis, a, że mleko migdałowe bardzo dobrze smakuje z likierem kawowym to kupiłam. Można jak najbardziej wykorzystać zwykłe mleko. Więc wlewamy mleko do miseczki, dodajemy nasiona chia, przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodajemy pokrojone kiwi, orzechy włoskie
Delusional Trinemianowicie z Tequila Sunrise. Jeśli akurat nie możecie nigdzie kupić Grenadiny, to śmiało można ją zastąpić np. syropem malinowym. Inspiracja: 2drink Może zainteresują Was również te przepisy: Shot Smerfetka Likier kawowy Vodka […] The post Vodka Sunrise appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewww.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/domowy-likier-kawowy-bez-nabialu-domowa-kahlua-1170x874.jpg The post Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjabakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto kawowo - śmietankowe 40. Rolada
kruche babeczkimąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika. Likier kawowy: 1 szklanka cukru pudru; 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej; 2 - 3 łyżki wrzącej wody. Dodatkowo/opcjonalnie: Marmolada lub powidła śliwkowe (ja nie nadziewałam pierniczków). 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskaubiegłorocznej serii. Prawdziwie egzotyczna i aromatyczna. Do wykonania praktycznie przez cały rok, bo mango jest ogólnie dostępne. W planach na najbliższy czas mam likier kawowy, porterówkę, cytrynówkę i grejpfrutówkę. Będzie się działo! Składniki: • 2 owoce mango • 300 g cukru • 500 ml wódki Wykonanie: • Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić
To co kochamzwykłej, rozpuszczalnej byłyby jeszcze smaczniejsze! W wersji dla dorosłych (i dla pewności, że lody nie zamarzną jeśli Wasza zamrażarka baardzo mocno chłodzi) można do masy dodać trochę likieru kawowego. P.s. Mało mnie ostatnio na blogu, bo Wikusia jest bardzo absorbującą dziewczyneczką :) jak coś mam zrobić to muszę z Zuzią iść na układ, by pomogła ją zabawić ;) poniżej zdjęcie
Kolorowy Przepisownikposypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść
Moje domowe kucharzeniecukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego do posyp ania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę
Sama słodycz i szczypta chiliwody, dodajemy do masy serowej, ucieramy. Dno tortownicy (26cm.) wykładamy biszkoptami, wykładamy masę serową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i likier kawowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu aż napęcznieje, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy
Bajeczna KuchniaOpis: Drinka Biały Rosjanin ( White russian ) polubią szczególnie osoby które lubią smak kawa dlatego że ten właśnie drink zawiera likier kawowy połączony wraz z mlekiem zagęszczonym a dzięki temu smak tego drinka bardzo przypomina mrożoną kawę! Składniki: 50 ml Kahlua 50 ml Wódka 100 ml Mleko zagęszczone lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy
Drinkologiajednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis
moj przepis nacytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje
moj przepis nafilmie poniżej znajdziesz przepis na likier kawowy z mlekiem, warto go sobie zrobić, ma dobre walory smakowe. Zapraszam na film po przepis. Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnezrobiłam niezbyt mocną więc dałam tylko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ponieważ kawosz ze mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem ) 1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania Przygotowanie; Jajka ubijamy z solą
Radość kipiąca uśmiechem.cukru + 2 łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao do posypania Skworcu mocne espresso do pączowania biszkoptów u mnie Rafaello Skworcu likier typu rum, marsala all'uovo albo likier kawowy Najpierw pieczemy biszkopt genueński według tego przepisu tego przepisu ,ale w formie kwadratowej lub prostokątnej. Jeśli chcecie sobie skrócić ..to użyjcie biszkoptów do tiramisu ,ale efekt wizualny będzie
Z Kuchni Do Kuchniczekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam). Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu, aż będzie dobrze ciepła. Należy jednak uważać aby kremówka nie zaczęła się gotować. W między czasie
Krakowskie smaki Anichcących wypić kawę w nowej wersji dla mających ochotę na kawowy deser Składniki na 1 kawę: 60ml espresso 120ml mleka 1 łyżka syropu lub sosu czekoladowego 15-30ml kawowego likieru Kahlúa (lub innego) Składniki do dekoracji: 100ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao wiórki czekoladowe/posypka czekoladowa do posypania lód (jeśli chcemy
Mania Wypiekaniażółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy
Domowy Smak Jedzenialodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. Biszkoptów jeszcze zostało, na tą blaszkę zużyłam dokładnie 32 sztuki. Do kawy w której nasączamy biszkopty można dodać też alkohol - likier kawowy lub rum. Deser podałam na porcelanie z kolekcji Daria z Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujemleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem
Czerwona Porzeczkaskładniki: 60 g kawy ziarnistej 200 g cukru 100 ml spirytusu 100 ml wódki 600 ml wody gorącej wykonanie: Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy do
Domowy Smak Jedzeniarównież ^^). Postanowiłam zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba? Składniki na krem kawowy ( wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone): 250g
Pudełko rozmaitościdzisiaj w wersji z czekoladą... Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam
Zapiski Młodej Żonytemperaturze 150 ºC przez około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. mus czekoladowy: 200 g mlecznej czekolady 1 łyżka likieru kawowego ( ja nie użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki
Cukier&Pudertańce, imprezy, spotkania. W tym czasie nie może zabraknąć dobrej muzyki, jedzenia no i oczywiście ciekawych drinków. I takiego drinka dzisiaj proponuje, klasykę Białego Rosjanina. Wystarczy trochę wódki, likieru kawowego, śmietanki i mamy "kawę" w całkiem innym wymiarze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennamiękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych 2 galaretki brzoskwiniowe do nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowy Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem
Walijskie Pichcenie