likier kawowy - 642 przepisów (strona:33/43)

Domowy likier baileys 10629

próbował baileysa. Z kilkoma kostkami lodu do popołudniowej kawy jest rewelacyjny. Albo do polania lodów waniliowych czy kawowych... A co Wy na to, żeby samemu zrobić sobie taki delikates ? Dziś zapraszam więc na pyszny domowy likier baileys. Likier jest bardzo prosty w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki i a potem odstawić napój, żeby się dobrze

Kulinarne przygody Gatity
Alkohole i napoje 199

Shot bananowo czekoladowy Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa

Ala piecze i gotuje
Biszkopt kawowy 136

Biszkopt kawowy Pyszny, domowy, rzucany biszkopt o oryginalnym smaku. Będzie pyszną podstawą wielu tortów nie tylko tych kawowych. Jeżeli zastanawiacie się jakim kremem najlepiej go przełożyć- szczególnie Wam polecam krem cappuccino . Również smakuje wyjatkowo pysznie w połączeniu z kremem adwokatowym , kremem z likierem , kremem tiramisu lub po prostu kremem śmietankowym . Jeżeli już zdecydujecie się na konkretny krem- nie zapomnijcie przed(...)szklanka cukru brązowego łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Zaparzamy 3 łyżeczki kawy sypanej w pół szklance wody. Gdy kawa ostygnie odlewamy 100 ml.,które wykorzystamy do naszego biszkoptu. Biszkopt kawowy w piekarniku Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka

Domowe Torty
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 125

waniliowe z dodatkiem cukru, 2 szklanki mleka, 200 g masła (nie margaryny!). Składniki na masę kawową: 2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka", 1/2 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną

JejKuchnia
Nalewka z czarnego bzu z wanilią i kawą 193

przepisu więc musiałam improwizować. Koniec końców powstała bardzo smaczna nalewka, która z racji słodkiego smaku powinna być raczej nazwana likierem. Nalewka nie jest zbyt mocna - wielbicielom ostrzejszych smaków polecam dolać więcej wódki lub spirytusu. A jeśli ktoś nie lubi kawowego smaku może zmniejszyć ilość kawy lub całkowicie ją pominąć. I oczywiście polecam zaopatrzyć się w cierpliwość - dobra nalewka to taka

My simple kitchen
Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami 189

Sernik kawowy na zimno z dodatkiem Amaretto na spodzie z ciasteczek kakaowych, warstwą musu z suszonych śliwek i czekoladowym ganache. Wszystkie smaki pasują do siebie doskonale. Sernik jest pyszny! Jestem pewna, że kawosze nie będą zawiedzeni Polecam! Składniki: Spód: 300 g kruchych ciastek kakaowych 110 g masła Masa śliwkowa: 350 g suszonych śliwek 1/3 szklanki likieru Amaretto Masa serowa(...)roztopionym masłem i wsypać na dno blaszki (około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki. Masa śliwkowa: Suszone śliwki zalać likierem Amaretto i odstawić na około 30 minut. Zmiksować. W razie potrzeby dolać odrobinę Amaretto więcej, ale starać się jak najmniej. Następnie przełożyć na spód z ciastek, równo rozprowadzić i wstawić

Oryginalny smak
Wielkanoc - Świateczna propozycja słodkich wypieków 156

WITAMINĄ BABKA Z MARCEPANEM I POLEWĄ BABKA SEROWA Z POMARAŃCZĄ BABKA MURZYNKOWO-KOKOSOWA BABECZKI Z MAKĄ MIGDAŁOWĄ BABECZKI Z LIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA   KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ     FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE   MIODOWNIK KRÓLEWSKI   KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY   SERNIK

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik Tiramisu 243

lubiłam?? Serniki są przecież takie pyszne! A ten nawet nie podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów,  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka likieru Amaretto,  50g cukru,  65g masła,  jajko,  40g mąki pszennej,  65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać

Z miłości do słodkości
Sernik kawowy z musem malinowym 90

Kawowy serniczek z ziarenkami kawy, nasączonymi w kawie biszkopcikami i musem malinowym to kolejna propozycja ciasta na weekend. Ciasto jest smaczne i podzielne. Z pewnością zadowoli fanów tych mniej tradycyjnych serników. Spód: 180 g herbatników 85 g masła Sernik: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Piątnica z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 3/4 szkl. drobnego cukru 3 jajka(...)dodajemy 1 łyżeczkę kawowych fusów ( jeśli ktoś ma problemy żołądkowe, cierpi na refluks lub wrzody, najlepiej kawę mieloną zastąpić kawą rozpuszczalną ). Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 70-80 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przestudzone espresso wlewamy do małej miseczki. Łączymy z likierem amaretto. Biszkopty nasączamy

Smaki Na Talerzu
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 154

mąki pszennej (80 g) ½ szklanki  zmielonych orzechów ⅔ szklanki drobnego cukru do wypieków KREM KAWOWY 400 g miękkiego masła 4 jajka 1⅓ szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną (można połączyć z alkoholem np. likierem z orzechów laskowych - frangelico lub rumem) DODATKOWO : 200 g konfitury z czarnej porzeczki lub z jagód(...)piekarnika. pieczemy przez około 20-25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do całkowitego przestygnięcia. Obkrajamy boki nożykiem, wyjmujemy z formy. KREM KAWOWY : Jajka wbijamy do szklanej lub metalowej miski. Dodajemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy na parze, aż masa się podgrzeje. Pod koniec dodajemy kawę i ubijamy dalej

cool and minty
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 382

Czekoladowy biszkopt, bita śmietana, kawowe biszkopty i pyszna masa ajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru

Z miłości do słodkości
Tort kawowy z wiśniami 83

jajka wielkości L 3 łyżki espresso 3 łyżki kakao Krem kawowy: 90 ml podwójnego espresso 410 ml mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 żółtko 200 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 450 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa 100 ml likieru wiśniowego 1 opakowanie wiśni kandyzowanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt(...)minut. Po tym czasie wyjąć je i zostawić do wystygnięcia. Zimne ciasto przekroić na trzy placki, a jeśli nie jest na tyle wysokie, to na dwa. Krem kawowy: Espresso uzupełnić mlekiem do pojemności 500 ml. Odlać ok. 200 ml, resztę przelać do garnka i wsypać cukier. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie do reszty kawy wsypać obie

niecodziennikpary
Lody kawowe z likierem Baileys – foremka ZOKU Quick Pop Maker 176

kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, dla mnie były wystarczająco słodkie od likieru)     1. Foremkę Zoku włożyć do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. 2. Wszystkie składniki na lody przełożyć do miski i wymieszać mikserem. 3. Do zmarzniętej foremki powkładać patyczki i wlać kawową śmietankę ( patrz FILM ). 4. Poczekać, aż masa zamarznie. Ja czekałam około 20 minut

Mała Cukierenka
Tiramisu z dynią 157

300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą

Mała Cukierenka
Tiramisu z dynią 159

300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą

Mała Cukierenka