Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)pulpety, posypałam delikatnie mąką. W międzyczasie dorzucone do bulionu warzywa zmiękły, dodałam jeszcze garść rukoli i pozostawiłam w gotującej się zupie na jakieś 2 minuty. Zestawiłam z gazu, lekko przestudziłam i wszystko dokładnie zmiksowałam. Zupa ponownie wylądowała na gazie i gdy tylko bulgotaniem dała znać, iż znowu jest bardzo gorąca- zaczęłam dorzucać do niej pulpeciki. Pamiętajcie
PichceniomaniaDietetycy są zdania, że śniadanie może stanowić nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie. – Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. – wyjaśnia Daniel Ratajczak z działu marketingu firmy Kaminiarz(...)pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Piekarnik rozgrzać do 150°C (termoobieg). W międzyczasie wysmarować cienko olejem foremkę do muffinek. Środek wyłożyć plastrami boczku „na krzyż”. Końce powinny lekko wystawać poza foremkę. Zbyt długie końcówki odcinamy. W tak przygotowany koszyczek wbić jajko, dodać sól i pieprz. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 10-12 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosować
Tradycyjna KuchniaDzisiejszy wpis zainspirowany jest tematyką lekkich i zdrowych posiłków na każdą okazję. W roli głównej kolorowe naleśniki z bogatym i pełnowartościowym wnętrzem, każdy kryje w sobie inną niespodziankę, ale wszystkie są bogate w składniki odżywcze i mineralne oraz dodadzą nam energii Aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana powinna być bogata między innymi w warzywa i produkty(...)Naleśnik z sokiem z buraczka, posmarowany serkiem z czosnkiem, na to szynka,sałata, pomidorki i papryka. 3 . Naleśnik szpinakowy posmarowany serkiem z dodatkiem ziół do sałatek, szynka sałata i papryka 4 . Naleśnik zwykły, posmarowany serkiem twarożkowym wymieszanym z pastą z suszonych pomidorów, listek sałaty, plasterek szynki, 3 pomidorki koktajlowe, 3 paseczki czerwonej papryki. 5 . Naleśnik zwykły z farszem
W kuchennej krainiePyszny i łatwy do przygotowania dodatek do obiadu. Buraczki na ciepło świetnie smakują z kaczką i ziemniakami. Nie wiem dlaczego, ale dla mnie najbardziej smakują buraczki
Gotuj w domusłoików na zimę to przepis pochodzący z książki “Przetwory” autorstwa Siostry Anastazji. Ostatnio na jednej grupie kulinarnej pewna z użytkowniczek właśnie podzieliła się tym przepisem, z lekką modyfikacją zalewy. Przepis ten tak mi wpadł w oko, że postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować w tym sezonie ogórkowym i nie żałuję, bo te koreczki ogórkowe z kolendrą są naprawdę(...)desce lub blacie kuchennym. Przykryć słoiczki ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy. Polecam również poniższe przepisy z ogórkami na zimę: sałatka szwedzka z ogórków na zimę do słoików ogórki krokodylki na ostro z chilli ogórki w ketchupie do słoików na zimę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Koreczki ogórkowe z kolendrą
Kulinarne PrzebojePogoda się zmienia, daje nam do zrozumienia, że lada moment przyjdzie jesień. Rześkie poranki, zmrok przychodzi coraz szybciej. Szybkie obiady składające się z warzyw czy sałatek zaczynają odchodzić w zapomnienie, nachodzi ochota na coś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food. Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym(...)dolewamy wino, a po chwili bulion. Całość dusimy ok. 20 minut, na końcu dodając śmietankę, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu
Plate of JoyTo danie zostało wymyślone przez eksperta od fit-gotowania i doskonale nadaje się dla osób uprawiających sport, mimo że smakuje jak mcnuggets, albo inny grzesznie niezdrowy
Niedzielny kucharzTarta z jabłkami, musem jabłkowym i cynamonem Najsłynniejszy francuski deser Krucha tarta z jabłkami i musem jabłkowym czyli tarte aux pommes uznawana jest za jeden z
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się, co zajęło około 15 minut. Do mięsa dodałem pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy mięso wyglądało mniej więcej tak, jak na zdjęciu, dodałem(...)drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarnetaką kostkę na pół, a potem każdą połówkę na 3 plastry, więc z kostki 200g mam 6 kotlecików, na jeden obiad zużywam 2 kostki. Idealny dodatek do frytek i sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów(...)koniec dodać łyżkę oleju kokosowego albo oliwy z oliwek i sos gotowy. Kiedy makaron już ugotowany, wystarczy pokrojone wcześniej w kostkę tofu dodać do sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi listkami bazylii i mamy naprawdę dobre, lekkie danie, w sam raz na gorące dni (bez długiego gotowania). Z tym tofu zrobiłam jeszcze makaron tagliatelle szpinakowe ze szpinakiem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcebuli Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie piórka lub kostkę. Przełożyć do niewielkiego słoiczka. Zasypać cukrem (2-3 łyżki, w zależności jak duża jest cebula), wymieszać, ugnieść lekko. Przykryć i odstawić aż cebula puści sok. W wersji jeszcze zdrowszej zamiast cukru należy użyć miodu. 2-4 razy dziennie zjadać po łyżce takiego syropu. Spotkałam się z wersją, kiedy cebulę(...)podczas infekcji czy przeziębienia, warto jeść go profilaktycznie. Świetnie smakuje pokrojony w cienkie plasterki i dodawany do kanapek na przykład z wędlina czy z pasztetem. Polecam Wam także prostą sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem . Woda z miodem i imbirem Imbir oskrobać ze skórki, posiekać drobno lub zetrzeć na jarzynowej tarce. 1/2 łyżeczki dodać do ciepłej wody wraz 1 łyżką miodu. Pić
Codzienna kuchnia niecodziennaA co by się stało, gdyby połączyć szparagi o wyrazistym smaku z dostojnym jaśminem a potem podać w bardzo niekonwencjonalny i wykwintny sposób? Jesteście na tyle
Eat me! Fit me!lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem :) Grillowana ośmiornica to efekt niepowtarzalny, gościom świecą z zaskoczenia oczy, a potem zapada cisza, gdy wszyscy pałaszują i słychać tylko lekkie westchnienia i pomrukiwania zachwytu ;) Składniki: duszenie ośmiornicy 1 ośmiornica (ok. 1 kg), najlepiej mrożona 4 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku(...)trochę przygotowań jest konieczne, ale grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina może naprawdę stać się daniem popisowym. Podobne przepisy Przegrzebki z pomidorową salsą Sałatka z krewetek Małże zapiekane Sałatka z tuńczyka .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchni