lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:432/588)

Gołąbki z botwiny 168

jadalne i co niektórzy dodają je do zupy botwinki . Zupa nie jest jednak jedyna formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny. Liście można także zapiekać czy dodawać do sałatek. W zapieczonej formie są liście botwinki w poniższym przepisie. Konkretnie to zrobiłam z nich gołąbki wypełnione risotto. Oczywiście nie wyszły mi jakieś ogromniaste gołębie, gdyż liście nie są na tyle duże(...)stopni Celsjusza na 30 minut. Gołąbki z botwiny Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując gołąbki z botwiny z nadzieniem risotto. Gołąbki z botwiny Bulion warzywny , którego dodałam był lekko słonawy. Spowodowało to, iż nie użyłam tak dużo soli przy dosalaniu risotto. Jeśli macie bulion bez soli to musicie nieco zwiększyć ilość soli przy doprawianiu risotto. Jeśli macie mniejsze liście botwinki

mecooks
Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem 144

wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍 . Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo(...)małym ogniu, aż będą al dente. W międzyczasie odcedzamy groszek, dodajemy go do szparagów wraz z listkami szpinaku. Solimy i pieprzymy. Wszystko razem smażymy przez chwilę, szpinak powinien lekko zwiędnąć. W warzywach na patelni robimy 3 dołki, w które wbijamy jajka. Smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie. Jaja solimy, a całe danie posypujemy natka, szczypiorkiem i płatkami chili

Kulinarne przygody Gatity
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 225

pewni jej członkowie przejawiają nawet sezonowe oznaki nadmiernego odżywienia:)  Jakiś czas później poznałam smak awokado w uwielbianym przeze mnie guacamole. Zaczęłam też śmiało eksperymentować z dodawaniem go do sałatek i makaronów. Jednak najbardziej smakuje mi w najprostszym wydaniu  z odrobiną czosnku, soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu rozsmarowane na chrupiącej grzance. Mniam!  I taką wersję początkowo(...)się formuje, pięknie wyrasta i ma niezwykle optymistyczny i radosny odcień seledynu, który po upieczeniu staje się jeszcze bardziej intensywny. Struktura i konsystencja gotowego wypieku nie przypomina jednak typowej lekkiej i puszystej brioszki, jest bardziej zwarta, wilgotna  i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu

KUCHARNIA
Arabskie pierożki z daktylami 135

Arabskie pierożki z daktylami  przepis na pierożki sambousek na słodko Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierożków sambousek z daktylami, wiele straciliście. To pierwsza i najważniejsza

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy i wegański) 259

Poniżej przedstawiam przepis na pyszny bezglutenowy chlebek wieloziarnisty. Stanowi on kompilację przepisów znalezionych w sieci: Chlebek z ziarnami pyszniutki Chleb bezglutenowy - prosty przepis Niegdyś piekłam ten

Kawa z mlekiem
Szparagi z jajkiem w papryce 132

Szparagi z jajkiem w papryce to zdrowe, lekkie, a zarazem sycące danie. Wykorzystując sezon na szparagi, warto sprawić przyjemność i podać taki posiłek na śniadanie lub lekki wiosenny obiad. Danie mało wymagające i łatwe do przygotowania. W sklepie wybierajmy szparagi niezbyt grube, wtedy będą one młode i w przypadku zielonych nie trzeba będzie ich obierać. Należy zwrócić również uwagę(...)zazwyczaj jajka przeznaczone dla mnie przytrzymuję na patelni odrobinę dłużej. Oczywiście, jajka sadzone zrobić tak, jak lubicie najbardziej. Jajka po usmażeniu przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zobacz również: sałatka brokułowa z fasolką szparagową

Kuchcik gotuje
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 161

Postaw na warzywa Ziemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa bulwiaste , przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić, wymieszać z innymi składnikami (np. kaszą jaglaną i cebulą) i upiec w piekarniku. Będzie to świetny pomysł nie tylko dla wszystkich, którzy chcą(...)dodatkiem czekolady), Goździki – będą kapitalnym dodatkiem do szakszuki, przygotowanej na bazie soczewicy i pomidorów. Anyż – pomoże wydobyć jeszcze lepszy aromat z gotowanej wołowiny. Jeżeli poszukujesz większej dawki inspiracji na lekkie zimowe dania, zajrzyj na: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy/jesien-zima.html The post Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Klasyczne buraczki zasmażane 126

Nie wiem jak wy, ale ja mam strasznie duży sentyment do buraczków zasmażanych. Uwielbiam je! Buraczki kojarzą mi się z przedszkolem, kiedy to mieszałam czerwoną breję

