Młoda kapusta z pomidorami , a tak dokładniej to młoda kapusta duszona w pomidorach to pyszna propozycja jako dodatek do obiadu. Smakuje przepysznie, zwłaszcza na drugi dzień
Kulinarne Przebojelatem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e oglio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy całą rzecz: zamiast siekać czosnek, wrzucamy na oliwę całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory(...)czosnku, powinien się zezłocić i oddać aromat oliwie, a nie upiec. Wyjmij czosnek z oliwy – już nie będzie używany w tym daniu, ale możesz go dodać do kanapki, sałatki itp. Wyłóż na oliwę pomidorki i smaż na wolnym ogniu przez chwilę. Krok 4 Do pomidorków i oliwy przełóż makaron oraz posiekane listki bazylii. Wymieszaj całość. Możesz doprawić makaron pieprzem
Niedzielny kucharzlatem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e olio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy całą rzecz: zamiast siekać czosnek, wrzucamy na oliwę całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory(...)czosnku, powinien się zezłocić i oddać aromat oliwie, a nie upiec. Wyjmij czosnek z oliwy – już nie będzie używany w tym daniu, ale możesz go dodać do kanapki, sałatki itp. Wyłóż na oliwę pomidorki i smaż na wolnym ogniu przez chwilę. Krok 4 Do pomidorków i oliwy przełóż makaron oraz posiekane listki bazylii. Wymieszaj całość. Możesz doprawić makaron pieprzem
Niedzielny kucharzpomieścić - w środku lasu. Jechałam tam sama, prosto z pracy. Gdy nagle nawigacja optymistycznie stwierdziła: Jesteś na miejscu , a tam tylko kawałek asfaltu i zielona, gęsta głusza, wpadłam w lekką panikę. Po kilku telefonach i pokrzepiających rozmowach, przejechałam jeszcze kawałek w głąb lasu - i moim oczom ukazał się ładny, biały dom. To właśnie tam spędziłam cały tydzień - z dala(...)tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMam wrazenie, ze w miniony weekend zawitala do nas wiosna. W sobote nagle zrobilo sie cieplej, slonko w koncu wyszlo zza chmur i juz trzeci dzien
Przysmaki Karolkisię to Wam nie tylko na Wielkanoc, ale także wtedy, kiedy najdzie Was ochota na jajka w majonezie na śniadanie, kolację, czy też będziecie potrzebowali jajka na twardo do sałatki. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)już gotującej się wody, gdyż z powodu szoku termicznego dojdzie do ich pęknięcia), tak by zakrywała całe jajka. Posolić ją. Ustawić średnią moc palnika (Tak, by woda tylko lekko bulgotała, a jajka w niej nie podskakiwały). Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu odczekać tyle minut ile potrzebują jajka, w zależności od ich wielkości. Nigdy jednak nie gotuj jajek
Kulinarne Przebojejuż przed 15 milionami lat. Tyle z ciekawostek. Orzechy kokosowe posiadają wiele wartości zdrowotnych i odżywczych. Wiórki kokosowe mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. W tym wypieku będą ozdobą… i nie tylko – Tort kokosowy. Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 26cm) - 6 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej(...)przybieramy płatkami uprażonych na suchej patelni migdałów. Wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy kwiatami z ananasa i listkami mięty. Tort kokosowy jest połączeniem składników, które tworzą finałowo lekki, wilgotny i bardzo aromatyczny wypiek. Przełamany kwaśną nutą czarnych porzeczek sprawia, że tort nie jest mdły i wspaniale się z nimi komponuje. To jeden ze smaków, do którego z chęcią
mojewypiekiinietylkopostaci wstawienia silikonowej części. Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają na bokach garnka to łatwo je zebrać. To samo tyczy się sałatki podawanej w przeźroczystej misce - nie ma już miejsca na zacieki od majonezu czy pozostałego kawałka groszku czy kukurydzy. Łyżka wszystko ładnie zbierze i wyrówna - tak jak silikonowa szpatułka(...)muszę już roztrzepywać jajek widelcem :) Nareszcie. Lemon curd, który uwielbiam mogę już przygotowywać bez kąpieli wodnej, bo dzięki trzepaczce moje emaliowane garnki nie rysują się od ciągłego ubijania. Jest lekka, wygodna i przede wszystkim można ją myć w zmywarce. Jak to wygląda cenowo? Trzepaczka zgodnie z ceneo występuje w cenie od 23,00zł do 28,00zł. Zapraszam do odwiedzenia
Gotowanie i blogowanieZrobienie dobrej kawy to cała sztuka. Zaczynając od wyboru dobrych ziaren kawy, kończą metodą jej przygotowania i podania, wszystko to odgrywa dużą rolę w jej smaku
Kuchnia ŁukaszaJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia ŁukaszaSWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT W gorące dni nie ma się ochoty na ciężkie obiady czy kolacje, za to
Martyna CooksSzpinak, gorgonzola i parmezan świetnie się razem komponują, tą tartą zachwycicie Waszych gości, podając ją na przystawkę. To również znakomita przekąska na wszelkie okazje. A używając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNalewka i syrop z kwiatów czarnego bzu Nalewka z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy to już kolejny przepis na domowe alkohole, który pojawia się na naszym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOdkąd mamy szynkowar ani razu nie kupiliśmy w sklepie wędliny. Nic nie smakuje tak wspaniale, jak samodzielnie przygotowane prasowanki, szynki, polędwice i boczki. Boczek z szynkowaru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata