likier kawowy - 642 przepisów (strona:15/43)

Przepis na… – Tiramisu, włoski deser 311

popularny w całych Włoszech , a wzbogacony filiżanką kawy idealnie nadaje się na drugie śniadanie. 300 g serka mascarpone 200 ml mocnej kawy w temperaturze pokojowej (najlepiej espresso) 40 ml likieru kawowego 4 łyzki cukru 4 żółtka 120 g biszkoptów Kawę mieszamy w naczyniu z likierem. Ubijamy (najlepiej mikserem lub blenderem) żółtka z cukrem na jednolitą, gładką masę. Dodajemy mascarpone

Bon Ton Italia
Tiramisu 167

porcji): 250 g serka mascarpone 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 10 okrągłych biszkoptów 100 ml mocnej kawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego łyżka kakao Przygotowanie: Przygotowujemy kawę, którą studzimy do temperatury pokojowej . Wlewamy do niej likier i mieszamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone

Zakręcony Widelec
Koktajl lodowy 194

kilka minut:) Z małą nutką alkoholu, ale oczywiście możemy go pominąć, jeśli napój będą piły dzieci:) Składniki: 2 szklanki mleka, 1 litr czekoladowych lodów, 2 duże banany, 4 łyżki likieru kawowego, szczypta cynamonu, bita śmietana i starta czekolada do dekoracji. Przygotowanie   Lody połączyć z likierem, krótko zmiksować przy użyciu blendera. Dodać mleko oraz obrane ze skórki i pokrojone

Z miłości do słodkości
Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką 466

mlekiem z puszki. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo wlewamy masę kawową, miksujemy na niskich obrotach. Przekrojony biszkopt możemy nasączyć naparem z kawy, mocnej herbaty lub likierem kawowym (jeśli biszkopt wykonany był z dodatkiem oleju nie ma takiej potrzeby). Wykładamy na niego większą część tężejącej masy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wykładamy na wierzch pozostałą masę. Kawę

Smaki Na Talerzu
Łatwe lody kawowe czyli Słodki Czwartek odc.153 229

wypróbować ten patent. Lody są bardzo słodkie ale jednocześnie aksamitne i cudowne! Łatwe lody kawowe 600 ml śmietanki 30% 350 g słodzonego mleka skondensowanego 4 łyżki mocnego alkoholu (np. likieru kawowego) 2 łyżki kawy mielonej W dużej misce ubijamy na puszystą masę śmietankę i mleko skondensowane. Dolewamy alkohol i wsypujemy kawę. Mieszamy dość delikatnie. Przekładamy do pudełka, które zamykamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy Likier Mleczny z 2 Składników 207

zapraszam Was na pyszny, domowy likier mleczny. Jest słodki, gęsty i bardzo smaczny. Dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników. Kolejną zaletą likieru jest to, że możemy go w dowolny sposób modyfikować, dzięki czemu zyskamy nowy smak. Dodając czekoladę, stworzymy likier czekoladowy, gdy dodamy odrobinę kawy zyskami likier kawowy i tak dalej. Możemy sami

Przepiski.pl
Ciasto Kukułka 490

czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 4 kieliszki wódki lub spirytusu Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem alkoholu. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów likier kawowy np. Baileys Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego. Na krem układamy namoczone w likierze biszkopty. Biszkopty polewamy połową czekolady. Drugi blat ciasta smarujemy od spodu pozostałym kremem

Made By Mom And Son
Tiramisu 156

moje imieniny. Robione późnym wieczorem i w ten czas też podjadane :) Musiałam się skusić :)       Składniki : * podłużne biszkopty * opakowanie sera mascarpone * 5 jajek * szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej * likier kawowy bądź amaretto  * pół szklanki cukru * 4 łyżki cukru pudru * kakao Przygotowanie : Zaparzoną kawę studzimy i dolewamy likier. Dokładnie sparzamy jajka.Z żółtek i cukru pudru ubijamy kogel mogel. Dodajemy

Magiczne Życie Marty
Sernik bardzo czekoladowy 256

kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 jajka 1/3 szklanki erytrolu Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy lub czekoladowy Opcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;))   Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao(...)czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego   UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte z lodówki postoją poza nią jakieś 2 godziny – wtedy mniej prawdopodobne, że sernik nam opadnie ;)   Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175oC na grzanie góra-dół

