zapragnie :D Składniki (na ok. 6 porcji): ok. 300 g piernika (użyłam piernika kawowego) 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 350 ml śmietany 30% (schłodzonej) 3 czubate łyżki cukru pudru (można dać troszkę więcej) ok. 2-3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki gorącej wody Wykonanie: Piernik kroimy
MyCookBook.plmałą czarną. Ta wersja kawy nie jest dla mnie. Lubię tylko delikatne napoje kawowe typu latte. Dziś krótki przepis na domowe latte z pianką. Składniki: 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki kawy (u mnie słaba) 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku opcjonalnie ulubione dodatki np. likier czekoladowy, amaretto Przygotowanie: Wersja I: Przygotowujemy naszą ulubioną kawę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier
Słodkie okruszkikawowy. Ciasto jest przepyszne, z masą budyniową, galaretką i masą śmietanową. Powiem szczerze że jest pracochłonne ale warte poświęcenia tych kilku godzin :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kawowy : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki przegotowanej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku waniliowym 2 łyżki kakao(...)łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe winiary 3 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżka mąki 1 łyżka likieru waniliowego 1 żółtko 3 galaretki malinowe 600 ml przegotowanej wody Masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 1 śmietana fix 2 batony Snickers blaszka
Sama słodycz i szczypta chilisukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka :). Przepis na brownie kawowe . Aromatyczne, bardzo łatwe w wykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha! Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre. Składniki: 160 g masła 2 jajka kilka
Na moim talerzusukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka :). Przepis na brownie kawowe . Aromatyczne, bardzo łatwe w wykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha! Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre. Składniki: 160 g masła 2 jajka kilka
NA MOIM TALERZUInna odsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny(...)uzależnia 😉 Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu. Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 500 g serka
Kuchnia MagdaLenyInna odsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny(...)uzależnia 😉 Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu. Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 500 g serka
Kuchnia MagdaLenypiękny złocisty kolor, jest półwytrawna, z lekko wyczuwalną goryczką i kawowym zapachem. Do nalewki można dodać więcej cukru, jeśli ktoś lubi słodsze nalewki. Można też, zamiast cukru dodać miodu lub zrobić pół na pół z miodem i cukrem. Warto po eksperymentować. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj mam dla Was HIT! Pieczony sernik kawowy z pianką ajerkoniakową . Połączenie kawy i ajerkoniaku to strzał w dziesiątkę. Sernik jest przepyszny, aksamitny, po prostu rewelacja
Oryginalny smakpokrzywą Rozgrzewający sok z dyni Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Likier czekoladowo – korzenny Nalewka gruszkowa z imbirem Nalewka imbirowa z whiskey Nalewka na przeziębienie Nalewka świąteczna Nalewka z limonek Nalewka z pigwy Nalewka z mirabelek – przepis Nalewka malinowa Nalewka truskawkowa – przepis Nalewka z orzechów włoskich Nalewka kawowa Nalewka miodowo – morelowa Nalewka anyżowa Nalewka jabłkowa Miętówka – nalewka z cukierków miętowych
Dorota Smakujekolejne 3-4 godziny. Po tym czasie dodaj do esencji kawowej cukier i pokrojoną na małe kawałki laskę wanilii, wymieszaj. Całość zagotuj, zdejmij z ognia, zbierz szumowiny, jeśli takie są. Odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonego płynu wlej spirytus i rum, dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowy likier rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Buteleczki
Przepisy i porady kulinarnemascarpone, śmietanki, jajek i cukru. Wierzch ciasta obficie oprószony jest kakao lub startą gorzką czekoladą. Tiramisu to delikatny, leciutki i puszysty deser, wręcz stworzony dla fanów kawowych smaków. Ja nigdy nie byłam we Włoszech i nie jadłam prawdziwego włoskiego Tiramisu, ale mam nadzieję, że ten przepis nie różni się zbyt mocno :) Serdecznie polecam wypróbować! Pamiętajcie tylko(...)szkl cukru pudru 650 g serka mascarpone 150 g śmietanki kremówki 36% 250 g podłużnych biszkoptów 3/4 szkl mocnej kawy, np. espresso, posłodzonej i przestudzonej 50 ml likieru Amaretto (w wersji bezalkoholowej- pominąć) kakao do oprószenia Przygotowanie: Przestudzoną kawę wymieszać z likierem. Blaszkę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można również użyć
Nastoletnie Wypiekaniekonsystencji. Ostudzić i wymieszać z połową masy. Do pozostałej wlać likier Amaretto i wymieszać. Dwie wysokie foremki o wymiarach 20 x 13 cm (lub jedną dużą) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ciasno ułożyć ciasteczka Amaretti i posypać je cienką warstwą startej gorzkiej czekolady. Następnie wlać ostrożnie połowę masy kawowej, na to połowę masy z Amaretto. Ponownie ułożyć warstwę ciasteczek, posypać
Oryginalny smakkonsystencji. Ostudzić i wymieszać z połową masy. Do pozostałej wlać likier Amaretto i wymieszać. Dwie wysokie foremki o wymiarach 20 x 13 cm (lub jedną dużą) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ciasno ułożyć ciasteczka Amaretti i posypać je cienką warstwą startej gorzkiej czekolady. Następnie wlać ostrożnie połowę masy kawowej, na to połowę masy z Amaretto. Ponownie ułożyć warstwę ciasteczek, posypać
Oryginalny smakkakao ¾ szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki margaryny ½ szkl.likieru kawowego ¼ szkl. mleka Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kolorowe perełki WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dodajemy wystudzoną margarynę, na końcu dodajemy likier. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleko. Pieczemy w podłużnej
słodki bratek