Koreańskie maseczki do twarzy 175Dwa lata temu furorę zrobiła książka "Sekrety urody Koreanek. Elementarz pielęgnacji" autorstwa Charlotte Cho. Od tego czasu nie słabnie zainteresowanie koreańskimi kosmetykami, które zdobywają coraz szersze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Noże - który, do czego ? 259Rozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób.
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Na co pomaga miód Manuka 148Zmienna wiosenna pogoda nie sprzyja naszemu zdrowiu. Chłodne wieczory i noce, ciepłe słoneczne dni - taka huśtawka prędzej czy później kończy się przeziębieniem. Warto więc w tym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczony kalafior z quinoa i borówkami 211Lubicie pieczony kalafior? Ja bardzo! Pieczony kalafior z quinoa i borówkami jest naprawdę smaczny. Jeśli przeszkadza Wam zapach gotowanego kalafiora to pieczony kalafior na pewno będzie
codojedzenia
Warsztaty kulinarne z gwiazdą serialu „Przyjaciółki” Anitą Sokołowską 224produkty min. jogurt naturalny OSM KRANSYSTAW z kremową konsystencją o delikatnym smaku, który może być dodatkiem do wielu dań, surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów, sałatek. Dodatkowo do sałatki używaliśmy również maślanki OSM KRASNYSTAW, której najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Jest zatem idealna dla osób dbających o sylwetkę. W maślance występuje tyle samo witamin z grupy(...)tapioki do naczynia, następnie dodajemy 2-3 jajka i mieszamy. W tym czasie: podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy szpinak i mieszamy. Następnie wlewamy wymieszaną tapiokę z jajkami podsmażone składniki. Lekko mieszamy i smażymy do ścięcia jaj. Na wierzchu rozrzucamy kawałki koziego sera, składamy na pół i podajemy z garścią mix sałat Eisberg. RACUSZKI CYNAMONOWE Składniki: Owoce mrożone dowolne jakie lubisz
Słodkie okruszki
Surówka z młodej kapusty 3092Surówka z młodej kapusty – tym razem w wersji chyba najprostszej z najprostszych. Nie wymaga ona zbyt wielu składników, jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu
Kulinarne Przeboje
Kalafior z carry i kurkumą do kaczki lub bakłażana 241Tak weekendowo zapraszam na pysznego orientalnego kalafiora, do którego wybierzecie sobie dodatki mięsne lub wegetariańskie. Bazą wyjściową jest kolorowy i aromatyczny kalafior, a resztę możecie
Apetyczna babeczka
Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 292Kochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z
Spektrum Smaku
Sałatka Król Imprezy 254Sałatka zrobiła furorę na imprezie – nieźle się prezentuje ale jeszcze lepiej smakuje Składniki: na dużą miskę, sałatka wystarczyła na imprezę na 12 osób. 500 g
rozgotowana
SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ 190Dynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 201Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek na zakwasie 786koniec gotowania. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc. Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek(...)Bulion warzywny – przepis Boczek pokroić w kosteczkę. Kiełbasę zwyczajną pokroić w plasterki. Białą kiełbasę ugotować, pozbawić osłonek (jelit), pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnie, wrzucić boczek i kiełbasę zwyczajną, lekko zarumienić, a następnie dodać białą kiełbasę. Smażyć kilka minut do czasu zarumienienia białej kiełbasy. Bulion warzywny zagotować, dodać całą zawartość patelni, wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować przez ok. 20 minut
Kulinarne Przeboje
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 219delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym
mojewypiekiinietylko
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 130Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 184Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale
Cztery Fajery
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 190Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)pulpety, posypałam delikatnie mąką. W międzyczasie dorzucone do bulionu warzywa zmiękły, dodałam jeszcze garść rukoli i pozostawiłam w gotującej się zupie na jakieś 2 minuty. Zestawiłam z gazu, lekko przestudziłam i wszystko dokładnie zmiksowałam. Zupa ponownie wylądowała na gazie i gdy tylko bulgotaniem dała znać, iż znowu jest bardzo gorąca- zaczęłam dorzucać do niej pulpeciki. Pamiętajcie
Pichceniomania