Surówka z młodej kapusty z cukinią Cukinia w tym roku rodzi jak oszalała, nic więc dziwnego ,że usiłuję ją spożytkować choćby w takim daniu , jak surówka
Ogrodnik w podróżyPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazawsze EXTRA VERGINE Do miski wsypujemy orientacyjnie szklankę bułki tartej , szklankę utartego sera, pół szklanki siekanej natki pietruszki, czosnek przetarty przez praskę, na te proporcje to około 3 główki, lekko solimy.Są tacy co dodatkowo pieprzą. Ręką mieszamy całą sypką zawartość w misie rozcierając dokładnie czosnek między palcami. Bierzemy nasze karczochy i...nadziewamy tym nazwijmy to proszkiem. Nadziewamy dość dobrze(...)prawdziwym rarytasem. Miękkie, rozpływa się w ustach, prawdziwy skarb dla naszego serca, dlatego też można spotkać karczochy w zalewie lub w oleju. Ale te dodaje się do przystawek czy sałatek. Karczoch nadziewany to zupełnie inna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów
Z Kuchni Do KuchniPowiedzcie mi dlaczego całe rodziny, w weekendy, chmarami ruszają do centrów handlowych, czy galerii na zakupy i na obiad w fastfood'zie? Rozumiem doskonale, że żyjemy
Be Fit Be StrongKruche ciasto z bezą i truskawkami Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i truskawkami. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość owoców świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Jeżeli chcemy uzyskać wysoką piankę (jak na moich zdjęciach ;)) to należy do bezy dodać jedno białko więcej i zwiększyć ilość cukru(...)TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z bezą i truskawkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempanzerotti w Mediolanie to tylko niektóre z nich :) Włochy nas oczarowały i na pewno jeszcze tu wrócimy :) Zapraszam na nasza małą kulinarną podróż :) We Włoszech dzień zaczyna się od lekkiego, słodkiego śniadania. Do śniadania serwuje się rogaliki z nadzieniem, kruche ciastka, tosty z nutellą lub dżemem i koniecznie świeżo mieloną, aromatyczna kawę - espresso lub ewent. cappuccino. Na stołach pojawia się(...)zależności od lokalu pomiędzy 7-10 Euro. Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti Każde miasto
Atlas SmakówNie lubisz brukselki? No cóż, może jeśli przyrządzisz ją w ten sposób, zmienisz zdanie. W polskiej kuchni brukselkę zwykle przyrządzamy w postaci gotowanej z bułką tartą
Mieszam w Garnkudrobno posiekane – ostrość zależy od upodobań, możecie dodać lub pominąć ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 6 jajek dokładnie roztrzepanych i lekko ubitych mąkę pszenną – około 300 g (może trochę zostać lub trzeba będzie dosypać) olej lub masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki i zanurzamy w zimnej wodzie(...)czosnkowego, to zróbcie z połowy składników, pamiętajcie, że majonezu, śmietany i zsiadłego mleka musi być po równo. Z czym podać placki z kalafiora? Sos czosnkowy harrisa lutenica hummus pita sałatka z pomidorów i cebuli lub to wszystko naraz wpakowane w pitę! A co! Możecie dodać do placków brokuła, zastąpić kalafior innymi warzywami, bawić się przyprawami. Próbujcie! Wiosna sprzyja eksperymentowaniu
ladykitchenZrobiłam kolejny chleb z maszyny od chleba, a potem musiałam bratowej maszyne zwrócić. Już wiem przynajmniej jakie ona ma możliwości i co mogę od niej oczekiwać. Zrobiłam pyszny i lekki chlebek tym razem, z samej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa . Już zauważyłam że do tej maszyny wchodzi łącznie nie więcej niż 650 g mąki. Wsypałam wszystkie składniki(...)również bardzo dobą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej i podnosi odporność organizmu. Reguluje prace układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ja dodaje babkę płesznik do jogurtów,musli,zup,sałatek i kanapek. Wszędzie! Listki pietruszki na wierzch i mega zdrowa kanapka w mig gotowa! Podałam do niej herbatę z kolekcji classic żurawinową. BiFix Bogactwo zawartych w owocach żurawiny naturalnych substancji
Z Kuchni Do KuchniSzarlotka na bogato! Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku. Polecam! Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na warstwę jabłkową: 5 jabłek 1galaretka cytrynowa 1 łyżka(...)TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szarlotka na bogato! pochodzi
Blog z ApetytemKruche babeczki z nadzieniem budyniowym - dobre na każdą okazję Babeczki z kremem budyniowym nauczyłam się piec jeszcze będąc dzieckiem, oczywiście od najlepszej nauczycielki, jaką mogłam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLato po woli mija. Tylko patrzeć jak zawita do nas jesień a wraz z nią multum świeżych warzyw . Takich kruchutkich , jędrnych tylko
Eli GotowanieSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPowiało wiosennym chłodem, to klasyczna aura o tej porze roku, ale mnie to jakoś nie przekonuje, zwłaszcza, że prognozy nienajlepsze na najbliższe dni. Ku mojemu zdziwieniu
Słodki Kompromis