likier kawowy - 642 przepisów (strona:36/43)

Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków 120

Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków Kto kocha kawę? A słodkości? Jak dla mnie od zawsze jest, to duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu , po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną

Słodkie okruszki
Orzechowiec na kawowym spodzie 213

ramach rekompensaty przedstawię wam moją wizję bardzo mocno osadzonego w klimacie świąt ciasta z orzechami. Ciasto ma formę przekładańca i wykonane jest na bardzo stabilnym kremie i kawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji. Jeśli uwielbiacie wyraziste i charakterne ciasta ze smakiem(...)łyżki wrzącej wody  10 g kakao ciemnego holenderskiego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Na poncz:  6 łyżek powideł śliwkowych  2 łyżki wody  2 łyżki likieru czekoladowego  Na masę orzechową z migdałami :  100 g migdałów  100  g mleka w proszku  50 g masła  2 łyżki ekstraktu migdałowego (można pominąć) 1 łyżka

vaniliowoczekoladowa
babeczki kawowe 133

masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Przepis : BABECZKI KAWOWE: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek(...)uparcie nie chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. Szczególnie Wam je polecam w połączeniu z kremem cappuccino . Ale również smakują pysznie w połączeniu z kremem z likierem baileys , kremem z białej czekolady , kremem śmietankowym lub po prostu z polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego

Domowe Torty
Tort ajerkoniakowy 107

Znakomity tort ajerkoniakowy , ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to

Oryginalny smak
Kawa na słodko. 4 przepisy na desery inspirowane kawą 121

kawowego, następnie dodaj rozgniecione borówki. Powtórz czynność jeszcze raz. Całość posyp cukrem pudrem. Drinki z kawą Myślałeś, że kawa sprawdzi się jedynie w ciągu dnia jako napój pobudzający? Drinki z kawą to idealna propozycja zarówno na imprezę, jak i romantyczny wieczór. Oto sprawdzony i efektowny przepis, który podbiją serce każdego miłośnika tego kultowego napoju. Składniki: 2 kieliszki wódki lub likieru

Codogara
Tort tiramisu 207

Dziś coś dla smakoszy kawowych smaków, a mianowicie tort TIRAMISU. Rewelacyjne połączenie kawy i ciasta w jednym. Zasmakuje dla nie jedno wybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny !  A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych oczkach Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i nadal ubijamy, na gładką, lśniącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal miksując

Gotuj z Mąką
Likier kawowo-krówkowy 431

Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :)  Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie(...)kilku łyżeczek zaparzyć mocny napar kawowy i przefiltrować lub przygotować bardzo mocną kawę z ekspresu. Napar kawowy umieścić w garnku, dodać 3 łyżki kawy Inka i 100 ml śmietanki i podgrzewać na małym ogniu. Krówki pokroić w mniejsze kawałki i dodać do garnka, cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzać do wrzenia).  Po rozpuszczeniu krówek odstawić garnek

Ze smakiem i z pasją
Tiramisu z rabarbarem i chałwą 219

ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tiramisu z rabarbarem i chałwą Składniki: około(...)300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce

Mała Cukierenka
Porzeczkowiec z masą kawową 234

Opis: Wilgotne, kakaowe blaty nasączone likierem. Słodko – kwaśne ciasto, które posmakuje chyba większości. Składniki: Składniki na ciasto: 5 łyżek kakao 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju rzepakowego Pianka porzeczkowa: 400g porzeczek 1/2 l śmietany(...)kremówki 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Masa kawowa: 4 łyżki cukru 250 g masła 2 jajka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Opis przygotowania

Ciastka i ciasta
Sernik z Advocatem i Kawałkami Czekolady z Polewą Czekoladowo-Kawową 163

posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód.Po wierzchu posypałam gorzką czekoladę(...)stopni i piekłam przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku, a potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową i udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka

Blondynka Gotuje
Sernik z Likierem Czekoladowym i Kawałkami Czekolady 148

posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Na końcu wsypałam posiekaną czekoladę i wmieszałam ją w masę. Masę wylałam(...)stopni i piekłam przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku, a potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową, ozdobiłam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka  miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Dekoracja

Blondynka Gotuje
Pączki tiramisu i socjalizacja 180

Pączuszki wychodzą lekkie, puszyste i delikatne - no po prostu cud, miód i orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie, a w połączeniu z lukrem kawowym to prawdziwa uczta.  C. zabrał dwanaście sztuk do pracy; dali im radę we czterech. I jeszcze było im mało! Zostałam obwołana pączkową królową i obsypana taką ilością komplementów(...)sztuk) 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lukier: 3-4 łyżki mocnej, gorącej kawy 130 g cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowo-kawowa panna cotta z borówkami amerykańskimi 179

Dzisiaj coś na słodko, banalnie prosty deser który każdy z nas bez trudu przygotuję w swojej kuchni przy niezwykle niskich nakładach pracy. Składniki potrzebne do przygotowania

Full Smaku
Frappe 106

Grecji. Do jej wykonania potrzebna jest spieniacz do mleka, ewentualnie shaker. Idealna na upalne dni i zdecydowanie mniej kaloryczny niż kawa mrożona . Można ją "podrasować" dodając lody śmietankowe, ulubiony likier lub sos czekoladowy własnej produkcji :). Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam Cafe d'Or Crema), 2 łyżeczki cukru, 5 łyżek gorącej wody, 100 ml zimnej wody, 150 ml mleka(...)zależności od szerokości naczynia). Dodajemy zimną wodę i mleko, mieszamy. Do wysokiej szklanki dodajemy lód w kostka i wlewamy kawę. Polecam pić przez słomkę, ponieważ kawowa piana utrzymująca się na górze może być słodka. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 350

sposobem. Deser smakuje obłędnie i nie znam osoby, które nie zjadłaby go do ostatniego kęsa! Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! A Ci, którzy za kawą nie przepadają myślę, że w słoiczku też nie zostawią ani kęsa! Taki deser z całą pewnością zachwyci zarówno na walentynkowej kolacji, szalonych(...)śmietana 36% kremówka – 50 g * biszkopty okrągłe – ok. 5 szt * prawdziwe kakao – 1 łyżka * mocna kawa – ok. 50 ml * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajko wyparzamy, żółtko ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone – miksujemy, a następnie wkładamy

Ostra na Słodko