Jak gotować i nie zwariować
Kawowe brownies 141

masła; 4 jajka; 180 g gorzkiej czekolady; 1,25 szklanki cukru; 1 łyżka kawy granulowanej; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; szczypta soli; 1,5 szklanki mąki; 0,5 szklanki likieru kawowego; Wykonanie: Masło i czekoladę roztopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Lekko przestudzić.W misce roztrzepać jajka, wanilię, cukier, likier, kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Wymieszać mąkę z solą

In my kitchen
KAWOWA PANNA COTTA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ 169

szkl. soku wiśniowego, 1 płaska łyżeczka żelatyny Panna cotta: 125 ml śmietany 30%, 125 ml mleka 3,2%; 100 ml espresso , 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki żelatyny, 1 łyżka likieru kawowego WYKONANIE  Galaretka: Sok zagotowujemy, w gorącym płynie rozpuszczamy żelatynę, przelewamy do 2 kokilek. Zostawiamy do stężenia. Panna cotta: W gorącym espresso rozpuszczamy żelatynę. Mleko, cukier i śmietanę zagotowujemy

słodki bratek
TIRAMISU BEZ JAJEK 171

zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem.  Składniki: biszkopty podłużne 1 opakowanie śmietana kremówka 500 ml. serek mascarpone 250 gram cukier puder 3 łyżki likier kawowy 2 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżka woda ciepła 1 szkl.  kakao do posypania 1-2 łyżki Sposób przygotowania: 1.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem

Kuchnia Paulettes
Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis 199

przynajmniej 2 godziny. Tiramisu bez jaj - przepis Składniki: 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru opakowanie biszkoptów filiżanka kawy parzonej kieliszek likieru (kawowy lub amaretto itp.) 2 łyżki gorzkiego kakao Tiramisu bez jaj - przepis Wykonanie: Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę i likier mieszamy w filiżance i nasączamy nim biszkopty dosyć mocno

Pyza i Surówka
Deser kawowo - czekoladowy 162

sobie odmówić takich pyszności???  Składniki: 250 g serka mascarpone,  250g serka kremowego śmietankowego,  100g kremu czekoladowego np. nutella,  łyżka cappuccino w proszku,  75 ml likieru kawowego,  50g cukru,  100g herbatników w polewie czekoladowej.  Wykonanie Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą

Z miłości do słodkości
Kawowo-piernikowa panna cotta 181

listek  żelatyny Dr.Oetker 2 łyżeczki cukru 130 ml gorącej wody Warstwa kawowo-śmietanowa: 330 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 ml likieru kawowego 1 laska wanilii ½ szklanki cukru pudru 4 listki  żelatyny Dr.Oetker Dekoracja: Pokrojone pierniczki solony karmel lub  sos toffi Dr.Oetker krokant orzechowy Jak wykonać ?  Warstwa kawowo-piernikowa(...)wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa śmietanowo-kawowa:  Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.  Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści,wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy. Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę

Wanilia i Kardamon
Tort Kawowo - Orzechowy 136

karpatki - 3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich Krem kawowy - 350 ml mleka - 50 ml mocnej kawy rozpuszczalnej - 1 krem do karpatki Poncz: - 50 ml mocnego naparu z kawy - 25 ml likieru kawowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 50 ml śmietanki słodkiej - 200 g mlecznej czekolady - orzechy włoskie Wykonanie:. Na początek upiekłam biszkopty. Zaczęłam od biszkoptu orzechowego. Jajka ubiłam na białą pianę

Kuchnia Pełna Emocji
Deser kawowy 265

Składniki na galaretkę kawową: • 1 szklanka mocnej czarnej kawy • 2 łyżeczki żelatyny w proszku • 1 łyżka gorącej wody • 2-3 łyżki cukru pudru • 1 łyżka likieru kawowego(może być brandy) Kawę zaparzyć i dodać cukier oraz brandy, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do kawy i bardzo dokładnie rozpuścić mieszając. Przelać do 4 szklaneczek lub kieliszków do wina. Odstawić

KUCHNIA POLSKA