poniedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też(...)kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! To było moje pierwsze serniko-brownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAch ta młoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty , który
karmelowymate do ok. 1/2-3/4 wysokości naczynia (wedle uznania). Przykryj naczynie dłonią, odwróć do góry dnem i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół. Następnie odwróć naczynie do kąta 45* (lekko pochyl), tak aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia. Wlej wodę o temperaturze 70-80*C w wolną przestrzeń między suszem, a ścianką naczynia. Zamknij ustnik bombilli kciukiem(...)kawy. Polecana w okresie wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. Po spożyciu, działanie jest odczuwane nawet do 6 godzin. Ma wiele zastosowań, można ją użyć do koktajli, owsianek, musli, naleśników, sałatek, kanapek itp. Zalecaną dawką jest 1 łyżeczka (to ok. 2 g). Z yerba mate można wycisnąć tak na prawdę jeszcze więcej, dużo więcej informacji na jej temat. Widzę jednak
Zdrowie na języku :PSmaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów. Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat(...)oznacza, że teoretycznie kupując ten owoc w sklepie dostajemy pełnowartościowy produkt ze śladowa ilością pestycydów. Jak jeść awokado? Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku
Moja Mama GotujeWczoraj wpadłam na chwilę do pracy, aby podpisać dokumenty. Na stole leżała książka, o której mówiła mi kilka dni temu koleżanka. Zapewniała, że muszę ją przeczytać
W mojej kuchniNessebarze mieliśmy okazję spróbować: wybornego różowego wina wyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego(...)ludzi, zwłaszcza, że w tym względzie ten kraj ma wiele do zaoferowania. Zaś kuchnia bułgarska jest pyszna i zdrowa - grillowane i duszone mięsa i warzywa, aromatyczne i lekkie zupy sprawiły, że przez tydzień moje chore jelita też miały urlop. Kochani, jeśli macie okazje spróbować jakichś bułgarskich pyszności lub wybrać się tam na wakacje, to nie wahajcie się ani przez
Cooking MonsterJuż od jakiegoś czasu pojawił się nowy trend na blogach jak jeść zdrowo. Healthy bowl czyli miska pełna zdrowego jedzenia to idealny pomysł na śniadanie, lunch
codojedzeniacóż pieczeń wołowa nadaje się do jedzenia jeśli jest medium rare czyli wtedy, kiedy mięso uzyska wewnętrzną temperaturę 58ºC. Mięso jest wtedy różowe w środku, bardzo miękkie i lekko się kroi. Przepis na rostbef to pieczeń wołowa, która dochodzi w piekarniku powoli. To jest cała tajemnica dobrze upieczonej wołowiny . Na pieczeń wołową najlepiej wykorzystać porcję skruszonej i chudej wołowiny(...)grubości 0,5 cm. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wymieszaj z pesto. Ułóż na pokrojonej wołowinie lub wymieszaj z rukolą. Podaj pieczeń z zapiekanką z ziemniaków i sałatką z pomidorów. The post Pieczeń wołowa marynowana w winie medium rare appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaW każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować z mąki białej, razowej, atta lub
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakonsystencją naleśnika. Nie rosną, zostają płaskie, często potrafią się nie dosmażyć w środku, a z wierzchu malowniczo przypalić. Trzeba je żuć, tak są gęste i twarde. Lekka mąka to lekkie, wysokie i puszyste wypieki. Do zrobienia placków z jabłkami zawsze używam jak najlżejszej i zawierającej jak najmniej glutenu mąki – tutaj idealnie sprawdza się mąka tortowa, która odpowiada za miękkość(...)placków z jabłkami. Większość zjadamy na obiad, ale zawsze kilka zostaje – jedzone na zimno są równie delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne! Podajcie je z odrobiną cukru pudru, sałatką owocową, albo z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Ja bardzo lubię je też z gęstą, kwaśną, minimalnie osłodzoną do smaku wiejską śmietaną. A jaka jest Wasza ulubiona wersja? SKŁADNIKI składniki
Karo in the KitchenJeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki(...)dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów
Wypisz WymalujCiasto Zielone Jabłuszko Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem! Przygotowanie ciasta nie jest trudne, należy jednak ściśle stosować się do wskazówek z przepisu, aby wszystko wyszło jak należy Składniki: BISZKOPT(...)TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto Zielone Jabłuszko pochodzi
Blog z ApetytemDzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis na lato , który jest wspomnieniem dzieciństwa czyli pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki. Będąc na wakacjach u rodziny na
codojedzeniamąkami. Jest sucha, dlatego w wypiekach (np. chlebie) pochłania dużo wilgoci. Używana jako dodatek do naleśników, placków, pieczywa. Mąka ryżowa Ma delikatny, lekko słodki smak. Jest lekkostrawna, bogata w skrobię, ziarnista i kleista. Służy jako zagęszczacz do sosów, a po wymieszaniu z innymi mąkami stanowi świetną(...)witaminy z grupy B. Jest smakowym i wartościowym dodatkiem do wypieków ciast i ciasteczek oraz posypką do lodów, deserów i sałatek. Mąka kokosowa Ma bajecznie kokosowy, słodki smak i aromat. Nie zawiera cholesterolu i ma mniej kalorii niż wiórki kokosowe. Jest źródłem błonnika i białka
BezglutenowaIzabelaChlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować
Cztery Fajery