Mieszam w Garnku
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 142

tzatziki Przepyszne, sprawdzone wielokrotnie przeze mnie i Czytelników. Placuszki z cukinii z dodatkiem ziół i sera feta. Najbardziej lubię je podawać z greckim sosem tzatziki. Razem stanowią lekki i taki letni posiłek. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i fety Czwartek - Prosta paella z fasolką szparagową i groszkiem Tym razem coś w klimatach hiszpańskich. Paella wcale nie musi być skomplikowanym(...)możesz dodać także 200 g mięsa z kurczaka lub polędwicy wieprzowej. Pokrój mięso w kostkę i dodaj na patelnię razem z posiekanymi cebulą, czosnkiem i papryką.  Piątek - Turecka sałatka z fasoli Piyaz to pochodząca z kuchni tureckiej prosta sałatka z białej fasoli, z dodatkiem pomidorów, cebuli  i natki pietruszki. Polecam ją do pieczywa, a żeby było jeszcze bardziej

Chilli Czosnek i Oliwa
Spring rolls z awokado i krewetkami 189

także niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną „misą”, w której serwować można sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek(...)stykały. Przykrywamy wilgotną ściereczką. Spring rolls z awokado i krewetkami podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym dowolnym, ulubionym. S pring rolls z awokado i krewetkami to propozycja na lekki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na domową imprezę, czy też do pracy. Zaletą tej potrawy jest dowolność doboru składników nadzienia i sosu. Za „jednym zamachem” można przygotować

mojewypiekiinietylko
Jak gotować bób? 819

parze, w kuchence mikrofalowej lub upiec w piekarniku. Gotując bób, najlepiej go gotować tyle, by go zbytnio nie rozgotować i nie pozbawić większości zdrowotnych właściwości. Moim zdaniem najlepszy jest lekko twardy i chrupiący, chociaż to też kwestia indywidualna, co kto lubi, bo np. moja Mama woli, gdy bób jest bardzo miękki i mazisty. Bób można także w ogóle nie gotować(...)starszy tym bardziej mączny i fasolowy w smaku. Poza tym młody bób ma tak miękką skórkę, że niektórzy w ogóle go nie obierają i dodają w skórce do sałatek np. zamiast zielonego groszku. Jeśli chodzi o starszy bób, to łatwiej będzie go pozbawić skórki, gdy jest jeszcze ciepły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować bób – krok po kroku Bób umieścić

Kulinarne Przeboje
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 163

To za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta ze szparagami i buraczkami 197

straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego buraka i wymaga krótkiego czasu, żeby móc cieszyć się pełnią walorów. Z początku połączenie szparagów i karmelizowanych, młodych buraków(...)szparagi mieszamy z jajkami, śmietaną, cebulą, serem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na podpieczony spód, układamy buraczki i szparagi. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Masa lekko nam się podniesie, ale tym się nie przejmujcie, bo w miarę jak będzie stygła, to opadnie. Podajemy solo lub z liśćmi sałaty. Smacznego! Post Tarta ze szparagami i buraczkami pojawił

ladykitchen
Ziemniaki tłuczone 149

ziemniaków, sól, 4 łyżki masła, 2-3 łyżki gęstej śmietany. Ziemniaki umyć, cienko obrać, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (do gotowania można dodać zioła, np. rozmaryn). Odcedzić, odparować. Dodać masło. Utłuc kartofle razem z masłem. Dodać śmietanę i wymieszać. Śmietanę dodajemy do uzyskania odpowiedniej, ulubionej przez nas konsystencji. Doprawić solą. Ziemniaki tłuczone przyrządzam z tego(...)jest korzystne dla dzieci i osób dorosłych.    Rozróżniamy typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi

królestwo garów
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 165

wysokie pomieszczenia, kelnerki latające po sali z rozmaitymi daniami, napojami. Przy oknie malutki stoliczek z tabliczką - rezerwacja szefa... Do stołu podchodzi Dziadzia mający chyba z 200 lat. Mimo tego lekkim krokiem podchodzi do stoliczka, siada, zajmuje się rachunkami. Dziadzia w garniturze a pod brodą oczywiście muszka. Obok, przy większym stoliku, przyjaciele Dziadzi - równie odstawieni starsi panowie z paniami w kapeluszach(...)wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy

Right Behind The Kitchen
Sałatka Król Imprezy 449

Sałatka Król Imprezy to rzeczywiście “hit domówek”. Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i nachosami efektownie wygląda i smakuje naprawdę dobrze. Jest bardzo syta i

Pieguskowa Kuchnia
Czy recenzje na blogach kulinarnych są obiektywne ? 169

Razem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata