lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:303/588)

Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem 298

podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka sól masło klarowane do smażenia Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa

O kuchni z uczuciem
Kasza jaglana na zdrowe śniadanie 172

przesycone mięsem, sałatkami i ciastem. O codzienności wróć. Dzisiejsza propozycja ma nie co związek właśnie z lekkością i odpoczynkiem dla naszego żołądka i jelit. Zaczne od zdrowego śniadania z kaszą jaglaną, prażonymi jabłkami i innymi dobrodziejstwami. Danie to jest bardzo zdrowe choć nie koniecznie smaczne dla wszystkich. Polecam tym co chcą nieco oczyścić organizm i zjeść coś lekkiego, a przy

Kubki smaku
Kluski leniwe z miętą 144

osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu .  Mięta jest tradycyjnie zapakowana w przezroczystą torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta. Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Farfalle z bobem i chorizo 185

obiad lekkie, a jednocześnie pożywne danie z makaronu farfalle. Do tego jest to ekspresowe danie. W tym samym czasie gotujemy makaron, bób i przygotowujemy resztę składników. Trzeba sobie ułatwiać prace w kuchni, to propozycja dla tych, którzy lubią jeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni. Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka dobrej gospodyni - na obiad, kolację lub Walentynki 223

Pomidorki i oliwki na pół. Dzielimy na pół i rozkładamy na talerze. 3. Z trzeciej części tabeli wybieramy jeden rodzaj mięsa. Możemy oczywiście je pominąć, wtedy mamy wersję wegetariańską sałatki. A w przypadku mięsa, to kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy gotową mieszanką przyprawy do kurczaka. Smażymy około 10 minut. Filet z łososia - zdejmujemy skórę palcami, kroimy w kosteczkę(...)sałatą. 4. Nasiona możemy dodać lub pominąć. Żeby zrobić prażone pestki, to na suchą i gorącą patelnię wsypujemy pestki i prażymy około 3 minuty. Wykładamy na talerzyk i gdy lekko przestygnie, rozkładamy na talerzu z sałatą. Mozzarellę lub fetę kroimy w kostkę. 5. Ostatni krok to dressing. I nasza propozycja to jeden z trzech sosów. Wybranym sosem polewamy nasze danie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 169

pieczenia, równą warstwą, żeby kasza odparowała i wystygła. To naprawdę działa! Kasza jest jędrna, sypka, nie ma ryzyka, że ją przegotujecie i zamieni się w pulpę. Przepis na sałatkę pochodzi z serwisu Bonappetit.com Składniki: Mała pierś z kurczaka, albo 4 polędwiczki ½ łyżeczki papryki wędzonej Szczypta pieprzu kajeńskiego Szczypta kuminu 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki) ½ szklanki nasion dyni ½ szklanki nasion(...)naszej metody opisanej wyżej. Odcedź, wystudź. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej dobrze patelnię, wysyp na nią po pół szklanki nasion dyni i słonecznika. Praż, mieszając, przez kilka minut, aż lekko zbrązowieją. Zdejmij nasiona z patelni. Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Kurczaka pokrój w paski przypraw wędzoną papryką, pieprzem kajeński, kuminem i solą. Wyłóż na patelnię. Smaż

Niedzielny kucharz
Ciasto czekoladowo-różane 188

Ciasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale

Korniszonki
Mizeria 145

Klasyk nad klasykami, uwielbiam, podaję i smakuję często! Znam wersję z rodzinnego domu z dodatkiem octu, bardzo wytrawnie, jednak z octu w swoim domu rezygnuję kiedy

Zasmakuj Kuchni
MAKARON Z PIECZONYM KALAFIOREM, PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI 202

O tym, że makarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami

OliveandThyme
Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia 731

Latem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem

Kuchnia Łukasza
Biszkopt idealny. 318

 Biszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła

Kuchnia Łukasza
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 237

przypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj ten, który macie w szafce) 1/2 szklanki wody 2 łyżki cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli sałatka porwana na kawałki pita lub skórki chleba 1 duży bakłażan 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru garść pokrojonej natki 3 jajka ugotowane na twardo(...)szczypiorkiem, natką, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotować tahinę. Uprażyć sezam na grubej patelni, ale nie spalić. Niech się lekko zarumieni na średnim ogniu. Poczekać chwilę aż ostygnie i zmielić w małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się ziarenka. Mielić do czasu uzyskania

W kuchni wieczorem
Prosta sałatka z czerwoną cebulką 175

Prosta sałatka z czerwoną cebulką Sałatka , to słowo , zawsze wróży pyszną kolację " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tyle ich już było , że aż trudno o coś nowego , niemniej jednak, ja zawsze odrobinkę eksperymentuję , a ten przepis wyszedł wyśmienicie , jeśli oczywiście lubicie dodatek czerwonej cebulki " class="wp-smiley(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Lekko pikantna i słodkawa zarazem , bardzo prosta , nie przekombinowana . Pasuje do wędliny , kanapek , a nawet samodzielnie . Łatwa i pyszna , polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 dość , duża ,czerwona cebula

Ogrodnik w podróży
Filet z halibuta z frytkami z batata 248

Postnie nie znaczy, że nie może być smacznie i efektownie. Dzisiaj proponuję rewelacyjny sposób na pysznego halibuta z frytkami z batatów oraz sałatką. Danie urzeka nie tylko wspaniałym smakiem i estetyką, ale posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, typowe dla morskich ryb. Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z halibuta,  2 batatów, sałaty rzymskiej, 400 gram pomidorków cherry, 1 cytryny(...)następnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą i przyprawami. Tak przygotowane frytki włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Filety z halibuta ułożyłem na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Skropiłem je sokiem z połowy cytryny i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Ząbek czosnku posiekałem w cienkie plastry i ułożyłem po kilka plastrów na każdym filecie. Liście

Wyprawy kulinarne
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 200

roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur, 3 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy, kilka listków blanszowanego jarmużu, mix sałat, sól i różowy pieprz. Buraki(...)pokrojone grzyby, chwilkę podsmażamy, wlewamy płyn który został z namaczania grzybów, dusimy aż odparuje cały płyn. Dodajemy do grzybów porwany jarmuż. Farsz doprawiamy do smaku solą, różowym pieprzem, do lekko przestudzonego farszu dodajmy też 1-2 łyżki sera, mieszamy. Piersi kurczaka nacinamy, aby utworzyła się duża kieszeń. Doprawiamy mięso solą, czarnym i rozgniecionym różowym pieprzem (na zewnątrz i w środku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię